:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK THE NEXT GENERATION - SEIZOEN 2
STAR TREK THE NEXT GENERATION - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-02-05
SERIE
"
Space, the final frontier. These are the voyages of the Starship Enterprise. It's ongoing mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no one has gone before"

Met die wereldberoemde oneliner voert kapitein Picard ons tegen warpsnelheid mee voor 22 spannende missies. Het eerste seizoen van Star Trek The New Generation was niet meteen het grote succes dat men verhoopte. Blijkbaar hadden de televisiestations toch genoeg vertrouwen in de Enterprise-bemanning, want vrij vlug werd groen licht voor een tweede seizoen gegeven. Het tweede luik scoort op alle vlakken beter, ofschoon de makers in 1988 met de scenaristenstaking geplaagd werden. Dat had tot gevolg dat het aantal afleveringen naar 22 episodes kromp (normaal zijn dat er 26). Ondanks dat euvel slaagde bezieler Gene Roddenberry er evenwel in om een aantal schrijvers te verzamelen die volgens zijn strikte regels verhaaltjes wilden neerpennen. De meeste Trekkies (want zo noem je Star Trek-fans) zijn ervan overtuigd dat de scenario's van het tweede seizoen heel wat beter zijn. Dat is ook zo, want ook al heb je opnieuw enkele missers van jewelste (The Schizoid Man is een mooi voorbeeld van hoe gedateerd sommige episodes wel zijn), is het tweede seizoen evenwel een hele stap vooruit.

Het is wel een seizoen met heel wat veranderingen. Op het einde van het eerste seizoen verdween Tasha Yar omdat Denise Crosby niet langer een filmcarrière wilde die met Star Trek is verbonden. Het bleek achteraf een zeer domme beslissing van de blondine, want nadien heeft niemand nog iets (op enkele kleine rolletjes na) van haar gehoord. Ook dokter Beverly Crusher (Wesleys moeder) verdwijnt van het toneel. Zij is vervangen door Katherine Pulaski (Diane Muldaur) die een heel klein rolletje in twee afleveringen van de originele Star Trek-serie vertolkte. Guinan (Whoopi Goldberg) maakt eveneens haar intrede. Zij is een vreemde vrouw die op het ruimteschip Ten-Forward achter de bar staat. Deze inwoonster van de planeet El Auria heeft samen met kapitein Picard op de Stargazer gediend. De vreemde vrouw gaat er prat op dat niemand Picard beter kent dan zij.
 
In de eerste aflevering The Child valt er meteen heel wat te beleven. Raadsvrouw Deanne Troi (Marina Sirtis) wordt ongewild door een verschijning zwanger. De andere bemanningsleden raden haar aan om een abortus te plegen, maar de raadsvrouw wil haar kind baren. Het is niet alleen een bijzondere zwangerschap die amper 38 uur duurt, ook wordt de baby in enkele uren tijd een volwassen kind. Heel lang duurt de aanwezigheid van de nieuwe gast op de Enterprise niet, het kind blijkt namelijk een gevaar te zijn voor de bemanning. In diezelfde aflevering maken we ook voor het eerst kennis met. Dr. Pulaski (Diana Muldaur). De vooraanstaande arts van Starfleet weet wel raad met gezondheidsproblemen. Desalniettemin is zij niet  bepaald de meest geliefde persoon op het ruimteschip. Haar relatie met Kapitein Picard (Patrick Stewart) raakt vlug verzuurd. De arts kan ook niet begrijpen waarom hij de androïde Data (Brent Spiner) als een volwaardig bemanningslid beschouwt. Volgens haar heeft een robot geen menselijke gevoelens. De arme Data die op de Enterprise een vaste waarde is, wordt door de nieuwe arts aangesproken met "het". Voor Picard is er echter geen twijfel mogelijk, ook een androïde heeft  rechten (en zelfs gevoelens). De kapitein is trouwens helemaal in de wolken, want zijn trouwe pupil Crusher (Wil Wheaton) beslist om ondanks zijn excellente punten bij de Enterprise-crew te blijven.

We maken in het tweede seizoen ook voor het eerst kennis met de Borg, de grootste uitdaging voor kapitein Picard. Een Borg kan zich aan iedereen aanpassen, hij heeft geen eigen wil en je kan hem herkennen aan zijn diverse implantaten en grijze huidskleur. Het doel van deze cyborgs is zeer duidelijk: het vernietigen van de Federatie. Naast  het reguliere geweld is er eveneens plaats voor enkele afleveringen waarin men discussies voert die nu wel larie lijken, maar in de toekomst beslist nuttig zullen zijn. In The Measure Of A Man wordt bijv. de vraag gesteld of een androïde wel of niet rechten heeft. Data is niet de enige vreemde snuiter aan boord. Er is ook nog de Klingon Worf. Dat ras is wel niet meer de vijand van vroeger, toch is het voor de Klingon niet altijd gemakkelijk om op een Starfleet-ruimteschip te dienen. 

Aangezien het leven op een ruimteschip soms saai kan zijn, heeft Gene Roddenberry de holodeck uitgevonden. Dat is een vreemde recreatieruimte die de Enterprise-bemanning de mogelijkheid biedt om zich naar alle oorden en tijdstippen te begeven. Een uiterst handig hulpmiddel voor de scenaristen om vreemde scripts te bedenken. Zo is er de aflevering Elementary, Dear Data waarin Data naar het Victoriaanse Londen afreist en zich zowaar meesterdetective Sherlock Holmes waant.

Verdient deze sciencefictionreeks nu zijn cultstatus of niet? Het is en blijft een moeilijke vraag omdat de serie bijna alleen  voor -en tegenstanders heeft. Ofwel hou je van de reeks ofwel loop je ervan weg, zo simpel is het. Alle acteurs zijn ondertussen wel iconen geworden waarvoor de fans zonder nadenken op de knieën gaan. Toch is Patrick Stewart de enige die behoorlijk kan acteren. Het is dan ook geen wonder dat hij de enige is die na het verdwijnen van de serie een roemrijke filmcarrière heeft opgebouwd. De andere sterren verdienen nu gewoon hun brood (en meer dan dat) door wereldwijd op allerlei fanconventies hun handtekening (voor veel geld) te verkopen. De special effects zijn ook wat gedateerd en de kostuums zijn zelfs een beetje lachwekkend. Trouwens, in een hedendaagse serie zou er helemaal geen plaats zijn voor een slijmbal als Wesley. Star Trek The Next Generation is wellicht een serie die geen nieuwe fans zal maken. Maar toch, de trouwe aanhangers zullen in hun nopjes zijn met deze prachtige Blu-ray-uitgave.

BEELD EN GELUID
Net zoals dat in het eerste seizoen het geval is, werd op vraag van de fans voor het 1.33:1-beeld gekozen. Je hebt dus inderdaad links en rechts twee zwarte banden. Desalniettemin is het  beeld verbluffend, want Michael Okuda heeft immers alle beelden van de oorspronkelijke reeks opnieuw gescand. Net zoals het eerste seizoen is ook het tweede luik een echt hebbeding voor de fans, zelfs al bezit je de originele dvd-box. Eens je Star Trek The Next Generation op Blu-ray ziet, wil je nooit nog de dvd-schijfjes bovenhalen! Ook het geluid is volledig tot een DTS-HD MAo 7.1-versie herwerkt.

EXTRA'S
Zoals verwacht is er ook bij het tweede seizoen heel wat bonusmateriaal. De normale sterveling zal wellicht niet wakker liggen van al de details die je kan bijleren tijdens het bekijken van al deze extra's, maar voor Trekkies is dat natuurlijk anders. De hoofdbrok wordt gevormd door de twee documentaires Reunification: 25 Years After Star Trek: The Next Generation en Making It So: Continuing Star Trek: The Next Generation. De hele cast lijkt zich te schamen over de kwaliteit van het eerste seizoen. Meer zelfs, er was niemand die toen dacht dat er een tweede reeks zou komen. Het tweede seizoen was echter een kentering. Op het einde van de jaren 80 was er nog geen sprake van internet. Iedereen deelde zijn mening in diverse fanzines en van Star Trek zijn er daarvan heel wat op de markt verschenen. De fans waren het er roerend over eens: Picard en Data zijn de ideale opvolgers van Spock en Kirk.

Er zijn ook talloze fanconventies alwaar fans elkaar ontmoeten. Patrick Stewart had helemaal geen zin om deel uit te maken van dit circus. De acteur beschouwde zijn weekends als een heiligdom, maar eens hij de populariteit ervan begreep (of wellicht de centen die daarmee gepaard gaan) was ook hij van de partij.

Ook wordt er heel wat aandacht geschonken aan de problemen die werden veroorzaakt door de schrijversstaking. Eventjes werd zelfs gevreesd dat ze het einde van de reeks zou betekenen. Want tja, niets of niemand is veilig in de Star Trek-wereld. Bezieler Gene Roddenberry vond Gates McFadden wel één van de populairste personages , doch zij werd ontslagen omdat ze af en toe haar ongezouten mening gaf. Ook aanwezig: een groot aantal bloopers en de uitgebreide versie van de aflevering The Measure Of Man. Ook de extra's die op de dvd-uitgave stonden zijn aan de Blu-ray-versie toegevoegd (weliswaar niet in high definition).

CONCLUSIE
De omstandigheden hebben er wel voor gezorgd dat het tweede seizoen slechts 22 afleveringen telt, toch is iedere euro die je aan deze box spendeert zijn geld waard. Beeld en geluid zijn subliem. Over de kwaliteit van de reeks kunnen we kort zijn: je bent een Trekkie of je bent er geen!


coverStudio: Paramount

Regie: Diverse regisseurs
Met: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, LeVar Burton, Michael Dorn, Marina Sirtis, Brent Spiner, Whoopi oldberg, Gates McFadden, Wil Wheaton

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1988

Leeftijd:
6

Speelduur:
998 min.

Type DVD:
DS-DL

Barcode:
5050582912395


Beeldformaat:
1.33:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Catalaans Dolby Surround 2.0
Japans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Noors, Zweeds, Fins, Duits, Catalaans, Deens, Engels CC
Extra's:
• First Ever Extended Star Trek Episode: The Measure Of Man
• Reunification: 25 Years After Star Trek: The Next Generation
• Making It So: Continuing Star Trek: The Next Generation
• Audio-commentaries on The Measure Of Man and Q Who?-episodes
• Never-before-seen gag reel from original 35mm film elements
• Making It So: Continuing Star Trek: The Next Generation
• Deleted Scenes, 1988 On-Air Season Two Promo, Episodic Promo and dvd-featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij