:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPY GAME
SPY GAME
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2002-09-27
FILM
Nathan Muir (Robert Redford), een gerespecteerd CIA-agent, wordt op z'n laatste werkdag nogal onorthodox binnengeroepen voor een blijkbaar dringende vergadering. Eén van zijn ex-collega's die hij destijds zelf opleidde, Tom Bischop (Brad Pitt), verkeert namelijk in serieuze problemen: hij werd in China aangehouden op basis van een vermeende spionage-aanklacht. De CIA probeert hem te redden zonder al te veel media-aandacht en zonder een internationaal incident te creëeren. Aangezien hij vroeger de protégé van Bishop was denkt de CIA dat Muir meer weet over deze vermeende spion dan op het eerste zicht lijkt. Muir wil z'n laatste dag echter op een positieve manier eindigen en lost weinig of geen details over zijn ex-collega waardoor de vergadering eerder de neiging heeft een ondervraging te zijn. Door het gebruik van flashbacks begint Muir te beschrijven hoe hij Bishop leerde kennen en hoe hij hem kon rekruteren voor de CIA. We krijgen gedeeltes van Bishop's opleiding te zien en volgen het duo gedurende missie's in o.a Beirut en Berlijn. Ondertussen proberen de andere leden van de 'vergadering' te achterhalen of Muir iets achterhoudt of niet, terwijl anderen zich door de verhalen en anekdotes worstelen op zoek naar een manier om Bishop's leven te redden.


Brad Pitt fans leggen de lat best niet te hoog aangezien hij geen groot aandeel heeft in de film. Redford's personage wordt wel goed uitgespit maar Pitt is gewoonweg te weinig aanwezig in de prent om enig medeleven te voelen naar zijn karakter toe. Regisseur Tony Scott die we kennen van ondermeer Top Gun en Crimson Tide levert een vrij degelijke thriller af die volgens ons eerlijk gezegd enkel gered werd door z'n sterke cast. Zowel Redford en Pitt leveren klasseprestaties af en tillen de prent boven de middelmaat uit.


BEELD EN GELUID
We krijgen een heel scherp en zuiver anamorfisch 2.35:1 beeldformaat gepresenteerd met enkel af en toe een miniem aan grain, maar dit laatste is te weiten aan een speciale techniek gebruikt door regisseur Tony Scott. Aangezien er met flashbacks gewerkt wordt krijgt de film veel verschillende looks aangemeten en bijgevolg zijn er veel verschillende kleurschakeringen aanwezig. Tijdens de vergadering zijn de kleuren helder en natuurlijk, de vietnam-scènes zijn dan weer bruin en donkergroen en in Berlijn krijgen we voornamelijk extreem donkere tinten voorgeschoteld. De solide beeldtransfer behandelt deze uitersten zonder enige moeite en krijgt daarvoor van ons een hoge quotering.


De recente DVD's worden alsmaar meer voorzien van een Dolby Digital 5.1 én een DTS 5.1-track. Dit kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen. De DTS-track is negen op de tien iets beter van kwaliteit, zo ook het geval bij deze Spy Game. De film maakt af en toe gretig gebruik van de surrounds en subwoofer aangezien we in de flashbacks regelmatig te maken krijgen met explosies, helicopters en ander actiegeweld. Beide tracks voldoen zonder echt uit te blinken. Het opnamevolume van de DTS is echter iets luider en levert meer diepte waardoor deze de bovenhand haalt op de Dolby Digital 5.1.


EXTRA'S
We gaan van start met 2 audiocommentaren: regisseur Tony Scott heeft veel interessante dingen te vertellen over de film en het produktieproces. Aan de andere kant zijn er veel leemtes en verschillende scènes waarover je meer wil weten terwijl hij jammer genoeg net over iets anders bezig is. De volgende audiocommentaar is er één van producenten Douglas Wick en Marc Abraham en behandelt eveneens verscheidene aspecten van de film, het castingproces en de uitdaging om te filmen op verscheidene locaties. De 'geheime operaties'-extra is de interessantste, deze bestaat uit een mix van een aantal pagina's met leesvoer over de belangrijkste nevenkarakters en verscheidene behind-the-scènes filmpjes (o.a over de casting van Pitt en Redford, het filmen in Vietnam, etc...). Vervolgens krijgen we 2 pagina's voorgeschoteld met (raar maar waar) de manier om aan een job te geraken bij de CIA, van een onnozele en nutteloze extra gesproken. Verder zijn er 5 verwijderde scènes en 4 gewijzigde versies van bestaande scènes, waaronder een gewijzigd einde van de film: misleidende reclame want in grote lijnen komt het erop neer dat deze twee laatste quasi identiek zijn. Om te eindigen nog een kleine script-to-storyboard featurette van ongeveer 3 minuten gepresenteerd door de regisseur, een trailer en DVD-ROM extra’s waarvoor we jammer genoeg niet over het nodige materiaal beschikken om dit te kunnen bespreken.

Alle extra’s worden optioneel Nederlands ondertiteld.


BESLUIT
Deze geslaagde thriller werd gered door zijn meer dan behoorlijke cast en dito acteerprestaties. Al bij al kreeg hij een meer dan verdienstelijke behandeling op DVD met een keuze uit 2 goede audiotracks, een bijna perfekt beeld en een interessante resem aan extra's.


cover
Studio: Universal

Regie: Tony Scott
Met: Robert Redford, Brad Pitt, Catherine McCormack, Larry Bryggman

Film:
8/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
126 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190263499


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Geheime Operaties
• Verwijderde scènes
• Script to storyboard
• Vereisten voor een functie bij de CIA
• Audiocommentaar door de regisseur
• Audiocommentaar door de producenten
• Bioscooptrailer
• DVD-ROM materiaal

Andere recente releases van deze maatschappij