:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FUTURAMA - VOLUME 6
FUTURAMA - VOLUME 6 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-01-27
INLEIDING
Met zijn verhuis naar Comedy Central wordt Futurama ons nu in deeltjes opgelepeld. Een production run van 26 afleveringen wordt verdeeld over 2 uitzendseizoenen, wat betekent dat we elk jaar in de zomermaanden 13 nieuwe afleveringen voorgeschoteld krijgen. Waar volume 5 nog in de Verenigde Staten in een regiogecodeerde versie verscheen en we moesten wachten totdat het seizoen ook in Engeland op Blu-ray verscheen, bereikte ons het goede nieuws dat volume 6 regiovrij is en ik het zonder problemen kan importeren. Aangezien Fox in de Benelux meer tijd en energie schijnt te steken in de debiele strapatsen van Peter Griffin uit Family Guy, en aangezien Futurama waarschijnlijk té intelligente humor zal zijn, zijn we nog maar eens op import aangewezen.

 


De dertien afleveringen van mijn favoriete televisiereeks aller tijden hebben me weer ettelijke avonden lachstuipen bezorgd. Het beperkt aantal afleveringen laat de scenaristen toe om geeky humor en talloze referenties met betrekking tot de populaire cultuur te verweven met scripts die nu weer eens grappig, dan weer ontroerend, maar voornamelijk beide zijn, waarbij heikele onderwerpen niet ontweken worden en zonder blad voor de mond heikele thema's niet vermeden worden. In Benderama bijvoorbeeld dreigt de wereld ten onder te gaan aan een zichzelf op kleinere schaal replicerende Bender. Als de professor de formule toont voor de totale massa die wordt ingenomen door de Bendertjes, heeft iedereen door dat de reeks in kwestie divergeert, wat betekent dat uiteindelijk het universum eraan ten onder zal gaan; alleen Fry weet met zijn sullige naïviteit in de verste verten niet wat er aan de hand is. Cold Warriors bevat dan weer enkele prachtige flashbacks naar Frys jeugd, waarin met een paar simpele anekdotes wordt geschetst hoe complex zijn verhouding met zijn vader wel was. De aflevering Möbius Dick bewijst ons dat de auteurs moeiteloos hun klassiekers kennen, en All The President's Heads is een zalige alternatieve tijdlijn-spoof waarvan inhoudelijk geen moer klopt, maar die des te zwieriger omgaat met het idee dat één kleine stommiteit in het verleden dramatische consequenties kan hebben in de toekomst.
 
 

 
AFLEVERINGEN
Disk 1:
1. The Silence Of The Clamps: Planet Express moet een pakje afgeven op een exclusief feestje van de Robot-maffia. Bender profiteert van de gelegenheid om de party te crashen. Hij is er ongewild getuige van hoe tv-ster Calculon, die voor de maffia werkt, in elkaar wordt geslagen, en hij slaat een dochter van de Don aan de haak. Als dat allemaal bekend wordt is er natuurlijk maar één mogelijke uitkomst: Bender moet dood. Zijn enige kans op redding bestaat erin onder te duiken en een nieuwe identiteit aan te nemen, zo geheim zelfs dat Fry die niet mag weten. En al maar goed, want voor Benders vervanging komt Clamps solliciteren. Die maakt meteen alle andere sollicitanten van kant en hij mag aan de slag voor Planet Express.
 
Disclaimer: NO REFUNDS

2. Möbius Dick: De professor heeft een standbeeld besteld voor de eerste Planet Express Crew die nooit levend is teruggekeerd. Om het tijdverlies te compenseren dat ze hebben opgelopen nadat ze de beeldhouwers erop hebben geattendeerd dat er een schrijffout in het opschrift staat, vliegt Leela met de crew door de Bermuda Tetrahedron, een gebied waar alle schepen schijnen te stranden. Daarbinnen worden ze geconfronteerd met een walvis die in vier dimensies schijnt te leven en Leela geraakt geobsedeerd door de jacht op het beest.

Disclaimer: FEATURING SPARKY, THE INVISIBLE ELF

3. Law And Oracle: Als hij het beu is omdat hij geen schijn van kans maakt om ooit op Planet Express promotie te maken, én omdat Leela op mannen in uniform schijnt te vallen, laat Fry zich inschrijven in de politieschool. Hij maakt carrière en mag toetreden tot de Future Crime Division, de eenheid die zich bezighoudt met het voorkomen van misdaden die nog moeten gebeuren. Het Orakel, dat de misdaden voorspelt, ziet hoe Bender een zeldzame fles whisky achteroverdrukt. Mocht Fry echter de toekomst veranderen en Bender tegenhouden, dan zou dat de dood betekenen van de rest van de Planet Express Crew.

Disclaimer: FOR THE SOPHISTICATED SHUT-IN

 

4. Benderama: De professor heeft een machine uitgevonden die materie kan repliceren, weliswaar op kleinere schaal. Bender steelt het toestel omdat hij twee kopieën van zichzelf wil maken om onder zijn vervelende klusjes uit te komen. Helaas komen de twee kopieën op hetzelfde lumineuze idee en op de duur wordt de wereld bedreigd door een heuse Benderplaag.

Disclaimer: OTHERS ASK, "WHAT IF?" WE ASK, "WHY IF."

5. The Tip Of The Zoidberg: Waarom mag dokter Zoidberg ondanks zijn grove incompetentie bedrijfsarts blijven bij Planet Express? Na de zoveelste mislukte operatie wil de bemanning hem aan de deur zetten, maar professor Farnsworth houdt hem de hand boven het hoofd. Om de verklaring te vinden moeten we 75 jaar terug in de tijd toen Zoidberg en Farnsworth door Mom werden uitgezonden om een Tritoonse Yeti te vangen.
 
Disclaimer: IT'S TENTACULAR!

6. Ghost In The Machines: Als Fry opmerkt dat hij menselijk leven belangrijker vindt dan robotleven, is Bender boos. Ditmaal gaat hij naar een zelfmoordhokje en meent hij het! Het stoffelijk overschot van Bender wordt op Planet Express gedumpt; Benders geest is intussen opgenomen in de software cloud. Daardoor kan hij spoken in alle elektrische apparaten. De robotduivel, die nog een eitje te pellen heeft met Fry, belooft Bender zijn aardse uiterlijk terug te geven als Bender evoor k&an zorgen dat Fry zich dood schrikt.

Disclaimer: #1 MOST VIEWED SHOW AMONG VIEWBOTS

7. Neutopia: Als Planet Express geen 11 miljoen kan ophoesten, wordt z'n gebouw in beslag genomen. Tijdens een noodvergadering komen er twee noodplannen op tafel: ofwel moeten de vrouwelijke personeelsleden figureren in een naaktkalender, ofwel moet Planet Express een luchtvaartmaatschappij beginnen. Het eerste plan mislukt omdat er maar 3 vrouwelijke bedienden zijn, en een kalender meer dan 3 maanden moet tellen. Het tweede plan mislukt ook want de maidentrip eindigt met een crash op een planeet waar het begrip geslacht van geen tel is.

Disclaimer: PROVIDES A FULL DAY'S SUPPLY OF VITAMIN F!
 


Disk 2:
8. Yo Leela Leela: Leela probeert in het weeshuis een sprookje te vertellen, maar haar fantasie laat haar in de steek. Daarom trekt ze zich terug op een verlaten planeet om in alle rust een sprookje te schrijven. Haar verzinseltjes over fictieve figuurtjes die in hun gedragingen op naïeve kleuters lijken, slaan aan bij het publiek en ze krijgt een contract voor een televisieshow. Bender komt er echter achter dat de wezentjes echt bestaan en Leela slechts een geschreven neerslag maakt van wat ze overkomt.

Disclaimer: PENETRATES EVEN THE THICKEST FOIL HAT

9. Fry Am The Egg Man: Na Leela's nieuwste obsessie mag er in de keuken van Planet Express alleen maar biologisch voedsel gebruikt worden. Op een marktje koopt Fry en ei dat bevrucht schijnt te zijn. Hij ziet het als zijn missie om het dier op de wereld te helpen (en het dan op te eten), maar eens het wezentje geboren is, krijgt Fry de slachtpartij niet meer over zijn hart. En da's jammer, want het wezen is een soort vampier die de botten uit het vee zuigt. Fry en Leela proberen het dier in zijn natuurlijke habitat terug uit te zetten, maar de lokale bewoners hebben er net alles aan gedaan om het dier uit te roeien...

Disclaimer: THE ONE BRIGHT SPOT IN YOUR LIFE!

10. All The President's Heads: Fry heeft een bijbaantje als bewaker van de hoofden van de presidenten. Als de crew van Planet Express 's nachts een feestje bouwt, ontdekt professor Farnsworth dat de vloeistof in de bokalen een stof bevat waardoor ze kunnen tijdreizen. Hij wil van de gelegenheid gebruik maken om het familieblazoen van de Farnsworthen (David Farnsworth was een valsemunter die briefjes van 2/3 dollar drukte) van smet te zuiveren. Fry verandert per ongeluk de loop van de geschiedenis en als de crew terugkeert naar de 31ste eeuw, heeft de Amerikaanse onafhankelijkheidsrevolutie nooit plaatsgevonden: Amerika is een kolonie van de Britten geworden.

Disclaimer: APPLY VIEWING OIL NOW

 


11. Cold Warriors: Fry loopt een verkoudheid op. Op zich niet zo'n wereldschokkend nieuws, maar de gewone verkoudheid is al 500 jaar uitgeroeid en de mens is er niet langer immuun voor. Planet Express wordt in quarantaine gedaan, maar Bender doorbreekt de perimeter en verspreidt overal waar hij komt het snot van dr. Zoidberg. In zijn welbekende empathische stijl beslist Richard Nixon dat New New York door Zapp Brannigan in de zon moet worden gekeild, tenzij er op tijd een vaccin wordt gevonden.

Disclaimer: WE'RE FOLLOWING YOU, BUT NOT ON TWITTER

12. Overclockwise: Bender kan maar niet winnen tijdens computerspelletjes omdat hij te traag is. Cubert weet daar wel raad op en stelt de processor van Bender af op meer dan 100 %. Als Mom daar achter komt, stuurt ze een leger robots om Bender weer op zijn originele processorsnelheid te zetten. Bender begint echter sneller en sneller te leven, en het is maar de vraag of Moms robotten (of iemand, for that sake), hem ooit nog te pakken zal krijgen. Leela en Fry gaan intussen weer door een crisis in hun relatie. Fry hoopt dat Bender met zijn gaven kan zien hoe het voor hen ooit zal uitpakken, maar Bender wil geen antwoord op geven.

Disclaimer: SOON TO BE A HIT TELEVISION SHOW

13. Reincarnation: In deze aflevering krijgen we drie Futurama-shorts te zien in een andere tekenstijl. Eerst zien we hoe de personages er zouden uitzien mochten ze in een Max Fleischer-cartoon meespelen, daarna krijgen we een stukje aflevering met graphics van een 8-bitsysteem. Ten slotte worden we getrakteerd op een Futurama in een compleet debiele manga-stijl, inclusief alle clichés uit het genre.
 
Disclaimer: REINCARNATION
 


BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van dit halve seizoen ligt uiteraard in het verlengde van volume 5, maar waar de productie van beide halve seizoenen samen gebeurde, is er blijkbaar op volume 6 wel wat meer aandacht besteed aan de transfer waardoor het een stuk beter scoort qua afwezigheid van gekartelde lijntjes en compressie, alhoewel het probleem niet helemaal verdwenen is. De combinatie van simpele, met de hand getekende tweedimensionale animatie met hier en daar computermodellen om bijvoorbeeld de wiskundige vergelijkingen in de action room van Planet Express in de lucht te laten zweven, slaat aan en het beperkte kleurenpalet dat steunt op een eerder karig aantal tinten voor de uitwerking van de personages, geeft Futurama meteen zijn herkenbare stijl: no-nonsense, strak afgelijnd, met vibrante kleuren en sterke zwartwaarden. De DTS-HD MA 5.1-track is de enige aanwezige - van de gruwel van de Duits of Spaans gedubde versie blijven we gespaard - en alhoewel er graag al eens uitgehaald wordt met een lasergevecht van de Nimbus of zwaar gerommel als een alien ontsnapt, blijft Futurama's voornaamste verkoopargument toch vooral de gortdroge humor, die uiteraard goed tot z'n recht komt met kristalheldere dialogen.

 


EXTRA'S
Net zoals bij The Simpsons is dé aantrekkingskracht van de bonussectie ongetwijfeld het feit dat elke aflevering is voorzien van een audiocommentaar, wat een tegengewicht moet zijn voor aan de voor de hand liggende afwezigheid van behind-the-scenes-materiaal. Kern van elk commentaartrack is het duo Matt Groening-David X. Cohen die als uitvoerende producenten het best van al geplaatst zijn om een totaaloverzicht op het Futurama-universum te bieden. Ze worden bijgestaan door animatoren en scenaristen, die allemaal zeer informatieve bijdragen aan de diverse afleveringen toevoegen. Er bestaat in tegenstelling tot The Simpsons niet zoiets als een gedrukt compendium met trivia, maar deze commentaartracks zijn het next best thing. Beide disks bevatten een band met Deleted scenes (14:56), en in Professor Farnsworth's Science of a Scene (17:11) krijgen we nog meer Good news, everybody, want de professor zelf toont ons het een jaar durend prpoductieproces van één aflevering. In Reincarnation Explained! (6:47) vertelt regisseur Peter Avanzino ons over de invalshoek bij de ietwat bizarre slotaflevering waarbij men Futurama in drie compleet uit elkaar drijvende animatiestijlen heeft vereeuwigd. In de Futurama F.A.Q. (11:27) ten slotte beantwoorden twee scenaristen vragen van de fans. En om Bender te parafraseren: "remember, there are no stupid questions, only stupid fans."

Minpunt is de verpakking waarmee de makers de groene kaart willen trekken, maar die niet duurzaam is omdat je er de disks over karton uit moet schuiven.

 

 
CONCLUSIE
Na het schrappen van Futurama op Fox heeft Comedy Central de reeks een tweede leven geschonken, zij het dan wel tegen een gereduceerd tempo van 13 afleveringen per seizoen, wat nog altijd beter is dan géén Futurama, natuurlijk. Opmerkelijk is dat de kwaliteit van de afleveringen daar helemaal niet onder te lijden heeft en de disk opnieuw een opeenvolging van instant classics is geworden. De humor is niet even toegankelijk als de strapatsen van Homer Simpson die een baksteen naar zijn hoofd geslingerd krijgt en "d'oh!" zegt, maar het tweede geesteskindje van Matt Groening blijft, ondanks het feit dat het het ondergewaardeerde broertje is, geweldig spitant.coverStudio: Fox

Regie: Frank Marino, Dwayne Carey-Hill, Stephen Sandoval, Crystal Chesney, Raymie Muzquiz, Ray Claffey, Peter Avanzino
Met: Billy West, Katey Sagal, John DiMaggio, Lauren Tom, Phil LaMarr, Frank Welker

Film:
10/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2010

Leeftijd:
NR

Speelduur:
281 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
02454375249380


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC, Frans, Spaans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 13 audiocommentaren
• Deleted scenes
• Documentaire "Professor Farnsworth's Science of a Scene"
• Documentaire "Reincarnation Explained!"
• Documentaire "Futurama F.A.Q."
• BD Live

Andere recente releases van deze maatschappij