:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> O BROTHER, WHERE ART THOU?
O BROTHER, WHERE ART THOU?
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2001-08-29
FILM
Uit m'n bespreking van de vorige film van de gebroertjes Coen (The Big Lebowski) kon je opmaken dat ik een Coen-fan in hart en nieren ben. Ook dit volgende vehikel van de broertjes is naar mijn mening een klein meesterwerkje. De film gaat over de ontsnapping van 3 chain-ganggevangenen en hun daaropvolgende queste naar de schat die één van hen verborgen heeft na een overval. Een eenvoudig verhaal en inderdaad dat is het ook, maar de filmmakers gaan zo te werk dat de combinatie van acteurs, verhaal en inventiviteit in de plot perfect samenvloeien tot een film die we best kunnen omschrijven als een combinatie van een slapstickfilm, een komedie, een roadmovie en een musical.

George Clooney speelt een voor hem uiterst ongewone rol die hij met verve neerzet: Everett, de haarnetjesdragende babbelzieke leider van ons ontsnappende trio. De rollen van zijn twee achterlijke companen (Pete en Delmar) zijn op het lijf geschreven van John Torturro en Tim Blake Nelson. Samen beleven ze de meest ongelofelijke avonturen in hun jacht op de verborgen schat die Everett verborg alvorens de gevangenis in te gaan.

Ik zal hier niet teveel over de plot vertellen, maar als ik schrijf dat onze drie vrienden ondermeer een koe op een dak tegenkomen, tegen tien dollar per man een superhit opnemen, een gangster helpen bij een bankoverval, in contact komen met de Klu Klux Clan en uiteindelijk in een verkiezingscampagne terechtkomen, dan kan men zich al een vrij goed beeld vormen van de diversiteit die deze film biedt. De betere humor naar mijn mening, alhoewel er natuurlijk altijd mensen zijn die deze film niks zullen vinden. Uiteindelijk valt de puzzel en de wirwar van verhaallijnen perfect in elkaar zodat onze "aha-erlebnis" op het einde van de film des te groter was. Een aanrader!

BEELD & GELUID
Over het beeld valt niet te klagen. Er is zowaar via een speciale techniek voor gezorgd dat het beeld eruitziet alsof het uit een echte jarendertigfilm stamt. Veel lichtgeel, waardoor de broeierige Mississippi-hitte nog meer tot haar recht komt en voor de rest veel sobere kleuren en schemering, maar weinig tot geen oneffenheden, ruis of fouten in de transfer. Puik beeldmateriaal.
Voor het geluid worden voornamelijk de 3 voorste kanalen aangesproken. Af en toe horen we uit de surround-speakers een achtergrondgeluidje, maar alleen tijdens de amusante soundtrack worden de achterste kanalen opengetrokken en krijgen we zelfs af en toe split-surround geserveerd. Aangezien De regio 1 en de Franse versie van deze film over een DTS-kanaal (plus bovendien een resem extra's - zie hieronder) beschikken, is het wel heel erg jammer dat wij het 'maar' met deze 5.1-versie moeten doen.

EXTRA'S
Geen extra's op deze schijf. Kunnen daar de 4 verschillende geluidssporen en de 10 soorten ondertitels voor iets tussen zitten, misschien? Daar moet dringend iets op gevonden worden. De Fransen vegen daar hun voeten aan en pakken uit met een exacte kopie van de regio 1-versie. En dat is zeker niet de enige schijf die bij onze zuiderburen een betere behandeling krijgt qua extra's en geluid (zie: Crying Freeman, American Psycho, etc..). Jammer, maar misschien komt daar ooit verandering in? Hoop doet leven.

BESLUIT
Een goeie raad indien je nog nooit een Coen-film zag: huur deze dvd, probeer de eerste 10 minuten door te komen zonder de opmerking: "naar wat een onnozelheid zit ik hier te kijken", en ik beloof je dat je een amusante en aparte filmervaring tegemoet gaat.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Joel Coen
Met: George Clooney, John Turturro, Tim Blake Nelson, John Goodman, Holly Hunter

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
12

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582082418


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Portugees, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Hebreeuws, Arabisch, Turks
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij