:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DARK TIDE
DARK TIDE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-12-23
FILM
Ze is bloedstollend mooi en kan schitterend acteren, toch zit de filmcarrière van Halle Berry meer dan ooit in het slop. Na de Bond-hit Die Another Day en de X-Men-trilogie speelde de mooie dame in geen enkele kaskraker meer waardoor ze werd verplicht om films aan te nemen die regelrecht op dvd worden uitgebracht. Dark Tide is er ook weer zo eentje. Dit haaienverhaal (inderdaad, nog maar eens een film over een bloeddorstige witte haai!) is gemaakt door John Stockwell, een man die in 1986 nog samen met Tom Cruise in Top Gun speelde, maar later in Hollywood de regisseur van een hele reeks oceaanfilms werd, waarvan Blue Crush en Into The Blue de bekendste hits zijn. Met Halle Berry aan dek tracht Stockwell opnieuw een kaskraker te scoren, toch werd Dark Tide één van de grootste flops uit haar carrière. Halle treft geen schuld, wel het slaapwekkende scenario en de slappe regie.


Kate Mathieson (Halle Berry) is één van de weinige mensen die het aandurft om zonder kooi tussen de haaien te zwemmen. Deze haaienfluisteraarster (zoals ze door haar vrienden wel eens wordt genoemd) weet alles over het soms vreemde gedrag van deze dieren. Samen met haar man Jeff (Olivier Martinez) vaart ze langs de kust van False Bay om een documentaire te draaien over de haaien. Het noodlot slaat helaas toe als haar mentor door zo'n beest wordt opgepeuzeld. Kate verliest door dit tragisch ongeluk alle lust om opnieuw de zee in te duiken en omdat ze zichzelf de schuld geeft, verandert de levensgenietster in een onmogelijke vrouw. Het wordt zelfs zo erg dat haar huwelijk op de klippen loopt. Een jaar later werkt Kate nog steeds in Zuid-Afrika, maar de durfal van weleer is nu een gids op een toeristenbootje. Deze job brengt evenwel niet veel geld in het laatje en de bank dreigt er dan ook mee om haar boot in beslag te nemen. Geheel onverwachts komt haar ex-man met een plan op de proppen. Een excentrieke en chagrijnige miljonair wil tussen de haaien zwemmen en wel zonder kooi. Een levensgevaarlijk spelletje, maar Kate stemt ermee in.


Wanneer je zucht omdat Dark Tide weeral zo'n haaienfilm van dertien in een dozijn is, heb je gelijk. Deze prent is geen enkele seconde origineel, wel is hij door zijn beperkt budget zeer saai. Het is misschien wel een unieke ervaring om twee uur naar mevrouw Berry in badpak te staren, alleen maak je daarmee nog geen goede film. De dialogen zijn te belachelijk voor woorden en als er al iets interessants wordt gezegd, dan vindt Stockwell het nodig om ze in een potsierlijk poëtisch jasje te steken waardoor de verveling alsmaar groter wordt. Het einde van de film moet je zien om te geloven, de boodschap is namelijk nog meliger dan een doorsneeprogramma van de Evangelische Omroep. Stockwell mag onder water dan wel een ervaren cineast wezen, toch ogen zijn opnames nogal amateuristisch. De enige die dit haaiengedrocht een beetje redt is Halle Berry en neen, we zeggen dat niet omdat ze mooi is, ze is gewoon zowel letterlijk als figuurlijk een knappe actrice. Dat kan niet worden gezegd van haar tegenspeler Olivier Martinez, zijn Engels doet ons te veel aan Jean-Claude Van Damme denken en dat is niet meteen een goed teken. Eigenlijk is Dark Tide in hetzelfde bedje ziek als zijn soortgenoten. De bedoelingen zijn wel goed, maar toch is er maar één witte haai die zich de ster van het witte doek mag noemen en dat is Jaws, de rest is overbodig.BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van de Blu-ray-versie is buitengewoon, toch kan je dat niet van de dvd zeggen. De vele nachtopnames zijn zo onzuiver dat je nooit kan zien wat er gebeurt en de onderwateropnames hebben allemaal een storend troebel beeld waardoor het lijkt alsof je naar een documentaire uit de jaren 70 kijkt. Het geluid is standaard, ofschoon de meeste geluiden watergolven zijn.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
Dark Tide is een film die ruim twee uur duurt. Door het langdradige verhaal en de inspiratieloze regie is het alsof je een oorlog voert tegen de slaap. Halle Berry kan daar niks aan veranderen. Het wordt hoog tijd dat deze actrice een rol krijgt die ze verdient. Het is misschien een voorspelbare boutade, maar toch is Dark Tide niet meer dan haaienvoer.


cover
Studio: E1 Entertainment Benelux

Regie: John Stockwell
Met: Halle Berry, Olivier Martinez, Ralph Brown, Mark Elderkin, Luke Tyler

Film:
3/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045224684


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij