:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLINDSIGHT
BLINDSIGHT
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-03-14
FILM
Erik Weihenmayer heeft in zijn leven al verschillende malen de Mount Everest beklommen. Niet evident als je bedenkt dat de man blind is, zij het dat hij de hulp kreeg van enkele trouwe medewerkers die wel kunnen zien. De Duitse Sabriye Tenberken, ook blind, heeft in Tibet een school voor blinde kinderen opgericht. Zelfs in het anders tolerante boeddhisme zijn blinden een soort van paria die door de goegemeente worden aangezien als uitschot; immers, blindheid is volgens hun filosofie een straf voor misdragingen tijdens een vorig leven - welkom in de 21ste eeuw! Weihenmayer is onder de indruk van Sabriyes vraag per e-mail om een aantal blinde kinderen te coachen om mee Lhakpa Ri, een top van de Everest, te beklimmen. De kinderen hebben namelijk tijdens de lessen over Weihenmayers ondernemingen gehoord en ze  beschouwen hem als een soort held. Weihenmayer gaat op het voorstel in en ondanks de op papier slechte vooruitzichten - slechts één op vijf klimmers haalt de top, niet zelden zonder gevaar voor eigen leven - wagen zes blinde tieners zich met behulp van evenveel begeleiders aan de klim.

We volgens in deze documentaire de voorbereidingen van de klim; eens de poging een aanvang neemt, zijn de avonturiers van externe hulpmiddelen afgesloten. Bijvoorbeeld een helikopter roepen in geval van nood is geen optie; de preparaties zijn dan ook bikkelhard, maar vormen tegelijkertijd voor de blinden een unieke wijze om hun gevoel van eigenwaarde op te peppen. De schaarse beelden van de eigenlijke klimtocht zijn met een handcamera gefilmd; om de documentaire toch substantie te geven worden de scènes opgevuld met een voice-over die de levensverhalen en de schrijnende familietoestanden van de avonturiers schetst; de lange tocht is voor de blinden de ideale gelegenheid om hun levensverhalen uit te wisselen. Zo is er een meisje dat uit een familie van allemaal blinden komt; alleen de moeder is gespaard gebleven, maar overleden en de familie moet rondkomen van aalmoezen. De verhalen waaruit blijkt dat blinden gemakkelijke prooien zijn voor georganiseerde bedelaarsbendes zijn schrijnend. Eén van de jongens is door een Chinees koppel gedwongen om te bedelen en op regelmatige tijden werd hij in elkaar geslagen als hij niet genoeg bij elkaar had gebedeld.

Het verhaal achter de documentaire en de opzet achter deze tocht is ronduit fascinerend. Helaas bevat de documenaire nogal wat filler material en was hij misschien beter nog iets ingekort. Het geheel komt wat ongeorganiseerd over en er worden nogal wat goedkope gemeenplaatsen aan de man gebracht. Aan eerlijkheid en oprechtheid is er echter geen gebrek en daardoor is Blindsight toch een prent die je niet makkelijk vergeet.

BEELD EN GELUID
Voor een gewone documentaire is de 5.1-geluidstrack meer dan genoeg. Echt veel gebruik van de mogelijkheden wordt er niet gedaan, wel bevat de disk voor de slechtzienden een audiodescriptieve track. Veel van de beelden zijn ongekunstelde stukjes interview met de deelnemers aan de expeditie, en handheld camerawerk.
 
EXTRA'S
Er staat geen ander bonusmateriaal op deze disk
 
CONCLUSIE
Of deze disk een grote herspeelwaarde heeft, is twijfelachtig, maar je moet Blindsight toch een keer gezien hebben om het te geloven.coverStudio: Homescreen

Regie: Lucy Walker
Met: Erik Weihenmayer, Sabriye Tenberken

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
AL

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717249473381


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels/Tibetaans Dolby Digital 5.1
Audio-descriptief Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij