:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RESCUERS, THE
RESCUERS, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-02-28
FILM
In New York, onder de gebouwen van de Verenigde Naties, huist de muizenorganisatie, de Rescue Aid Society genaamd. De RAS biedt hulp aan al wie erom vraagt en ze heeft net een noodoproep in een fles van het weesmeisje Penny (Michelle Stacy) ontvangen. De RAS zet zijn agente miss Bianca (Eva Gabor) op de zaak, geassisteerd door de moedige maar o zo bijgelovige conciërge Bernard (Bob Newhart). Ze ontdekken dat Penny ontvoerd is door het lelijke creatuur Madame Medusa (Geraldine Page), verdacht goed op Mieke Vogels gelijkend, die naarstig in een moeras op zoek is naar de Pirate's Eye, een joekel van een diamant. Daarbij wordt ze geassisteerd door haar handlanger Mr. Snoops (Joe Flynn) en twee vervaarlijke krokodillen, Nero en Brutus. Penny is klein genoeg om in de smalle opening van de grot te kunnen kruipen om naar de diamant te zoeken, alhoewel ze daarmee elke keer bij hoog water haar leven riskeert. Elke ontsnappingspoging wordt bovendien door Nero en Brutus in de kiem gesmoord. Na een dolle rit op de rug van Orville (Jim Jordan), een albatros die een vliegtuigmaatschappij uitbaat, arriveren Bernard en Bianca ook in het moeras en staan de kleine helden voor de moeilijke taak om Penny te bevrijden. 
 
 


The Rescuers is een Wolfgang Reithermann-prent - de derde na de dood van Disney, naast The Aristocats (1970) en Robin Hood (1973) - die eens te meer bewijst dat een eenvoudig verhaal gecombineerd met verzorgde en fantasierijke animatie een formule is voor succes. Het leuke aan deze film is het perspectief van waaruit de kleine dieren de grote mensenwereld bekijken en enkele zeer geslaagde gags die allemaal draaien om menselijke uitvindingen op muizenformaat, zoals een albatros die fungeert als vliegtuig en een kolibrie (met een trui!) als buitenboordmotor. Wat resulteert in een film die na vijfendertig jaar nog niets van zijn charme heeft verloren: de animatie is zeer degelijk, de decors - het naargeestige moeras en de troosteloze grootstad - zijn rijk gedetailleerd en de figuurtjes hebben karakter; vooral Eva Gabor als Bianca geeft haar figuurtje een flair van stijl. De film bevat enkele zeer goede uitbundige scènes, zoals die waarin de twee krokodillen Medusa's orgel in de vernieling helpen omdat de muizen er zich in verstopt hebben, en de wilde achtervolging op het einde van de film. Zoals alle Disneyfilms barst ook deze van de karikaturen en de voorspelbare situaties, maar ze zijn wel allemaal met zeer veel zorg en in een zwierige stijl uitgewerkt. De hiaten in het scenario - Penny is de enige die met dieren kan praten en de schildpad is ongeveer even groot als de muizen - neem je er natuurlijk voor lief bij.
 
BEELD EN GELUID
The Rescuers is één van de vele recente releases van Disney naast de Platinum-reeks, wat niet betekent dat de beeld- of geluidskwaliteit ondermaats zouden zijn. De ouderdom straalt wel van de animatie af, maar behalve een grondige restauratie heeft men geen aardigheidjes ondernomen zoals bijv. het bijwerken van de kleuren. De transfer is zo foutloos als met dergelijk oud materiaal mogelijk is: de kleine imperfecties in de animatie worden daardoor zichtbaar maar ook niet verdoezeld, wat de puristen onder ons blij moet stemmen. Elementen als contrast en kleurenpalet zijn natuurlijk niet te vergelijken met de huidige standaarden. De transfer van deze sombere film is erg donker. De 1.66:1-verhouding benadert het origineel bedoelde 1.75:1 beter dan de 1.33:1 pan en scan-versie die we vroeger kregen opgelepeld en ze stemt overeen met het formaat van de negatieven. De DTS-HD MA 5.1-geluidstrack is leuk en immersief; er zijn enkele schriele pogingen gedaan om uit het vlakke geluidsbeeld van de frontspeakers te breken, vooral in de scènes in het moeras, maar ook hier geldt dat teveel teveel zou zijn en de originele filmbeleving zou verstoren.
 EXTRA'S

Niet alle extra's van de dvd zijn hier overgenomen. Nieuw is de verwijderde song "Peoplitis" (4:41), waarmee men de completisten aan boord wil trekken. Cartoons over muizen hebben ze uiteraard genoeg bij Disney (where else?), en daarom krijgen we hier Three Blind Mousketeers (8:46) uit de oude doos voorgezet. Het gekke is dat ook de documentaire "Water Birds - A Walt Disney True Life Adventure" (30:42) bewaard is. De National Geographic-achtige natuurfilm gaat over watervogels, maar heeft geen rat's ass te maken met de film. Dan volgt een karaoke-versie van "Someone's Waiting for You" (2:13), en het inmiddels al doodvervelend geworden promofilmpje "Discover Blu-ray 3D with Timon & Pumbaa" (4:25) waarin het zwijn en het stokstaartje zich weer eens commercieel mogen prostitueren. De ten opzichte van de dvd weggelaten extra's zijn overigens niet veel waard: een spelletje en het slijmfilmpje Under The Heat; de enige waardevolle extra die verdwenen is, is de galerij met concepttekeningen.
 
CONCLUSIE
The Rescuers is een simpele maar zeer aanstekelijke prent uit het post-Walt Disney tijdperk in de jaren 70. De bonussectie is maar minimaal en overbodig, maar u wil waarschijnlijk deze disk vooral voor de verbeterde technische specificaties, en gelijk hebt u. coverStudio: Disney

Regie: Wolfgang Reitherman
Met: Bob Newhart, Eva Gabor, Geraldine Page, Joe Flynn, Jeanette Nolan, Pat Buttram, Jim Jordan, John McIntire, Michelle Stacy, Bernard Fox, Larry Clemmons, James MacDonald, Bill McMillian, Dub Taylor, John Fiedler

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1977

Leeftijd:
AL

Speelduur:
77 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418370985


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Nederlands DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Spaans DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Turks, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Deleted song "Peoplitis"
• Cartoon "Three Blind Mouseketeers"
• Documentaire "Water Birds - A Walt Disney True Life Adventure"
• Karaoke-nummer "Someone's Waiting for You"
• Reclamefilmpje "Discover Blu-ray 3D with Timon & Pumbaa

Andere recente releases van deze maatschappij