:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANAMORPH
ANAMORPH (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-10-09
FILM
I'll never be able to really see a film that I'm in. (Willem Dafoe)

Willem Dafoe is een klasbak die van alle markten thuis is.De ene keer speelt hij een meedogenloze psychopaat (Wild At Heart), de andere keer is hij het slachtoffer van een gestoorde nymfomane (The Antichrist) en onder leiding van Martin Scorsese speelde hij zelfs ooit Jezus (The Last Temptation Of Christ). In zijn filmografie die ondertussen reeds 90 films telt, vind je naast heel wat blockbusters ook heel wat kleine pareltjes die het filmpubliek nooit heeft ontdekt. Anamorph is daar een mooi voorbeeld van. In deze thriller speelt Dafoe een rechercheur die op zoek gaat naar seriemoordenaar Uncle Eddie. Deze gestoorde gek maakte jarenlang de straten van New York onveilig door het plegen van "artistieke moorden". Uncle Eddie (een stomme naam, we weten het!) wil namelijk zijn slachtoffers tot een waar kunstwerk transformeren. Nadat deze krankzinnige werd ingerekend door Stan Aubray (Dafoe), besloot de speurneus om ondanks zijn promotie het politieleven vaarwel te zeggen. Zijn rustige leven wordt echter jaren later opnieuw overhoop gehaald door een nieuwe slachtpartij die als twee druppels water lijkt op de moorden van Uncle Eddie. Is er een copycat aan het werk of heeft hij destijds de verkeerde man opgepakt? De politie van New York is ten einde raad en gaat daarom opnieuw bij Aubray aankloppen.

Menig kijker zal zich zonder twijfel beelden uit Se7en en Red Dragon voor de geest halen. Trouwens, net als in de derde Hannibal Lecter-film speelt ook in Anamorph een schilderij van Francis Bacon een grote rol. Sommige zullen het zelfs zo ver drijven om deze film een kopie daarvan te noemen, maar dat is in de eerste plaats jammer voor Dafoe die deze thriller echt wel een eigen gezicht geeft. Het mocht weliswaar niet baten, want Henry Miller die tot dusver enkel onbekende films (Late Watch en Occupant) op zijn palmares heeft staan, kon het publiek niet overtuigen, met als resultaat dat deze thriller in de meeste landen regelrecht op dvd uitkomt. Een ingenieus scenario en enkele magistrale visuele effecten maken van Anamorph een geslaagde karakterstudie die weliswaar niet bijster origineel is (en zelfs een ontgoochelend slot heeft), maar ondanks dit gebrek is dit toch een prent die liefhebbers van intelligente thrillers zal bekoren.

BEELD EN GELUID
De flashbacks hebben wel een afschuwelijk geel kleurenpalet, maar los daarvan is de beeldkwaliteit van Anamorph meer dan degelijk met enkele prachtige shots van New York die herinneringen aan de klassieke politiefilms uit de jaren 70 oproepen. In enkele donkere scènes duiken af en toe wel enkele wazige beelden op, maar de meeste scènes op deze Blu-ray zijn haarscherp in beeld gebracht. Anamorph is eerder een dialoogfilm met een paar sporadische actiescènes waardoor het geluid weinig spectaculair is, ook al is de muzikale klassieke score van Reinhold Heil en Johnny Klimek er eentje om te onthouden.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze Blu-ray.

CONCLUSIE
Het mooiste aan cinefiel zijn is het ontdekken van films die het grote publiek vergeten is, niet? Wie zin heeft in zo'n verloren parel kan dan ook deze spannende thriller met een briljante Dafoe in huis halen. Trouwens, deze Blu-ray wordt in de meeste winkels tegen een bijzonder goedkope prijs aangeboden.


cover
Studio: JustBridge

Regie: Henry Miller
Met: Willem Dafoe, Scott Speedman, Don Harvey, James Rebhorn, Peter Stormare, Amy Carlson

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983441736


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen


Andere recente releases van deze maatschappij