:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALI
ALI
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-09-22
FILM
Cassius Clay (Will Smith) wordt al op zijn 22e wereldkampioen boksen bij de zwaargewichten. De massale publieke belangstelling die hem daardoor te beurt valt, wendt hij aan als een propagandamiddel voor de Nation of Islam, een radicale zwarte moslimbroederschap waarvan Clay lid is. Clay koestert een blinde bewondering voor leider Malcolm X (Mario Van Peebles) die echter tijdens een politieke meeting wordt neergeschoten. Clay herdoopt zichzelf tot Muhammad Ali en werpt zich op als verdediger van de Afro-Amerikanen en tegenstander van de segregatiewetten, wat hem door de overheid niet in dank wordt afgenomen, want de staatsveiligheid monitort al zijn activiteiten, wereldkampioen of geen wereldkampioen. Ali is erg gegeerd in de pers, niet alleen omwille van zijn saillante uitspraken maar ook omdat hij bij voorbaat al zijn tegenstanders publiekelijk pleegt uit te schelden voor rotte vis. Zijn diverse huwelijken zijn al even turbulent, want vrouwen zijn zijn grootste zwakte. Hij eist dat ze zich als voorbeeldige moslimvrouwen gedragen, maar hij kan het intussen niet laten om zelf vreemd te gaan. Ali komt echter zwaar in de problemen omdat hij weigert dienst te nemen in het Amerikaanse leger. Wegens mogelijke desertie kijkt hij aan tegen een eventuele gevangenisstraf van vijf jaar. Ook wordt hem in verschillende staten zijn bokslicentie afgenomen waardoor hij de facto ook zijn wereldtitel kwijt is. Sportjournalist Howard Cosell (Jon Voigt), met wie hij een bizarre haat-liefdeverhouding heeft, probeert zijn carrière uit het slop te halen. Wanneer Ali zwarte sneeuw ziet, merkt hij pas wie zijn echte vrienden zijn en wie niet. Het hooggerechtshof pleit hem uiteindelijk vrij van desertie, maar intussen is de wereldtitel al in de handen van Joe Frasier (James Toney). Frasier wordt op zijn beurt onttroond door George Foreman (Charles Shufford), een levende bulldozer, tegen wie Ali het uiteindelijk zal opnemen in een legendarische boksmatch in Kinshasa, Zaïre.

Ali is een eerlijke, doch iets of wat langdradige biografie van de hand van regisseur Michael Mann (The Insider, Manhunter) die vooral de veelzijdigheid van acteur Will Smith moet onderstrepen. Will Smith heeft zijn sporen verdiend met burleske komedies als Wild Wild West en Men In Black, maar heeft ook in films als The Legend of Bagger Vance getoond dat het serieuzere werk hem zeker ligt. Hij is met zijn grote mond en opgeblazen ego de perfecte incarnatie van Muhammad Ali, wat hem ook - al dan niet terecht, dat mag u zelf beoordelen - een Oscarnominatie opleverde. Jon Voight is de wereldvreemde sportcommentator met zowat de lelijkste toupet uit de geschiedenis van de film. Het grootste deel van de film is opgenomen met een losse handcamera, als symbool voor de turbulente jaren'60 waarin de Amerikaanse maatschappij verkeerde als gevolg van het rassenvraagstuk, de moord op Malcolm X en de oorlog in Vietnam. Bijgevolg heeft de film soms erg drukke momenten; anderzijds is hij zeer fragmentair opgebouwd met grote sprongen wat betreft de cruciale momenten van Ali's leven, zoals bijvoorbeeld zijn diverse huwelijken. daardoor wordt Ali's karakter niet erg uitgediept. De nadruk van de film ligt meer op de façade waarmee hij in de media kwam: die van brutale relschopper, controversieel lid van de Black Muslims. Uiteraard zijn er een handjevol bijzonder knap in beeld gebrachte bokswedstrijden die Rocky doen verbleken tot een pathetische afgeleefde kermisbokser die enkel een kangoeroe met bokshandschoenen partij kan geven. Maar is dit nu een goede film? De regiestijl van Michael Mann is alleszins duidelijk herkenbaar, dus de fans van de regisseur kunnen op beide oren slapen. Hier en daar zou de film wel een beetje korter kunnen, zoals Ali's triomfantelijke intocht in Kinshasa die maar blijft duren. Op die manier is twee en een half uur alleszins een beetje lang voor een zeer - doelbewust - onsamenhangend scenario.

BEELD EN GELUID
Deze disk is voorzien van een zeer goede DTS-track, waarbij de dialogen enkel langs voor worden aangestuurd en de achterkanalen alleen worden aangestuurd tijdens de - overigens fel gesmaakte - boksscènes, waarbij je je haast in het publiek op grijpafstand van de arena waant. In de scènes tussen de gevechten door, waarin Ali zijn turbulente liefdesleven probeert te ordenen, zit in meer dan één betekenis niet veel actie. De achterkanalen worden dan uitsluitend gebruikt ter ondersteuning van de overigens zeer goede soundtrack van Lisa Gerrard. De beeldkwaliteit is bevredigend; alleen in de meer duistere scènes zit er nogal wat grain en omdat er door de losse cameravoering praktisch geen stilstaande fases in de film zitten, is er nogal wat interlacing te bespeuren. Ook hebben we één nogal serieuze printbeschadiging waargenomen, maar de scherpte is voor de rest voldoende, de kleuren natuurlijk en stabiel, en de artefacts zijn minimaal.

EXTRA'S
Zeker in verhouding tot de Engelse 2 diskversie zijn de extra's wat aan de magere kant. Het ontbreken van een commentaartrack is waarschijnlijk het grootste bezwaar. Voornaamste feature is een making of-documentaire van een klein half uur die een totaalbeeld van de film moet schetsen, met uiteraard veel fragmenten, stukjes interview met onder meer Will Smith en Michael Mann, en een blik aan de andere kant van de camera. Deze documentaire is gelukkig wél Nederlands ondertiteld. Naast een trailer krijgen we nog drie cross-promotionele trailers voor The Hurricane, We were Soldiers en Domestic Disturbance. Maar dat is het dan ook ongeveer. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat het hier om de huurversie gaat.

CONCLUSIE
Ali is een best aardige film, maar om hem te catalogeren als een onsterfelijke prent die op zijn minst Oscarkandidaat had moeten zijn, dat is een beetje van het goede te veel. Will Smiths inleving in de rol van Muhammad Ali is wel de moeite van het bekijken meer dan waard.


cover
Studio: RCV

Regie: Michael Mann
Met: Will Smith, Jon Voight, Mario Van Peebles, Jamie Foxx, Jada Pinkett Smith

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Biografie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
150 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045202255


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Cross-promotionele trailers
• Making of-documentaire

Andere recente releases van deze maatschappij