:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SEA PATROL - SEIZOEN 2
SEA PATROL - SEIZOEN 2
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-02-26
SERIE
Ondertussen is de Australische reeks Sea Patrol na vijf seizoenen opgedoekt, doch zag Sony genoeg redenen om het tweede luik van deze actieserie op dvd uit te brengen. De avonturen van de HMAS Hammersley-bemanning werden in zowel Nederland als Vlaanderen op het scherm vertoond, weliswaar nooit op primetime. Daarmee onthullen we meteen heel wat over de kwaliteit van deze serie. Het is allemaal best leuk om te zien, een tikkeltje oubollig en zelfs een heel klein beetje verwant met onze eigen Windkracht 10. Het tweede seizoen telt dertien afleveringen die elk zo'n veertig minuten duren. Het gaat om episodes die elkaar opvolgen. In het tweede seizoen staat de staatsgreep op de fictieve Samaru-eilanden centraal en dat is ook de reden waarom de Australische televisiezender Nine Network de serie tot Sea Patrol II: The Coup omdoopte.


De HMAS Hammersley-bemanning maakt deel uit van de Koninklijke Australische Marine. In totaal zijn er 24 zeelui aan boord die elk zo hun eigen karaktertje hebben. Omdat ze soms maanden van huis zijn, durft de spanning wel eens hoog oplopen. Gelukkig houdt lieutenant Mike Flynn (Ian Stenlake) de touwtjes stevig in handen. Hij wordt daarbij geholpen door Kate Mc Gregor (Lisa McCune), ook als is zij het niet altijd eens met de beslissingen van haar lieutenant. Eigenlijk is Kate een echte carrièrevrouw die het liefst geen bazen zou hebben. Soms moet de crew de misdaad bestrijden, op andere momenten uitrukken om mensen in nood te helpen en soms wordt ze betrokken bij militaire interventies. De Samaru-eilandengroep wil onafhankelijk worden. De verkiezingen gaan gepaard met heel wat tumult, zelfs aanslagen. Vanaf de eerste aflevering Dogs Of War is het duidelijk dat de bemanning z'n handen vol zal hebben aan de onrust aldaar. Het is meteen ook een teken dat het schip daar een tijdje zal blijven. Dat is slecht nieuws voor Josh 'ET' Holiday  (David Lyons) en Nikki (Saskia Burmeister), want ook al houden de twee van elkaar, toch is Nikki zeer duidelijk over hun relatie. Zo lang ze samen op hetzelfde schip dienen is er van romantiek geen sprake! Ofschoon de crew altijd moet uitkijken voor gevaar, mag er aan boord ook wel eens gelachen worden. Met nieuweling Rebecca "Bomber Brown" (Kirsty Lee Allan) bijv. Deze mooie dame is niet op haar mondje gevallen en dat merkt ook Billy 'Spider' Webb (Jay Ryan) die wel wat voor haar voelt. Toch beseft Spider snel dat de opvliegende Rebecca niet zijn droomvrouw zal worden, maar misschien wordt Carly Walsman (Dajana Cahill) dat wel. De blondine is de dochter van de eigenaar van een tropisch eiland, doch maakt zij het liefst van al pret met haar vrienden. Om haar vader wat extra te sarren flirt de jonge vrouw met Spider.


Af en toe helpen de zeelui van de HMAS Hammersley ook mensen in nood. Mensen zonder papieren die schipbreuk lijden of vissers die vermist raken. Daarnaast is het ook hun plicht om de kustlijn te beschermen. Dat gaat van het opsporen van illegale vissersboten tot het bij de kraag vatten van smokkelaars van gestolen wapens. Maar toch is het de situatie op de Samaru-eilanden die het meeste en moeilijkste werk vergt. Door de politieke spanningen op de eilanden wordt de situatie er met de dag gevaarlijker op. De Hammersley voert daar wel uitsluitend vredesmissies uit, toch moet de bemanning uitkijken voor vijandig vuur. In de aflevering Rules Of Engagement raakt lieutenant Flynn levensgevaarlijk gewond en wordt Spider op het nippertje van de dood gered. Daardoor raakt het bevel in handen van Jack Freeman, een bullebak die Kate met het grootste plezier vernedert.


Naar verluidt kon de Australische Marine niet lachen met de fictieve avonturen van deze zeelui. Zij vonden dat zij in de serie gewoonweg belachelijk werden gemaakt. Vooral de vele soapelementen (iedereen duikt er in bed met iedereen) zette veel kwaad bloed. De vele liefdesaffaires die in deze serie aan bod komen zetten trouwens een serieuze domper op de actiepret waardoor Sea Patrol  eerder een oubollige indruk maakt. Trouwens, de critici waren sowieso niet in de wolken over de reeks. Ze beschouwden de serie als stijf. De acteerprestaties (ofschoon het om gerenommeerde namen uit de Australische televisiewereld gaat) zijn weinig overtuigend en op bepaalde momenten zijn ze zelfs wat lachwekkend. De plots lijken vergezocht en alhoewel er veel gebeurt, kun je de essentie ervan in een paar woorden samenvatten. Sea Patrol is niet echt slecht, maar het is niet voor niets dat Een deze serie op een onmogelijk uur in de namiddag uitgezonden heeft. De reeks stoort niet, maar je hebt er ook geen erg in als je een paar afleveringen mist. Voor de echte liefhebbers is het tweede seizoen nu op dvd uit, maar toch herbekijken wij liever de avonturen van Andrea Croonenberghs in Koksijde.

BEELD EN GELUID
Sea Patrol is uitgebracht door Sony, doch dat merk je niet aan de beeldkwaliteit. De kleuren zijn onnatuurlijk, de beelden niet scherp omlijnd, de details in de achtergrond zijn vaak niet meer dan een wazige vlek en op de koop toe oogt alles gedateerd. Tja, het lijkt inderdaad wel alsof je naar een aflevering van Magnum kijkt. Het geluid is wat beter, alhoewel je daarover beter geen al te hoge verwachtingen koestert.


EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze box.

CONCLUSIE
Sea Patrol is een serie die buiten Australië maar weinig succes had. Eens je ze in je lader hebt gestopt, weet je meteen waarom. De verhaaltjes mogen erl best wezen, alleen heb je dat soort series al eerder (en vooral veel beter) gezien. Wie echter verzot is op gijzelingen of liefdesrelaties die zich op een patrouilleboot afspelen, weet welke serie hij in huis moet halen.


cover




Studio: Sony Pictures HE

Regie: Diverse regisseurs
Met: John Batchelor, Matthew Holmes, Lisa McCune, Christian Schmid, Ian Stenlake, Kirsty Lee Allan, Nikolai Nikolaeff

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
540 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609594416


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij