:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOW I SPENT MY SUMMER VACATION
HOW I SPENT MY SUMMER VACATION
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-01-29
FILM
In de bioscoopzalen merk je het nog niet meteen, maar Mel Gibson is weer helemaal terug. Deze keer niet als regisseur of door zijn losse handjes, maar wel als acteur in een matige actiefilm. Toegegeven, dat we die keuze een beetje betreuren want Mad Max verraste ons twee jaar geleden nog met het bizarre (maar briljante) drama The Beaver.


How I Spent My Summer Vacation begint met een dolle achtervolging. Twee clowns worden achterna gezeten door de grenspolitie. Een van de dieven is Driver (Mel Gibson) die samen met zijn neergeknalde maatje een crimineel enkele miljoenen dollars armer heeft gemaakt. De vlucht loopt echter niet als gepland, want enkele meters voor de Amerikaanse grens wordt zijn autoband lek geschoten. Zoals dat wel vaker gebeurt met Zuid-Amerikaanse ordehandhavers verdwijnt Drivers buit in de zakken van de Mexicaanse flikken. Driver zelf wordt overgebracht naar de gevangenis El Publieto. Deze plaats lijkt eerder op een vuil winkelcentrum dan op een nor, want je kan er werkelijk alles krijgen. Driver gelooft zijn ogen niet als hij gedetineerden met wapens ziet rondlopen. Maar wat verwacht je van een penitentiaire inrichting alwaar er een speciaal cellenblok voor bajesklanten met bepaalde connecties is voorzien? Driver beseft dat hij meer dan ooit zal moeten knokken om te overleven, vooral omdat de gangster zijn gestolen geld terug wil. Tussen de vele gevechtsscènes door sluit Driver vriendschap met een twaalfjarig jongetje. Je hoeft niet verbaasd te zijn, want in deze gevangenis mogen de gedetineerden hun kinderen meenemen.


How I Spent My Summer Vacation
(in de States uitgebracht als Get The Gringo) is zeker geen topfilm. De grote schuld ligt bij het onsamenhangende scenario dat je te vaak van de ene in de andere verwarrende situatie brengt. Nochtans is de aanpak van Adrian Grunberg best leuk. Zijn debuutfilm vertoont duidelijke sporen van Roberto Rodriguez, Tarantino en het brutale geweld van Peckinpah. Of wat dacht je van een hilarische oneliner als "don't bleed on my fuckin' money?" Gibson speelt gewoon de actieheld zoals we hem uit niemendalletjes als Bird On A Wire of Lethal Weapon kennen. Bovendien neemt hij zichzelf geen seconde serieus, zo is de scène waarin hij Clint Eastwood imiteert hilarisch. Maar ja, de magie van Gibson is een beetje verdwenen. Eigenlijkt lijkt hij zelfs meer op een landloper die met een gigantische kater afrekent.

Moet je je deze film nu aanschaffen of niet? Het blijft een moeilijke beslissing. Deze actieprent is weliswaar best leuk, toch zal hij niet meer dan een voetnoot in de ellenlange filmografie van Gibson zijn. Maar wie niet weet wat te huren, moet deze film beslist uit de rekken van de videotheek halen.


BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is bij momenten vrij ondermaats. Het camerawerk van de Belg Benoit Debie werd wel gelauwerd, doch vind je daar op deze transfer maar weinig van terug. Het geluid is heel wat beter, ook al heb je (net als Gibson) wellicht oordopjes nodig voor de afgrijselijke mariachideuntjes.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
Het is zonneklaar dat Adrian Grunberg zich liet inspireren door Rodriguez, doch is How I Spent My Summer Vacation geenszins een El Mariachi geworden. Gibson doet wat er van hem verwacht wordt, toch prefereren we zijn rol in The Beaver. Misschien is dat wel omdat Mel Gibson in 2012 de ideale kop heeft om een dronkenlap te spelen.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Adrian Grunberg
Met: Mel Gibson, Daniel Giménez Cacho, Dolores Heredia, Kevin Hernandez

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5414937032464


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij