:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TALENTED MR. RIPLEY, THE
TALENTED MR. RIPLEY, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-08-28
FILM
Het verhaal van deze bijzonder ingenieuze thriller laalt ons kennismaken met Matt Damon als Tom Ripley, een jongeman die het ondanks zijn talenten nooit verder heeft geschopt dan derderangs pianostemmer en zesderangs gelegenheidspianist, om maar van zijn job als toiletbediende te zwijgen. Een klein leugentje zal zijn leven echter voorgoed veranderen; wanneer hij op een feestje een geleend jasje van de univer­siteit aan­heeft, wordt hij door de rijke scheepsbouwer Greenleaf abusievelijk aangezien voor een studiege­noot van zijn zoon Dickie (Jude Law). Ripley houdt vader Greenleaf voor Dickie te kennen. Zoonlief houdt zich tot grote frustra­tie van zijn vader onledig met het verbrassen van papa's geld aan een zeilboot in Italië, aan zijn lief, de schrijf­ster Marge Sherwood (Gwyneth Paltrow), en aan het bouwen van feestjes in de lokale jazzclub. Greenle­afs vrouw heeft leu­kemie en Greenleaf zelf zou liever zijn zoon in zijn bedrijf aan het werk zien. Daarom biedt hij Ripley duizend dollar en een snoepreisje aan naar Italië om ter plekke zijn zoon om te praten zodat die terugkeert naar Amerika.

Hij had beter iemand anders gekozen, want het is Tom Ripleys ware talent om zich uit te geven voor een ander. Het begint al bij zijn aankomst in Italie als hij zich aan rijkeluis­doch­ter Meredith (Cate Blanchett) voorstelt als Dickie Greenleaf. Hij arrangeert een 'toeval­lige' ont­moe­ting met Dickie en speelt open kaart met hem: zijn vader heeft hem gestuurd. Dickie is gecharmeerd door Toms nu weer sullige, dan weer geraffineerde voorkomen, en hij stelt hem voor om een dubbelspion te worden: Tom houdt vader Green­leaf aan het lijntje over het feit dat hij Dickie aan het ompraten is en intussen blijft vader ijverig cheques uitschrijven.

Tom Ripley is overdonderd door Dickies rijke levensstijl en valt voor de charmes van Dickies vriendin die nog steeds droomt van een huwelijk, ondanks het feit dat Dickie haar voort­durend bedriegt. Wanneer Tom merkt dat hij en Dickie fysiek nogal op elkaar lijken, rijpt bij hem een gruwelijk plan: hij wil Dickies levensstijl overnemen, inclusief zijn identi­teit. Wanneer tijdens een boottochtje Dickie bekent dat hij Tom meer dan kotsbeu is, slaan bij Tom de stoppen door en vermoordt hij Dickie. Om zijn verdwijning niet te zeer op te laten vallen, geeft hij zich nu en dan uit voor Dickie: hij schrijft cheques uit in zijn naam, gaat met Meredith uit - die nog steeds denkt dat hij Dickie Greenleaf is, omdat ze de echte Dickie nooit heeft ontmoet, en doet tegen­over Marge voor alsof Dickie haar heeft laten zitten. Een van Dickies vrien­den, Freddie Miles, heeft Toms spelletje door, en wordt op zijn beurt door Tom ver­moord. Zelfs de Italiaanse politie, niet bekend als de allerbeste speurneu­zen, wordt een rad voor de ogen gedraaid door Ripley die zich voort­durend van zijn echte in zijn valse identiteit wentelt en zo de zaak helemaal naar zijn hand weet te zetten. Hij leeft zelfs graag op het scherp van de snee en confronteert moedwillig mensen die denken dat hij Greenleaf is met mensen die weten dat hij Ripley is, al was het maar om hun verbijsterde gezichten te zien. Maar de prijs die hij voor zijn dubbelrol moet betalen is hoog: hij mag zich niet één keer vergissen, en hij moet zorgen dat de mensen die hem kennen als Tom en degenen die hem kennen als Dickie elkaar nooit voor de voeten lopen.

Regisseur Anthony Minghella (The English Patient) doet gemakkelijk jaren over het draaien van een film en qua fotografie is hij een perfectionist. Deze verfilming van een boek van Patricia Highsmith lijkt dan ook in de eerste plaats op een meer dan twee uur durende reclamespot voor uw volgende vakantiebestemming aan de Italiaanse kust. Het verhaal speelt zich groten­deels af op pittoreske plaatsen zoals San Remo, Rome en Venetië, en door quasi de hele film op locatie te schieten krijgt het geheel een zeer authentiek trekje, waardoor hij boven de middelmaat uitsteekt. The Talented Mr. Ripley heeft in 1999 nochtans geen van zijn vijf Oscarnominaties kunnen verzilve­ren.

Matt Damon zet hier een knappe acteerprestatie neer als Ripley, een gezicht als een engeltje, maar in werkelijkheid een koelbloedige, nietsontziende moordenaar met een ego zo hoog als een huis en een koele minachting voor zijn medemens. Verblind door de luxueuze levensstijl van de Greenleafs ziet hij een unieke kans om zijn leven radicaal om te gooien en zijn talenten te misbruiken voor zijn persoonlijk heil. Desalniettemin blijf je hem sympathiek vinden en blijf je tot het einde geboeid kijken hoe en of hij zich uiteindelijk uit zijn zelfgesponnen web van leugens kan kletsen. Anthony Minghella wilde het boek van Highsmith overigens enkel verfilmen als hij een geloofwaardige acteur voor de titelrol vond, en na het bekijken van Good Will Hunting was hij ervan overtuigd dat Matt Damon de enige geschikte acteur was. En het moet gezegd: de rol van de schizofrene Tom Ripley is zeker niet de gemakkelijkste. Ook Gwyneth Paltrow speelt haar rol van kwetsbare deerne over­tuigend - ze was overi­gens al als eerste gecast voor de rol van Marge, nog voor haar Oscar in Shakespeare in Love.

BEELD EN GELUID
E1 Entertainment brengt nu eens topprodukten uit (zoals Hell On Wheels) en dan weer hopeloze flaters (zoals Sky Captain And The World Of Tomorrow). De beeld- en geluidskwaliteit van The Talented Mr. Ripley zijn niet van die aard dat we er dadelijk hoera bij gaan roepen: de kleuren zijn niet geprononceerd genoeg en het contrast kon beter, maar anderzijds bevat de film niet te veel ruis of flikkeringen. De muziek klinkt wel oké, maar bijvoorbeeld de sfeer in de jazzclubs die Dickie frequenteert zou nog iets nadrukkelijker mogen zijn. De klassiekemuziekstukken die Tom op zijn piano speelt klinken overtuigender. De dialogen zijn in orde, de achtergrondmuziek deint wat te vaak weg in een verloren hoekje.
 
EXTRA'S
Als het bonusmateriaal voor u van belang is, is het de boodschap om naar een andere release uit te kijken.
 
CONCLUSIE
The Talented Mr. Ripley laat vooral het talent van Matt Damon opdobberen. De plot is spannend uitgekiend en vooral de prachtige fotografie van Italië geven de film cachet. Technisch gesproken is deze Blu-ray voldoende. Nét.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Anthony Minghella
Met: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett, Philip Seymour Hoffman, Jack Davenport, James Redhorn, Sergio Rubini, Philip Baker Hall

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
139 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045233907


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij