:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HARVEST TIME
HARVEST TIME
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-12-30
FILM
Het eerste wat de kijker ziet zijn oude foto's. Het zijn allemaal mensen die een rol hebben gespeeld in het leven van iemand, maar niet in dat van Dima. De gezichten zeggen hem niks. Wel zijn deze mensen landbouwers die samen met Dimas ouders op de kolchoz (een collectieve boerderij) hebben gewerkt. Tijdens het bekijken van de foto's denkt de man terug aan zijn jeugd op de staatsboerderij. In 1945 ziet hij hoe zijn vader (Vjatsjelav Batrakov) toegetakeld uit de oorlog terugkomt. De eens zo sterke boer heeft tijdens een gevecht beide benen verloren. Ondanks zijn zware handicap blijft hij lachen en probeert hij samen met Dima en zijn broertje Vanya het beste van het leven te maken. Met een zelf in elkaar geknutseld karretje beweegt de man zich voort, maar op de kolchoz heeft hij als arbeidskracht geen waarde meer. Moeder Antonina (Ljoedmilla Motornaja) moet alleen de kost winnen en doet dat met volle overgave. Ze wordt zelfs uitgeroepen tot de beste dorsmachinebestuurder van de regio. Als beloning daarvoor krijgt de boerin Het Rode Vaandel. Ze is er wel trots op, maar ieder jaar vreten de muizen een stukje van het vaandel op. Niet alleen sterft haar hoop voor een betere toekomst, ook de liefde voor haar man die zich elke dag lazarus drinkt dooft uit.


Harvest Time
is het debuut van Marina Razbezjkina. Wie een beetje thuis is in de Russische cinema ziet meteen waar deze cineaste de mosterd vandaan haalt. Het poëtische gedeelte van de film is bijna een ode aan de filmkunst van Tarkovski. Net als de films van de Russische grootmeester sleept deze film zich heel traag voort. Alleen heeft Razbezjkina niet Tarkovskis talent en daarom is Harvest Time af en toe vervelend. De kolchoz-beelden lijken wel uit de propagandafilm De Generale Lijn van Eisenstein geplukt. Let op, het zijn alleen de beelden, want wie deze film de volle 67 minuten uitkijkt zal zien dat Marina Razbezjkina helemaal geen nationalist is. Mensen hebben hun hele leven gezwoegd voor een vod dat zelfs geen waarde heeft op de vlooienmarkt. Vroeger is vaak beter, maar niet bij Marina Razbezjkina.

Harvest Time
is weliswaar geen moeilijke film, maar hij bezit te weinig troeven om hem tot een must te kronen. Dit soort communistische verhaaltjes heb je eerder gezien en veel beter. De acteurs spelen niet overtuigend genoeg, ofschoon ze weinig zeggen, want Harvest Time is bijna een stomme film uit de jaren 20 (waarmee nog maar eens duidelijk wordt aan wie Marina Razbezjkina een eerbetoon wil brengen).


BEELD EN GELUID
Het blijft moeilijk om dergelijke releases af te kraken. De beeldkwaliteit is weliswaar enorm slecht (tonnen filmgrain, wazige beelden en zelfs enkele beschadigde beelden), maar toch bedek je deze euvels met de mantel der liefde omdat er anno 2012 nog distributiemaatschappijen bestaan die de moed hebben om dergelijke cinefiele films op dvd uit te brengen. Het geluid is mono.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
Harvest Time is een film die liefhebbers van Russische cinema (en dan vooral de Tarkovski- en de Eisensteinfans) zal bekoren. Marina Razbezjkina schets een poëtisch beeld van een verloren droom die eigenlijk altijd een illusie is geweest.


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Marina Razbezjkina
Met: Ljoedmilla Motornaja, Vjatsjelav Batrakov, Dima Jakolev, Dima Jermakov

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
67 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789078716617


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Russisch Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij