:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK THE NEXT GENERATION - SEIZOEN 1
STAR TREK THE NEXT GENERATION - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-12-13
SERIE
Het is eigenlijk een klein mirakel dat Star Trek bestaat. Toen bedenker Gene Roddenberry zijn pilootaflevering aan de studiobonzen voorstelde, was het advies ronduit negatief. Roddenberry mocht bij wijze van uitzondering het nog eens opnieuw proberen. Men besloot om de serie toch een kans te geven, maar ook dat was geen succes. De drie seizoenen (80 afleveringen) werden op een laat tijdstip uitgezonden en waren voor "mensen met een hogere opleiding" bedoeld. De serie werd in 1969 stopgezet en het is pas dan dat de bal aan het rollen ging. De avonturen van de USS Enterprise NCC-1701 werden nadien verkocht aan kleinere televiestations waardoor er in de jaren 70 een ware revival ontstond. Door het onverwachte succes hoopten de fans op een heus vervolg. Eventjes zag het ernaar uit dat dit met Star Trek: Phase II zou gebeuren, doch raakte men niet verder dan een proefaflevering. Als zoethoudertje hadden de fans wel de geanimeerde serie Star Trek: The Animated Series, maar toch zou het tot 1979 duren vooraleer iconen als William Shatner en Leonard Nimoy hun terugkeer in het melkwegstelsel maakten in de eerste langspeelfilm Star Trek: The Motion Picture. De critici vonden de sciencefictionfilm van Robert Wise maar niks, toch werden nadien nog elf langspeelfilms gemaakt. Door het grote succes van de films was er weer interesse om Star Trek terug op opnieuw het televisiescherm te brengen. Het was wel een beetje wachten, want de eerste aflevering van Star Trek: The Next Generation werd pas in 1987 uitgezonden. De nieuwe avonturen spelen zich wel op hetzelfde ruimteschip af, toch is het met een andere bemanning en gebeurt alles honderd jaar later. Er werden in totaal zeven seizoenen met in totaal 177 afleveringen gedraaid. Ondertussen is ook Deep Space Nine, Voyager en Enterprise verschenen. Al deze series zijn gebaseerd op Roddenberrys utopische toekomstbeeld, maar elk spin-off speelt zich in een andere kwadrant af. Anno 2012 staat ook de beeldtechnologie heel wat verder en daarom is het nu tijd voor de Blu-ray-versie van de reeks. De originele tapes zijn niet zomaar op een blauw schijfje gegooid. Neen, iedere aflevering is piekfijn gerestaureerd en om het allemaal aantrekkelijker te maken is er heel wat bonusmateriaal toegevoegd. De trekkies zoals de fans worden genoemd weten meteen waaraan de komende maanden hun centen te spenderen.

De Blu-ray-box begint (hoe kan het ook anders) met de pilootaflevering Encounter At Farpoint. Deze aflevering van anderhalf uur is voor het eerst op 28 september 1987 uitgezonden en werd door ruim 27 miljoen kijkers bekeken. Het was wel een beetje wennen voor de trekkies, maar toch was het vlug duidelijk dat Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) de gedroomde opvolger van kapitein James T. Kirk was. Tijdens zijn eerste missie naar Deneb IV moet Picard meteen  met een schurk afrekenen die hem nog in talrijke missies het leven zuur zal maken, namelijk Q (John de Lancie). Dit vreemde wezen kan door de tijd reizen en is bovendien onsterfelijk. Ondertussen maakt Picard kennis met zijn nieuwe crew. Eerste officier William Thomas Riker (Jonathan Frakes) is de rechterhand van Picard. Vanaf het eerste moment klikt het tussen de flamboyante William en scheepsadviseur Deanna Troi (Marina Sirtis). Natuurlijk weten de trekkies dat deze twee in de toekomst een echtpaar zullen vormen. Data (Brent Spiner) is een androïde. Deze robot heeft zo waar psychologische problemen, want ook al is hij door zijn positronische brein superieur tegenover het mensdom, toch verlangt hij ernaar om mens te zijn. Ook aan boord is de blindgeboren Geordi LaForge (LeVar Burton) maar dankzij de VISOR kan hij beter dan gelijk wie zien. Op vraag van Picard is ook Tascha Yar (Denise Croby) van de partij. Deze vrouw kan als geen ander haar mannetje staan, want op vijfjarige leeftijd werden haar ouders vermoord. Worf (Michael Dorn) is eveneens lid van het team. Deze officier van de USS Enterprise is de allereerste Klingon die werd toegelaten op de Starfleet Academy. Ten slotte is er nog Beverly Crusher (Gates McFadden) die samen met haar zoon Wesley (Will Wheaton) naar het schip komt. Beverly wordt het hoofd van de medische dienst op de USS Enterprise. Picard is eerst wel niet opgezet met de komst van de jonge Wesley, want kinderen horen volgens de stoïcijnse kapitein niet thuis op een ruimteschip. De jongen blijkt echter zo leergierig en talentvol dat hij al gauw tot cadet wordt gepromoveerd.

Space, the final frontier. These are the voyages of the Starship Enterprise. It's ongoing mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no one has gone before. En met deze wereldberoemde woorden, zijn we op weg naar 24 andere missies. Het is een bijna onmogelijke opgave om alle afleveringen te bespreken. Niet alleen hebben we daarvoor een megagroot artikel nodig, ook is er weinig of geen samenhang tussen de verschillende afleveringen. Uiteindelijk zijn er wel zeven seizoenen van deze klassieker gedraaid, maar toch was het eerste seizoen een zooitje van jewelste. Niet alleen was er onenigheid tussen de studiobonzen en de makers (bij iedere aflevering is het budget ruimschoots overschreden), ook zijn er de bemoeienissen van Gene Roddenberry. De uitvinder van deze utopische planeet was niet betrokken bij de bioscoopfilms en hij nam zich voor dat dit niet het geval zou zijn met de serie. Men had weliswaar geen andere keuze, want deze prestigieuze serie kon onmogelijk aan de fans worden verkocht zonder Roddenberrys zege die de makers als een soort van vergunning zagen. Het eerste seizoen wordt door insiders wel eens een "draaideur" genoemd, omdat de meeste schrijvers het niet langer dan één aflevering volhielden. De belangrijkste gebeurtenissen in deze reeks zijn zonder meer de komst van Worf (een Klingon aan boord van een Starfleet-ruimteschip!), de introductie van Lore (de gevaarlijke tweelingbroer van Data), de dood van Tasha Yar (in scène gezet door Rodenberry omdat Denise Crosby de televieshow wilde verlaten), het gevaarlijke Ferengi-ras dat een bedreiging vormt voor het heelal en de gewelddadige Romulanen.

De critici waren destijds niet mals voor deze serie. Men vond de special effects lachwekkend, de verhaaltjes ronduit debiel en over de acteerprestaties had men weinig lovende woorden. De enige waarmee men vrede kon nemen was Patrick Stewart. Terecht, want Stewart heeft met zijn vertolking William Shatner bijna volledig in de vergeethoek geduwd. Wist je trouwens dat  men Stewart heeft ontdekt tijdens een Shakespeare-lezing aan het UCLA? Roddenberrys rechterhand Bob Justman wist na het zien van deze lezing dat Stewart de nieuwe kapitein van de Enterprise zou worden. De studiobonzen waren echter heel wat minder enthousiast, want wie zat er nu te wachten op een kale Engelsman van middelbare leeftijd? Roddenberry vond het antwoord op die vraag door Stewart een pruik te laten dragen! Maar hoe duur de ontworpen toupet ook was, toch heeft Stewart de pruik nooit moeten dragen. De held werd Jonathan Frakes. Deze hartenbreker was voorheen in hitseries als Hart To Hart en The Dukes Of Hazzard te zien, maar na enkele afleveringen werd hij onsterfelijk als de eerste officier van de USS Enterprise. De bekendste acteur van de cast is LeVar Burton, omdat hij net voor de opnames van het eerste Star Trek-seizoen de grote ster in het slavendrama Roots was. En toch werd Brent Spiner de publiekslieveling. Data is een creatie van Roddenberry en hij is zonder meer de komische noot in de serie. Net zoals Spock destijds (hij is een Vulcan, weet je nog?) is Data als androïde de vreemde eend in de bijt.

Niemand had het verwacht, maar uiteindelijk werden er zeven seizoenen gedraaid en op het ogenblik dat je dit artikel leest, ligt het tweede seizoen als blauw schijfje reeds in de winkelrekken. Wordt vervolgd. 

BEELD EN GELUID
Op vraag van vele fans hebben de makers geopteerd voor het 1.33:1-beeld. Daardoor heb je weliswaar links en rechts twee zwarte banden, maar zo gaat er wel niets van het beeld verloren. Ondergetekende is ook één van die vele fans die destijds een klein fortuin aan de (nu waardeloze) dvd-boxen heeft uitgegeven. De beelden van de oude dvd lijken op versleten videobanden. De beeldkwaliteit van de Blu-ray-box overtreft werkelijk alles en is verbluffend. Het is misschien niet leuk om te lezen, maar zelfs indien u de bezitter bent van de peperdure dvd-releases hebt u alweer een nieuwe troef om je opnieuw naar de winkel te reppen en je de Blu-ray-box aan te schaffen. Het geluid is eveneens volledig heropgenomen en wel in DTS-HD Master Audio 7.1-formaat.

EXTRA'S
Als je de promospots (van elke aflevering één) en de missionlogs (een uitleg over iedere missie) niet meerekent, is er 95 minuten extra (nieuw) materiaal op deze verzamelbox aanwezig. Er zijn twee documentaires waarvan Taking The Next Generation To The Next Level de eerste is. Op het doosje zijn het slechts een paar woorden, maar in werkelijkheid was de digitalisering van de sciencefictionreeks een heus titanenwerk. Het filmmateriaal was over meer dan 2500 gigantische dozen verspreid dat in een mijn (!) in Pennsylvania lag opgeslagen. Michael Okuda moest samen met zijn team de hele serie opnieuw scannen en opnieuw opbouwen. Doordat de special effects met modellen zijn gemaakt is het niet zo eenvoudig om van de originele standaarddefinitie een highdefinition-versie te maken. Ook moesten bijv. de planeten opnieuw worden ingekleurd omdat zij een veel te lage resolutie hadden. CBS Digital was trouwens zeer streng. Men mocht alles doen om de kijkervaring te verbeteren, toch was het verboden om iets aan de oorspronkelijke series te veranderen. Een ontroerende scène is deze waarin een medewerkster vol trots verklaart hoe zij erin geslaagd is om dertien verloren seconden van de aflevering Sins Of The Father terug te vinden. Het is duidelijk als je de beelden ziet, deze seconden zijn haar levenswerk geworden.

Het kroonjuweel van deze Blu-ray-heruitgave is de zeventig minuten durende documentaire Stardate Revisited: The Origin of Star Trek: The Next Generation. Het is opmerkelijk om te zien hoe niemand van de cast iets van Star Trek afwist. Meer zelfs, de meeste acteurs wilden niks met deze serie te maken hebben. Zo had Patrick Stewart voordat hij Picard werd, slechts één Star Trek-film gezien. Hij nam uiteindelijk op aanraden van zijn impresario de rol aan, want je kon er lekker veel geld mee verdienen. Het contract sprak wel over zes jaar, toch was er niemand die geloofde dat het succes zo lang zou blijven duren!

Ten slotte is ook al het bonusmateriaal van de dvd-box op de Blu-ray-uitgave gezet, weliswaar zonder dat men de kwaliteit ervan heeft bijgewerkt.

CONCLUSIE
Star Trek is net zoals Kuifje de verwezenlijking van een jongensdroom. Iedere kijker weet wel dat deze afleveringen pure televisiepulp zijn waarin nauwelijks goed wordt geacteerd en waarvan de special effects potsierlijk zijn, toch werkt het zeer verslavend. En tja, voor wie zich gelukkig prijst dat hij deze serie reeds op dvd heeft, hebben we zeer slecht nieuws: de kwaliteit van de Blu-ray is helemaal tot in de puntjes opgepoetst en het lijkt wel een nieuwe ervaring. Beam us up to the second season, Scotty!


cover
Studio: Paramount

Regie: Diverse regisseurs
Met: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, LeVar Burton, Michael Dorn, Marina Sirtis, Brent Spiner, Denise Crosby, Gates McFadden, Wil Wheaton

Film:
8/10

Extra's:
10/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1987

Leeftijd:
6

Speelduur:
1183 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582906714


Beeldformaat:
1.33:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD Master Audio 7.1 Engels DTS-HD Master Audio 5.1
Frans Dolby Digital 2.0
Catalaans Dolby Digital 2.0
Japans Dolby Digital 2.0
Italiaans Dolby Digital 2.0
Duits Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Noors, Zweeds, Fins, Duits, Catalaans, Deens, Engels (cc)
Extra's:
• Promospots van alle afleveringen
• Energized: Taking The Next Generation To The Next Level
• Originele Missionlogs van de dvd-box
• Stardate Revisited: The Origin of Star Trek The Next Generation

Andere recente releases van deze maatschappij