:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DOWN
DOWN
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2002-09-20
FILM
De Nederlandse regisseur Dick Maas gooide in 1983 grote ogen met zijn low-budget film De Lift. Dit in weze eenvoudig verhaaltje van opholgeslagen liften door het gebruik van experimentele biologische technologie, werd uitgewerkt tot een thriller/horrorfilm van formaat. Dick Maas had dit vooral te danken aan zijn kwaliteiten als regisseur, het gebruik van suggestie in plaats van de speciale effecten en last but not least: klasse-acteurs zoals Huub Stapel en Willeke Van Ammelrooy. Aangezien zijn film ook internationaal indruk maakte werd hij uitgenodigd om een Hollywood-remake te doen van zijn succesnummer. De titel werd Down, het eenvoudige gebouw werd vervangen door het reusachtige New Yorkse Millennium Building, de suggestie door de speciale effecten en de Hollandse rasacteur (jammer genoeg) door de Amerikaanse derderangs-meeloper. Bij het bekijken van Down wordt algauw duidelijk dat de regisseur het project niet heeft kunnen redden. De acteurs leveren werk af beneden alle maat en de speciale effecten zijn bijlange niet zo doeltreffend in vergelijking met het suggestieve van De Lift. Kortom, je voelt onmiddellijk het onnatuurlijke van de film en dit komt zeker niet ten goede van de geloofwaardigheid van het verhaal. Aan het originele script werd weinig of niet gesleuteld. Alle belangrijke scènes uit De Lift' zijn aanwezig (crf. de blinde man, het meisje met de pop) maar ze zijn eenvoudigweg te slecht uitgewerkt om enige indruk na te laten. De kracht van de Nederlandse low-budgetfilm valt niet te onderschatten want de Amerikaanse remake moet op alle vlakken onderdoen voor het origineel.

BEELD EN GELUID
Buena Vista dvd's hebben geen al te sterke reputatie op het gebied van geluid maar daar lijkt verandering in te komen. Down levert men af met een kwalitatief redelijk hoge bitrate van 448 kpbs. Dialogen zijn helder en verstaanbaar en bijna in elke scène worden de achterste kanalen aangesproken voor effecten, achtergrondgeluiden en muziek. Het baskanaal komt goed tot z'n recht tijdens de actiescènes en de soundtrack heeft een goeie algemene spreiding. Qua beeld gaat men op dit verlengstuk door, uitstekend met andere woorden. We krijgen een anamorfisch 2.35:1 beeld voorgeschoteld met goeie contrasten, heldere kleuren, veel details en bovendien is het uiterst scherp. De (enkel Nederlandstalige) ondertitels zijn goed van afmeting, maar jammer genoeg niet uitschakelbaar. Een rechtenkwestie van First Foor Features, maar dus tevens een serieus minpunt aan deze uitgave.

EXTRA’S
Daar de film ons weinig tot nooit kon boeien is het gemis aan serieuze extra's voor ons geen probleem. Een bioscooptrailer plus een oninteressante featurette van 11 minuten, en daarmee is de kous af.

CONCLUSIE
Een slechte remake van een Nederlandse klassieker, bizar genoeg door dezelfde regisseur. Het geluid en beeld staan echter in omgekeerde evenredigheid met de kwaliteit van de film die dus enkel weggelegd is voor de echte fans van de regisseur. De liefhebbers van het origineel kunnen we misschien een huurbeurt aanraden om te ontdekken wat er fout gelopen is bij Down.


cover




Studio: Buena Vista

Regie: Dick Maas
Met: Ron Perlman, Michael Ironside, Dan Hedaya, Naomi Watts

Film:
4/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875931658


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Documentaire “Making Of Down”
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij