:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> QUIZ ME QUICK
QUIZ ME QUICK
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-12-10
FILM
Nick Van Loo (Wietse Tanghe) geraakt maar niet aan een vaste job: als hij op een avond als thuisbezorger van een niet bijzonder goed draaiende afhaalchinees in een café verzeilt, waar net de jaarlijkse quiz wordt gehouden, ontmoet hij er vier volslagen vreemden die toevallig bij de eerste ronde een paar antwoorden uit hun mouw schudden. Ze besluiten op de valreep nog mee te doen als Tafel Zeven (normaliter doen er maar zes tafels mee, vandaar de naam), en geven de jarenlange deelnemers het nakijken. Nick is blijkbaar zowel een vat vol nutteloze weetjes die op een dergelijke kennisquiz handig van pas komen, als het emotionele talent dat de vier anderen overtuigt om mee te doen. Zo is er de nurkse belastinginspecteur Roger Sterckx (Dirk Van Dijck), die in een ver verleden nog mee heeft gespeeld in de prestigieuze moeder der televisiequizzen, de IQ Quiz, maar daar roemloos publiekelijk is afgegaan als een gieter toen hij bij een weggevertje het paard van Troje in Parijs situeerde. De verstandelijk minder begaafde Lennon (Pieter Piron) weet dan weer enorm veel over muziek en film, maar de jongen moet zijn dagen noodgedwongen doorbrengen in een beschermde werkplaats omdat hij noch kan lezen, noch schrijven. Jos Auwerckx (Tom Audenaert) heeft zijn carrière als voetbalspits opgegeven om de fotozaak van zijn vader over te nemen; helaas is hij blijven steken in de tijd van de filmrolletjes en is de digitalisering compleet aan hem voorbijgegaan; de brave man weet dan ook niet wat gedaan als een klant hem een USB-stick onder de neus duwt en vraagt om de foto's op een cd'tje te branden. Geschiedenisleraar Armand De La Ruelle (Jos Verbist) weet dan weer alles over Grieken en Romeinen, helaas weet hij ook alles over Duvel en whisky, en hij laat zich dus geregeld gaan, met desastreuze gevolgen voor de kwisploeg.


Het klikt die avond zo goed tussen de vijf dat Nick de hoop koestert dat ze in de toekomst nog samen kunnen quizzen. De passie wordt voor hem echter een ware obsessie, waarbij zijn streefdoel wordt om mee te dingen in de Superprestige, de quiz der quizzen waaraan alleen de sterkste ploegen van het land mogen meedoen. Nick wordt gaandeweg blind voor het feit dat er nog andere dingen in zijn leven zijn: zijn vriendin Cynthia (Liesa Naert) krijgt de kans om een afgebrand kapsalon van de start weer op te bouwen, samen met Gwendy (Tine Embrechts in bijzonder giftige doen), de vrouw van Jos. Het recept om het kapsalon te laten draaien, namelijk dat de dametjes tegelijkertijd hun hond kunnen laten coifferen, is echter zo oubollig als de pest, en als de zaak wil draaien, dan zal er toch een toekomstgericht plan moeten worden opgesteld. Maar toekomstgerichte plannen kosten geld: Gwendy heeft haar man in een onbewaakt ogenblik documenten over de waarborg van de zaak laten ondertekenen waarbij hij de fotowinkel als onderpand geeft. Het is dan nog maar een kwestie van tijd vooraleer dat uitkomt en de bom barst. Cynthia heeft bovendien de ex-Afghanistanveteraan Mario (Kevin Janssens) onder de arm genomen om de honden te toiletteren - eerlijk gezegd bij gebrek aan beter - en Mario kan zijn kalverliefde voor Cynthia niet onder stoelen of banken steken. Intussen groeit er iets moois tussen Nick en Monica (Clara Cleymans), de kleindochter van een oude radiopresentator (Vic De Wachter) die zijn hulp heeft aangeboden om Tafel Zeven klaar te stomen voor de Superprestige.
 

En dat zal nodig zijn, want het milieu van de kwissers is er één van haaien die bloed hebben geroken. De belangrijkste tegenstander is Coromar, een kwisploeg met beroepskwissers in gesponsorde trainingspakken, onder leiding van de hoogst pretentieuze Iwein Segers (Bart De Pauw), die vorig jaar de Superprestige heeft gewonnen en vastbesloten is om de titel te behouden. Iwein ervaart Tafel Zeven als een muskiet die in zijn nek steekt en het deelnemen aan de quiz wordt voor hem gaandeweg ondergeschikt aan het kelderen van Tafel Zeven, die blijkbaar wél het aura van het sympathieke caféploegje kan uitstralen, wat bij Coromar maar niet lukt. Maar ook de andere personages hebben te kampen met demonen uit het verleden. Roger wordt herenigd met zijn oude liefde Mathilde (Gilda De Bal), die hem 30 jaar geleden heeft laten staan en koos voor zijn beste vriend Gabriël. Nu is ze weduwe en misschien is er een waterkansje dat de onbeholpen Roger zijn liefde kan terugwinnen en alle verloren tijd weer goed kan maken. Het kansje is echter niet erg groot en Roger zal zich aan een serieus zelfonderzoek moeten onderwerpen als hij nog kans wil maken op een leven samen met Mathilde. Lennon ondervindt in de beschermde werkplaats tegenwind van rolstoelpatiënt Benny (Jan Van Looveren), die de geestelijk gehandicapten mentaal terroriseert en vooral Lennon en zijn vriendinnetje Iris (Ilse De Koe) zijn regelmatig het mikpunt van spot. Lennon zal moeten leren van zich af te bijten. En het drankprobleem waarmee Armand worstelt blijkt zeer diepe en onherstelbaar beschadigde wortels te hebben. Jos en Gwendy beleven een dipje in hun huwelijk als Gwendy het weer tijd vindt om aan het werk te gaan. En tussen Nick, die feitelijk zieker is dan hij durft toe te geven, en Cynthia stapelen de misverstanden zich op, waardoor hun relatie danig onder druk komt te staan.
 
 
Het afgelopen jaar is er in het Vlaamse televisielandschap heel wat veranderd. Woestijnvis, de hofleverancier van de VRT, heeft VT4 overgenomen en omgedoopt tot Vier, en vele van de populaire VRT-amusementsprogramma's en coryfeeën zoals Tom Lenaerts en Erik Van Looy hebben de overstap naar de andere zender gemaakt. Gek genoeg is Lenaerts' spitsbroeder Bart De Pauw niét in het verhaal meegestapt. Hij heeft zijn eigen studio Koeken Troef! boven de doopvont gehouden. Het eerste wapenfeit is deze Quiz Me Quick, die vorig jaar al te zien was op de betaalzender Prime en die nu op de openbare omroep wordt uitgezonden. De Pauw heeft daarmee niet de makkelijkste weg gekozen; eertijds had de man veel succes met programma's als Buiten De Zone, Schalkse Ruiters en het bijtend ironische Het Geslacht De Pauw. Enkele kwissen en het eerder alternatieve Willy's En Marjetten waarvoor De Pauw samenwerkte met het comedygezelschap Neveneffecten (Jelle De Beule en Jonas Geirnaert zijn echter allebei te spotten in een cameo), hadden echter niet het commerciële succes, dus uitkijkend naar deze Quiz Me Quick vroegen nogal wat critici zich af wat De Pauw ditmaal uit zijn mouw zou schudden, met vaak de randbemerking dat het nu erop of eronder zou zijn. Quiz Me Quick is echter méér dan zomaar "erop"; het is één van de meest fijnbesnaarde stukjes tragikomedie van de afgelopen jaren, met fijnzinnige en doorgedreven intelligente humor, warme personages en een voortreffelijke regie. De Pauw heeft lange tijd het Vlaamse parochiezaalquizmilieu van binnen en van buiten bestudeerd, en zijn typering van personages is accuraat en soms pijnlijk herkenbaar, met notoire uitzondering van de rol die Kevin Janssens neerzet als Afghanistanveteraan die zich plots op de arbeidsmarkt meent te moeten ontpoppen als hondenkapper.
Waar de man zijn inspiratie blijft vandaan halen is me een compleet raadsel, maar de puzzelstukjes van Quiz Me Quick vallen zó perfect in elkaar dat het geheel nog moeilijk kan worden overtroffen, zelfs al kan ik niet over de details uitweiden zonder belangrijke wendingen in de plot te verraden. De Pauw bedient zich van een uitgekiende timing, rijke beeldtaal, niet-lineaire vertelstructuren en een schat aan referenties over historische gebeurtenissen zoals de aanslagen van de CCC en de populaire cultuur, waaronder een zeer geinige knipoog naar zijn eigen Loft. Bovendien heeft hij zichzelf met Iwein Segers een knappe bijrol toebedeeld als één van de meest crapuleuze personages uit de recente Vlaamse feuilletongeschiedenis. Feit is dat De Pauw zéér goed weet hoe hij de kijker moet bespelen en het strekt hem tot eer dat hij zijn publiek alles behalve voor dom verslijt; Quiz Me Quick bevat niet één ranzige of ongepaste grap die over de schreef gaat, alhoewel humor altijd een beetje kwetsend is voor degene die in het middelpunt van spot is. Elke slechte karaktertrek van één van de personages wordt dadelijk in evenwicht gebracht door een paar diepmenselijke drama's die zijn karakters de nodige zin voor realiteit verschaffen.

 

Alles op conto schrijven van De Pauw zou echter te veel eer zijn: het is één grote troeven van Koeken Troef! dat de makers erin geslaagd zijn om een hoop talent op éénzelfde moment op één plaats te krijgen. De uitstekende cast, waarin vooral de vijf mannelijke hoofdrolspelers uitgebreid de kans krijgen om te tonen dat ze uitstekend op dreef zijn, heeft met Quiz Me Quick een titel die in het vet op het palmares mag worden vermeld. Naast de bijzonder professionele regie van Jan Matthys is de opsteker de mooie soundtrack van Aram Van Ballaert, die afgewisseld wordt met de nodige catalogusmuziek, variërend van opera tot Camouflage van Stan Ridgway.

BEELD EN GELUID
De release van Quiz Me Quick op dvd zou goed nieuws moeten zijn, ware het niet dat we daardoor het zoveelste televisieproduct krijgen opgelepeld dat blijkbaar op tv wél in high definition kan worden uitgezonden, maar waarvoor een Blu-ray te veel gevraagd is. De beeldkwaliteit is dan ook matig, met héél veel blokvorming en gekartelde randen, kleuren die er veel frisser en realistischer uit zouden kunnen zien en vooral een storende hoeveelheid compressie. De zwarttinten zijn oké, maar het durft in donkerdere scènes, zoals de publiekshots van de Superprestige in de laatste aflevering, wel wat aan detail ontbreken. Een Dolby Surround 2.0-track is voldoende, maar onder meer de muziek van Aram Van Ballaert komt niet goed tot haar recht, en de dialogen, allemaal in schoon verkavelingsvlaams, vergen toch wel de volle aandacht. De Nederlandse kijkers zullen echter verheugd zijn dat de disk ook Nederlandse ondertitels bevat, zowel gewone als CC. 

 

EXTRA'S
Helaas zijn die niet aanwezig en moeten we voor dit onderdeel een dikke nul uitdelen. Ik meen te mogen stellen dat voor een reeks van dit kaliber wat making-of-materiaal in dank aanvaard zou worden.
 
CONCLUSIE
Inhoudelijk is Quiz Me Quick een reeks om te koesteren en om met volle teugen van te genieten. Helaas kan over de technische kwaliteit van de dvd en dan meer bepaald over de beeldkwaliteit niet hetzelfde gezegd worden.cover
Studio: Lumière

Regie: Jan Matthys
Met: Dirk Van Dijck, Jos Verbist, Tom Audenaert, Pieter Piron, Wietse Tanghe, Liesa Naert, Tine Embrechts, Rilke Eyckermans, Kevin Janssens, Ben Segers, Clara Cleymans, Jan Van Looveren, Gilda De Bal, Ilse De Koe, Bart De Pauw

Film:
10/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
9

Speelduur:
490 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5425019006440


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Nederlands CC
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij