:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WEREWOLF, THE BEAST AMONG US
WEREWOLF, THE BEAST AMONG US (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-11-29
FILM
Wie aan weerwolven en vampiers denkt, komt automatisch bij de Universal-studio's terecht. Met griezelklassiekers als Frankenstein, Dracula, The Wolf Man, The Mummy en The Creature From The Black Lagoon in zijn catalogus, mag Universal zich zonder pardon de uitvinder van de klassieke griezelfilm noemen. Ofschoon Werewolf in ons land (en ook daarbuiten) regelrecht op dvd is uitgebracht, hadden de studiobonzen bij aanvang heel wat anders in gedachten. Met het bescheiden hitje The Wolfman uit 2010 met Benicio Del Toro in hun achterhoofd hoopten de grote mannen bij Universal dat Werewolf, The Beast Among Us zou kunnen wedijveren met de grote voorbeelden uit de jaren 30 en 40. Uitzinnige praat van een dolgedraaide publicrelationsmedewerker of had men nu echt gehoopt dat deze jonge wolven (ha!) iconen als Lon Chaney Jr., Boris Karloff of Bela Lugosi konden doen vergeten? Nu goed, een echte ramp is deze film niet geworden, maar een Universal-klassieker is het nu ook weer niet.

Het lugubere verhaal speelt zich af in een klein dorpje ergens in Transsylvanië (hoe kon het ook anders!) in het begin van de negentiende eeuw. De inwoners zijn het ondertussen gewoon geraakt dat regelmatig de kop van een dorpeling door één of andere weerwolf wordt afgebeten, maar de demon waarmee men nu af te rekenen heeft is een heel paar ander mouwen. Volgens de zigeuners is deze weerwolf als weerwolf geboren (en dus niet door een beet zo geworden) en bij elke volle maan wordt het beest alsmaar sterker en sterker. Het wordt dan ook bang afwachten voor de langste nacht van het jaar, want dan staat de aarde het dichtst bij de maan en daardoor zal de weerwolf sterker zijn dan ooit. Zo ver willen de dorpelingen het niet laten komen en met de hulp van enkele premiejagers wordt de jacht op het beest geopend. Ook Daniel (Guy Wilson), een jonge snaak die studeert voor doktersassistent, wil het monster bij de lurven pakken en dit tot groot ongenoegen van zijn liefje Eva (Rachel DiPillo).

Er zijn verschillende redenen waarom Werewolf, The Beast Among Us niet echt werkt. Louis Morneau die de leuke horrorkomedie Bats regisseerde, weet wel de juiste sfeer op te roepen, alleen is hij vergeten om een verhaal in zijn film te steken. De dialogen slaan werkelijk nergens op en alhoewel je af en toe de geest van een oude Hammer-film ziet voorbijdwarrelen blijft de aanpak van Morneau bij momenten ronduit saai. Op Stephen Rea (jawel, de karakterkop uit The Crying Game) en nieuwkomer Guy Wilson na kan er niemand behoorlijk acteren en dan hebben we het nog niet eens gehad over het ridicule creatuur van de weerwolf. Toegegeven, in de klassieker uit 1941 trok Lon Chaney Jr. ook niet meer dan een maf kostuum aan, maar je kon er op zijn minst mee lachen (deze weerwolf is gewoon een afgrijselijk gedrocht). De prent is ook nooit echt spannend en de voorspelbare onnozele plot bezorgt de filmpret eveneens een pijnlijke uppercut. Gelukkig is Werewolf, The Beast Among Us een horrorfilm, er zijn immers heel wat slechtere producties in dit genre te vinden. Maar toch, een hoogvlieger is deze griezelprent geenszins geworden en degene die ooit dacht dat Werewolf, The Beast Among Us een plaats naast de Universal-klassiekers zou veroveren is wel een zeer naïef mens!

BEELD EN GELUID
Verwacht je een slecht beeld van een recente Universal-film? Natuurlijk niet en alhoewel deze prent is gedraaid met een budget van "slechts" 3,5 miljoen dollar is de beeldkwaliteit uitmuntend. Let op, we hebben het wel over de landschappen en andere achtergronden, want de weerwolf lijkt eerder uit één of andere Merlina-aflevering te zijn weggelopen. En zeggen dat Universal in 1981 de wereld verbaasde door in An American Werewolf In London met de beste weerwolf ooit op de proppen te komen! De horroreffecten zijn grotendeels gebaseerd op angstaanjagende geluiden en gelukkig is de geluidskwaliteit meer dan behoorlijk.

EXTRA'S
De extra's zijn niet meer dan een lachertje. Making The Monster is misschien een mooie titel, maar veel valt er niet te zien in dit samenraapsel van interviews waarin elke medewerker je vertelt waarom hij zo trots is op het feit dat hij mocht meewerken aan dit project. Het team van de special effects zou zich moeten schamen om anno 2012 met zo'n onnozele weerwolf voor de dag te komen, toch krijgen ze op de Blu-ray een eerbetoon van zes minuten. Ten slotte vertelt elke acteur je in Monster Legacy waarom hij denkt dat Universal zo belangrijk is voor de horrorwereld. Ze hebben allemaal groot gelijk, alleen maak je daarmee nog geen interessant beeldmateriaal!

CONCLUSIE
Werewolf, The Beast Among Us is niet de nieuwe Universal-klassieker zoals die door de promopraat wordt voorgesteld. Wel is het een middelmatige prent die horrorfanaten met plezier zullen uitkijken, alleen ben je hem de volgende dag volledig vergeten. Wie de sfeer van oude griezelklassiekers wil opsnuiven, kan beter The Woman In Black met Daniel Radcliffe een kans gunnen.


cover
Studio: Universal

Regie: Louis Morneau
Met: Ed Quinn, Nia Peeples, Stephen Rea, Steven Bauer, Rachel DiPillo, Ana Ularu, Guy Wilson

Film:
5,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582900811


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD Master Audio 5.1
Engels DTS Surround 5.1
Frans Dolby Digital 2.0
Italiaans Dolby Digital 2.0
Duits Dolby Digital 2.0
Catalaans Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Catalaans, Duits, Zweeds, Fins, Noors, Deens, Portugees, Ijslands, Hindisch, Engels (cc)
Extra's:
• Deleted Scenes (3 min.)
• Making The Monster (9 min.)
• Transformation:Man To Beast (6 min.)
• Monster Legacy (3 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij