:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEDIUM - SEIZOEN 4
MEDIUM - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-12-30
SERIE
Allison Dubois (Patricia Arquette) zit op zwart zaad nadat een journaliste haar "consultancybezigheden" voor openbare aanklager Manuel Devalos (Miguel Sandoval) uit de doeken heeft gedaan. En tot overmaat van ramp is ook haar man Joe (Jake Weber) zijn job kwijtgeraakt in de nasleep van een gijzelingsdrama bij hem op zijn werk. Devalos is gewipt als aanklager door Tom Van Dyke (John Prosky), een nieuwe wind die door de lokalen van het openbaar ministerie waait - maar dat is het dan ook: vooral wind - en die schoon schip wil maken met alle paranormale toestanden op het werk Devalos. Wanneer de zaken er echter het zwartst uit zien wordt Allison onder de arm genomen door Cynthia Keener (Anjelica Huston), die de plak zwaait bij Ameritips, een bedrijfje dat zijn diensten aanbiedt bij het opsporen van vermiste personen. De professionele relatie tussen Allison en Cynthia staat echter vaak onder hoogspanning, en Cynthia is niet helemaal eerlijk geweest over haar eigen verleden. Joe probeert intussen de brokken van zijn werk te lijmen: wanneer hij op een avond meewerkt aan het wetenschapsproject van zijn dochter Bridgette (Maria Lark) vindt hij per toeval een soort van hoogrenderende zonnecel uit. Hij probeert zijn idee te kapitaliseren, maar niet alleen heeft hij niet het benodigde startkapitaal, de business is vergeven van de haaien die Joe liefst met huid en haar zouden oppeuzelen.
 
 
 
Een radicale trendbreuk in de verhalen kenschetst dit vierde seizoen van Medium. Met Allison niet langer werkend op het openbare ministerie wordt de invalshoek compleet anders, alhoewel het vaste stramien van haar dromen en visioenen nog steeds substantieel deel uitmaakt van de gemiddelde aflevering. Allisons geheim is in de pers uitgelekt, en overal waar ze nog maar haar neus durft laten zien, wordt ze op gehoon en ongeloof onthaald. De verandering waar ik nog om schreeuwde in mijn bespreking van seizoen 2 heeft vaste vorm aangenomen. De manier waarop Cynthia Keener in de vaste verhaallijn wordt geïntroduceerd als opvangertje smaakt echter naar meer, en het is een beetje jammer dat haar personage uiteindelijk wat onderbelicht blijft. Anjelica Huston heeft alleszins het benodigde talent om een frisse wind door de reeks te laten waaien. De sociale dimensie waarbij het gezin Dubois steeds dieper tot over zijn orden in de schulden komt te zitten, hoe hard Joe en Allison ook proberen om nieuw werk te vinden, is alleszins realistisch en zorgt voor bijkomende sympathie voor het protagonistenkoppel. Vooral Jake Weber krijgt hier de kans om voluit te gaan in zijn dagelijkse strijd om zijn uitvindingen verkocht te krijgen, en zijn pogingen om een publieke afgang te vermijden wanneer een hooggeschoolde als Joe moet gaan bedelen om steun bij de dienst voor werkloosheidsvergoeding. Daar de focus van de verhalen vooral verschuift naar gevallen van vermiste personen, krijgen we in dit seizoen nogal redelijk wat Dutroux-achtige toestanden te zien, waarbij een dubbelaflevering, Wicked Game, hierin opvallende gelijkenissen vertoont met de zaak die België op haar grondvesten deed daveren. Het stoort ook in het geheel niet dat met Tom Van Dyke Allison zoiets als een "vaste tegenstander" krijgt: John Prosky zet zijn rol neer met nuance en vooral gevoel voor tragiek wanneer hij noodgedwongen zijn visie over Allison moet bijsturen tegen het einde van het seizoen aan. Medium vertoont een mooi evenwicht tussen vaste verhaallijnen en losse sprokkels die elke week weer opnieuw op de kijkers worden afgevuurd.
 
  
 
AFLEVERINGEN
Disk 1:
61. And Then
Allison en Joe zijn beiden werkloos. De nieuwe openbare aanklager Van Dyke heeft Allison buitengeflikkerd, en Lee Scanlon krijgt de zéér benijdenswaardige taak om op school verkeersopvoeding te geven. Wanneer een jongetje in een speelgoedwinkel wordt meegelokt door een pedofiel kan het Allison eigenlijk niet meer schelen dat ze er visioenen over krijgt. De familie Dubois kan echter de eindjes maar moeizaam aan elkaar knopen en de 20.000 dollar beloning die aan een waardevolle tip vasthangt, stimuleert Allison al vast om naar een dienst voor opsporing van vermiste kinderen te bellen. Daar komt ze in contact met Cynthia Keener (Anjelica Huston), die aanvankelijk sceptisch staat tegenover Allisons visioen, maar gaandeweg toch moet toegeven dat de details in haar beschrijving ongemeen kloppen. Ariel doet een auditie voor de rol van Maria in The Sound Of Music; haar vriendin zorgt een beetje met niet al te koosjere argumenten ervoor dat de concurrentie alvast op voorhand de gracht wordt ingereden. Ariel krijgt er zowaar wroeging van.

62. But For The Grace Of God

Allison droomt over een meisje dat een auto-ongeval heeft gehad. Bij nader inzien is het Ariel, wat absurd lijkt omdat ze nog twee jaar te jong is voor een rijbewijs. Het is in elk geval een goeie reden voor Allison om Ariel te verbieden om met haar vriendje naar een concert te gaan. Ariel is echter ongehoorzaam en doet dat toch: ze heeft immers een droom gehad waarin ze in de jaren 809 Casey heette in dezelfde klas zat als haar beste vriendin, de jongere Allison (Jennifer Lawrence), en waarin Allison als tiener exact dezelfde stunt heeft uitgehaald. De avond in kwestie is voor Casey rampzalig afgelopen. Wanneer Cynthia Keener aandringt dat Allison haar licht zou laten schijnen over een recente verdwijningszaak, moet Allison tot haar grote schuld bekennen dat haar gave niet op commando kan worden aan- en uitgeschakeld. Er loopt echter een merkwaardige parallel tussen Allisons eigen belevenissen als tiener en de huidige zaak.

63. To Have And To Hold

Eén van de zelfzame ruimtevaartcompagineën uit Phoenix, is geïnteresseerd in Joe's portfolio. Peter Barrister (Michael Gross) is zelfs op aanraden van zijn vrouw Bonnie (Kate Burton) erg geïnteresseerd in wat Allison is overkomen. Ze nodigen hen zelfs uit op hun feestje. Allison heeft gezien dat de dochter des huize, Melissa (Kathleen Early) haar man tijdens een tweede huwelijksreis een kurkentrekker in de hand heeft geduwd. Maar was dat de vorige echtgenoot, voor wie het huwelijk op het punt stond te exploderen, of wordt het de nieuwe echtgenoot, van wie Melissa zot staat en die haar mogelijk in het ongeluk zal storten. Moeilijk voor Joe om aan zijn eventuele toekomstige werkgever te zeggen... Maar wanneer Melissa verdwijnt kunnen de Barristers niets anders doen dan een beroep te doen op Allisons gave. Melissa blijkt toch niet helemaal zo stabiel te zijn als dat ze zich voordoet.

64. Do You Hear What I Hear

Allison is op een ochtend haar gehoor compleet verloren. Ze heeft tevens gedroomd over het dove meisje Nicole Swenson (Ali Raich), dat duidelijk ontvoerd is geweest door twee mannen die ervan bewust zijn dat hun slachtoffer doof is. Het is de ontvoerders duidelijk om de poen te doen: ze eisen vijf miljoen van de wanhopige ouders (Steven Culp en Nancy Travis). De ontvoerders laten niet veel aan de verbeelding over wat er met Nicole zal gebeuren als de politie wordt verwittigd. De ouders hebben in hun wanhoop Cynthia Keener gecontacteerd. Die moet het echter met een dove Allison stellen.

Disk 2:

65. Girls Ain't Nothing But Trouble
Allison krijgt de aanbieding om voor advocaat Larry Watt te komen werken, Watt verdedigd de schuldigen, maar heeft hier een zaak waarbij de beschuldige ondanks de vele materiële bewijzen zijn onschuld - de moord op zijn vrouw - te bekennen. John Edgemont zou zijn vrouw Stacy om zeep hebben geholpen en in de rijdende auto haar van de berg afgeduwd zou hebben. En het is nog waar ook, maar een bijzondere draai aan de hele zaak wordt gegeven door de dochters van John. Myra is de stabiele, maar haar zus Chloë is op zijn zachtst gezegd mentally challenged. Zou het kunnen dat John Edgemont de beschuldiging op zich neemt voor zijn autistische dochter? De familie Dubois zit wel degeijk in armoede stilletjesaan: wanneer Ariel een schminkdoos van 30 dollar niet kan betalen, bezweert ze haar goedgelovige vader dat ze aan het geld kan geraken, Ze houdt voor 50 dollar het stuk seánces. Joe en Allison gaan hier niet mee akkoord en die seances moeten stoppen...

66. Aftertaste

Senator Jed Garrity (Gregory Itzin) is bereid om zijn politiek gewicht in de schaal te gooien om Manuel Devalos te laten herkiezen als publiek aanklager. Allison heeft echter in een droom gezien dat hij zich tijdens zijn legerdienst als krijgsgevangene heeft schuldig gemaakt aan kannibalisme. Eén van Garrity's medegevangenen uit die tijd, Gordon LaRoche (Sean Wing), chanteert de andere gevangenen om zijn gokschulden te kunnen delgen. Wanneer LaRoche dood wordt teruggevonden is voor Allison Garrity verdachte nummer één/

67. & . 6
8. Burn Baby Burn
De familie Dubois zit écht wel op zwart zaad. Joe's moeder Marjorie (Kathy Baker) komt speciaal over uit Minneapolis om de familie financieel te ondersteunen, maar haar hulp is niet onvoorwaardelijk, en Allison kijkt op tegen de komst van haar schoonmoeder. Manuel Devalos verdedigt een man, Graham Stacey (Paul Fitzgerald), die ervan verdacht wordt dat hij zijn vrouw Mary (Gretchen Egolf) in brand heeft gestoken om zeven miljoen van de levensverzekering op te strijken. Ariel heeft echter gedroomd dat Mary Stacey, met wiens zoon ze in de klas zit, zichzelf in brand heeft gestoken, maar volgens de technische recherche is dat onmogelijk. Voor aanklager Van Dyke wordt het een erezaak.
 

 

Disk 3:
69. & 70. Wicked Game
Cynthia Keener en Allison komen op het spoor van een maniak die jonge meisjes opgesloten houdt in zijn kelder om ze geregeld te kunnen verkrachten. Wat de zaak persoonlijk maakt is dat Cynthia's dochter Suzie (Sarah Drew) op een vergelijkbare manier negen jaar is verdwenen, en dat Allison droomt dat zij ook slachtoffer is geworden van de seriemoordenaar. Joe heeft een idee om een effectieve zonnecel te ontwerpen, maar hij heeft enkele duizenden dollars nodig om het patent op zijn uitvinding te laten registreren, en laat geld nu net zijn wat de familie Dubois niet heeft.

71. Lady Killer

Allison ziet in een visioen een iets rijpere vrouw jongere mannen verleiden om ze vervolgens af te maken. De vrouw wordt geïdentificeerd als Michelle Todd (Rosanna Arquette, de zus van); alleen is die in het werkelijke leven een succesvolle bestseller waarin ze tips geeft aan oudere vrouwen, cougars, om te kunnen scoren bij het manvolk. De moordenaar kopieert blijkbaar de wijzen waarop de vrouwen volgens Todds boek mannen aan de haak kunnen slaan. Devalos heeft een campagneleider ingehuurd die net op Allisons openhartigheid rekent wat haar paranormale gaven betreft om Devalos' kiescampagne te steunen, een radicale ommezwaai van de politiek tot op heden. Allison voelt echter dat iemand in de campagne, bouwondernemer  Richard Mardsen (Jude Ciccolella), de herverkiezing van Devalos op commando van Tom Van Dyke wil boycotten.

72. Partners In Crime

FBI-agent Edward Cooper (Kurtwood Smith) is weer in Phoenix; de man kruiste al eerder het pad van Allison als de engel des wrakes die onveroordeelde moordenaars over de kling jaagt. Cooper is wel voor Allison het ticket om door de grote deur weer binnen te kunnen in het kantoor van de openbare aanklager. Cooper zoekt naar een seriemoordenaar die hoertjes vermoordt; wanneer de moordenaar zich tegen hem keert en hij het tijdige met het eeuwige verwisselt, blijft hij vanuit het hiernamaals Allison op het spoor zetten van de dader. Joe krijgt de kans om zijn uitvinding aan investeerster Meghan Doyle (Kelly Preston) te verkopen, maar hij moet wel slikken dat hij slechts een minderheidsaandeel in zijn eigen uitvinding krijgt.

Disk 4:

73. A Cure For What Ails You
Een vriendin van Lynn DiNovi overlijdt onder dubieuze omstandigheden: in de pijnstillers die ze nam was er gif geïnjecteerd. Er is echter iets mis met de pillen zelf, want wanneer Allison ze neemt valt ze ook flauw. Joe probeert een oogarts te vinden die correct in kan schatten dat Marie een bril nodig heeft; Marie kan echter de leestest op de kaart naar haar hand zetten door de gedachten van de oogarts te lezen.

74. Car Trouble

Allison droomt dat haar oude auto uit elkaar spat wanneer ze de kinderen naar school wil brengen. Ze durft niet meer instappen. Joe komt echter met een prima occasiewagen op de proppen. Het aanbod is zelfs iets té mooi opdat er geen addertje onder het gras zou zitten. En inderdaad: in de vorige auto is een vrouw vermoord. Joe wacht intussen op de goedkeuring van het patent op zijn uitvinding. Meghan probeert stomdronken hem te verleiden.

75. Being Joey Carmichael

Allison droomt van de moord op een drugdealer, Curtis Lambert (Jonathan Adams), die eerst nog een potje gemarteld is alvorens hij is doodgeschoten. De moordenaar die ze in haar visioen heeft gezien, Joey Carmichael (Miguel Ferrer), zit echter in een instelling voor mentaal gehandicapten omdat hij bij een inbraak door een kogel is geraakt, en nog maar het verstand van een twaalfjarige heeft. Bovendien kan hij geen pistool vasthouden. Dat is echter niet het geval voor zijn tweelingbroer Teddy, en alhoewel die al dood is stuurt die nog regelmatig cheques en telefoonboodschappen.

76. Drowned World

Allison wordt ingehuurd door een advocaat, Charles Winters (Noah Bean), die zijn vrouw Kelly (Mireille Enos) van het idee wil afbrengen dat het in hun huis spookt. Er is echter echt wel iets gebeurd in het huis eertijds waarvoor Kelly nogal gevoelig blijkt te zijn. [spoiler]De herverkiezing van Manuel Devalos neemt een aparte wending wanneer Tom Van Dyke zich terugtrekt uit de race omdat hij terminaal ziek is. Devalos wordt zonder tegenstand herverkozen en Allison krijgt haar oude job terug. Joe wordt door Meghan afgescheept met een aalmoes van 250.000 $ nadat ze zijn uitvinding voor het achtvoudige aan energiemagnaat Terry Cavanaugh (Ned Schmidtke) heeft verkocht. Cavanaugh is echter geïnteresseerd om Joe aan te nemen.[/spoiler]
 
 


BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit is zeer goed, en vooral de kleurbalans is mooi uitgesmeerd. De zwarttinten zijn accuraat en de scherpte is zonder meer in orde. Er bestaan echter HD-transfers van Medium, maar men vond het vooralsnog niet nodig om deze reeks op Blu-ray uit te brengen. Voor een gewone Dolby Digital 5.1-mix wordt er vrij goed gebruik gemaakt van de surrounds, en de dialogen zijn kristalhelder. Medium is misschien niet dadelijk demonstratiemateriaal, maar er is ook niet danig iets mis mee.
 
EXTRA'S
Jammer genoeg krijgen we maar een fractie van het bonusmateriaal van de Amerikaanse versie; zo zijn alle commentaartracks - weer eens - gesneuveld. Wel zijn verschillende verwijderde scènes aan boord, gespreid over de diverse disks. In "Joe's crayon dream" (6:22) zien we hoe speciale animatie-effecten werden gebruikt om Joe's droom waarin hij zijn uitvinding kan verkopen nog wat beter in de verf te zetten. "Introducing Cynthia Keener" (9:06) neemt ons mee in de diepe, donkere afgrond van de wereld van Anjelica Huston's personage. Dan volgt "The Making Of Medium, season 4" (21:42), een documentaire waarin de afleveringen worden overlopen, maar die nogal veel spoilers bevat. Dan is er traditiegetrouw nog een Gag reel (7:14).
 

 
CONCLUSIE
Alhoewel het pakketje extra's weer wat teleurstelt, is Medium seizoen 4 een waardig seizoen waarin de scenaristen eens hebben geprobeerd om het over een andere boeg te gooien, deels met succes.cover
Studio: Paramount

Regie: Aaron Lipstadt, Peter Markle, David Arquette, Vincent Misiano, Miguel Sandoval, Leon Ichaso, Peter Werner, Arlene Sanford
Met: Patricia Arquette, Jake Weber, Miguel Sandoval, Sofia Vassilieva, Maria Lark, David Cubitt, Anjelica Huston

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
656 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865503195


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Verwijderde scènes
• Documentaire "Joe's crayon dream"
• Documentaire "Introducing Cynthia Keener"
• Documentaire "The Making Of Medium season 4"
• Gag reel
 

Andere recente releases van deze maatschappij