:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAST OF THE MOHICANS, THE
LAST OF THE MOHICANS, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-10-13
FILM
Michael Mann mag dan al een getalenteerd regisseur zijn, typische blockbuster Hollywood-films zijn niet zijn ding. Dat bewijst het palmares van de man die na de TV-serie Miami Vice steeds meer de magie van het witte doek opzoekt. Het opmerkelijke Manhunter is het eerste deel uit de Hannibal-trilogie en bevat filmische elementen die in zijn latere films meestal zouden terugkeren. Nadien volgden steeds uitzonderlijk goede films die niet altijd het succes toebeeld kregen die ze verdienden. Met films als The Last Of The Mohicans, Heat, Insider en Ali heb je wel een palmares om "u" tegen te zeggen, maar jammer genoeg vindt het grote publiek niet altijd de weg naar deze pareltjes. Zo ook tien jaar geleden wanneer Mann met deze verfilming van James Fenimoore Cooper’s roman op de proppen komt, een verfilming die handelt over een woelige en tevens gevoelige periode in de koloniale geschiedenis van Amerika. Mann’s bewondering voor de heldhaftige daden van Hawkeye speelt een belangrijke rol doorheen deze film. Hawkeye (Daniel Day-Lewis), op vrij jonge leeftijd geadopteerd door de Mohikanen, wordt samen met de Indianenstam mee betrokken in een koloniale oorlog tussen de Fransen en de Britten. De Britse officieren verlangen dat de mannen mee worden ingezet in de strijd tegen de Fransen, die op hun beurt een andere en bovendien vrij gewelddadige Indianenstam inzetten. Hawkeye weigert te gehoorzamen vermits hij de vrouwen en de kinderen niet zonder bescherming wil achterlaten. Tijdens een aanval op een Brits konvooi ontsnappen Cora (Madeleine Stowe) en Alice (Jodhi May), twee dochters van een Brits officier, dankzij zijn tussenkomst en die van zijn vader Chingachgook en broer Uncas, op het nippertje aan de dood. Tussen Cora en Hawkeye springt de vonk meteen over. Tijdens hun tocht naar een Brits fort ontdekken ze dat onschuldige mensen door bondgenoten van de Fransen brutaal werden afgeslacht. Hawkeye dringt er bij de kolonel op aan om bescherming te bieden aan de vrouwen en kinderen, maar deze heeft er geen oren naar. Hawkeye wordt door de Britten gearresteerd en veroordeeld. De onverwachte overgave van de Britten geeft hem wat extra tijd om een ontsnappingsplan te bedenken. De volgende ochtend verlaten de Britse troepen en lokale burgers het fort, maar de op wraak beluste Magua, van de Huron stam, heeft nog een eitje te pellen met de kolonel en tijdens de uittocht van de Britten beraamt hij een bloedige en gewelddadige aanslag. Hawkeye en zijn kompanen moeten zich met man en macht verzetten tegen de aanvallers en tevens de twee vrouwen beschermen. Echter is met deze aanval hun lijdensweg nog lang ten einde. Hun overlevingsstrijd blijft onverbiddelijk verdergaan…

BEELD EN GELUID
De film krijgt het originele 2.35:1 beeldformaat mee en wordt anamorfisch op dvd gezet. De beeldkwaliteit is behoorlijk goed al halen een aantal scènes de score toch wel naar beneden. Zo merk je bij een aantal scènes printbeschadigingen en ruis. Storend is het niet echt, maar een opknapbeurt zou hier zeker op zijn plaats geweest zijn. De kwaliteit van de geluidstransfer is dan weer opmerkelijk beter. De Dolby Digital 5.1 (384 kbps) mag dan al niet op de volledige bitrate gemixed zijn, dat neemt niet weg dat de track fantastisch goed klinkt. De beschikbare kanalen worden optimaal benut en ook de surrounds delen in de actie. De subwoofer gaat voldoende door in de lage tonen. De sterke en beklemmende soundtrack van componist Trevor Jones komt met deze track volledig tot zijn recht. Vooral de openingsscènes en de bloederige aanval van de Huron zijn mooie voorbeelden hoe subliem deze soundtrack wel is.

EXTRA’S
Een originele bioscooptrailer en de prima music-only geluidstrack (in Dolby Digital 5.1) zijn zowaar de enige extra’s op deze release.

CONCLUSIE
Desondanks de afwezigheid van noemenswaardige extra’s mag deze dvd toch niet ontbreken in de collectie. Dat heeft alles te maken met de film zelf uiteraard. The Last Of The Mohicans is een pakkende verfilming van een oorlog tijdens de koloniale periode van Amerika, uitstekend vertolkt, met een oogstrelende cinematografie en knap geregisseerd. Een aanrader!


cover
Studio: Warner

Regie: Michael Mann
Met: Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe, Russell Means, Eric Schweig, Jodhi May

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
16

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931126199


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Geïsoleerde soundtrack
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij