:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BUFFY THE VAMPIRE SLAYER - SEIZOEN 2
BUFFY THE VAMPIRE SLAYER - SEIZOEN 2
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-05-07
SERIE
Na het succes van het eerste seizoen hebben de makers van de serie besloten er een vervolg aan te breien. Het tweede seizoen is op de Amerikaanse televisie in 1998 uitgezonden. Deze keer zitten we 22 afleveringen lang aan het scherm gekluisterd en worden we meegesleept in de helse avonturen van (de immer sexy geklede) Buffy en haar vrienden. In het tweede seizoen wordt veeleer de nadruk op hun onderlinge relaties gelegd, wat de opbouw van de serie zeker ten goede komt. De rol van Angel en zijn relatie met Buffy worden eveneens dieper uitgespit, wat tot enkele hoogtepunten en zelfs onverwachte plotwendingen leidt. Omdat het tweede seizoen langer is dan het voorgaande, hebben de makers tijd en ruimte om enkele nevenverhalen in te lassen, zodat er variatie ontstaat. Daardoor is de aandacht niet altijd op de vampiers gefocused. De humor is trouwens even gevat, scherp en absurd als in het vorige seizoen, wat betekent dat deze serie fun is om te volgen.

EPISODES
De box bevat zes schijven waarvan de eerste vijf telkens vier afleveringen bevatten en de zesde het seizoen vervolledigt met de laatste twee afleveringen:

1. When She Was Bad
Buffy heeft de zomer bij haar vader in Los Angeles doorgebracht en komt met een lang gezicht terug naar Sunnydale. Er zit haar duidelijk iets dwars. Ondertussen plannen de vampiers de terugkomst van de "Meester".

2. Some Assembly Required
Enkele meisjes worden vermist en blijken na onderzoek stukken van het lichaam te missen. Blijkbaar is de ene of andere gestoorde gek bezig om een ideale vrouw samen te stellen. Buffy en co komen te weten dat Cordelia's hoofd op het onderdelenverlanglijstje staat.

3. School Hard
Vampieren Spike en Drusilla komen aan in Sunnydale en maken zich sterk dat ze Buffy kunnen overmeesteren. Ondertussen zit Buffy in nauwe schoentjes want de directeur van de school wil tijdens een oudercontactavond haar moeder inlichten over haar gedrag.

4. Inca Mummy Girl
Buffy en haar moeder besluiten om in het kader van een uitwissellingsprogramma een buitenlandse student in huis te nemen. Wat ze niet weten is dat tijdens een bezoek aan een museum een mummy tot leven wordt gewekt die de plaats van de student inneemt en bovendien verliefd wordt op Xander.

5. Reptile Boy
Cordelia en Buffy worden uitgenodigd op een privéfeestje in een luxueuze villa waar ze overmeesterd en geofferd worden aan een monster dat in de kelders huist.

6. Halloween
Een kennis uit Giles' verleden veroorzaakt chaos tijdens Halloween waardoor iedereen daadwerkelijk het personage wordt van z'n vermomming.

7. Lie To Me
Buffy krijgt bezoek van een oud lief dat bij nader inzicht andere plannen heeft dan een onschuldig bezoekje. Hij wil vampier worden en is bereid Buffy in de val te lokken in ruil voor eeuwig leven.

8. The Dark Age
Een kennis van Giles wordt vermoord aangetroffen, maar dan gaat het lichaam op de dool en op zoek naar Giles. Die weet meteen wat er aan de hand is en gaandeweg worden er flarden uit zijn duistere verleden bekendgemaakt.

9. What's My Line? Part I
Op Sunnydale High School wordt er een carrièreweek georganiseerd waarbij studenten de kans krijgen na te denken over hun toekomst. Ondertussen beraamt Spike een aanval op Buffy en zoekt hij een geneesmiddel voor Drusilla. Tegelijkertijd arriveert er een tweede slayer in het stadje, concurrentie voor Buffy dus.

10. What's My Line? Part II
Buffy en Kendra nemen het op tegen Spike als blijkt dat Angels dood het geneesmiddel is voor Drusilla.

11. Ted
Joyce, Buffys moeder, heeft een nieuwe vriend, Ted. Buffy schiet er echter niet goed mee op en tot tweemaal toe bedreigt hij haar. Tijdens zo'n incident raken beiden slaags en Ted valt van de trap en overlijdt.

12. Bad Eggs
Tijdens de les krijgen de leerlingen elk een ei waarop ze moeten passen. De inhoud van dat ei blijkt echter gevaarlijk te zijn en weet mensen in hun greep te houden. Heel de school lijkt ermee geïnfecteerd.

13. Surprise
Drusilla en Spike hebben the judge ontwaakt waarmee ze de mensheid willen vernietigen. Ondertussen bereikt de relatie tussen Buffy en Angel een hoogtepunt.

14. Innocence
Buffy is zwaar geschokt als blijkt dat Angel zijn ziel verloren heeft en opnieuw een monster is geworden en de zijde kiest van Spike en Drusilla. Buffy moet het nu tegen het drietal opnemen. Geen gemakkelijke klus.

15. Phases
Een weerwolf maakt de buurt onveilig. Een stroper wil daar snel een mouw aan passen, maar wordt door Buffy en co tegengehouden. Willow en Oz raken ook steeds meer bevriend met elkaar.

16. Bewitched, Bothered, And Bewildered
Xanders relatie met Cordelia loopt ten einde. Hij voelt zich rot en vraagt aan een klasgenote om een spreuk uit te spreken waardoor Cordelia door hem bezeten wordt. Dit plan heeft niet het verhoopte resultaat als blijkt dat niet Cordelia, maar alle andere vrouwen uit Sunnydale achter Xander aangaan.

17. Passion
Angel plaagt en terroriseert Buffy op geregelde tijdstippen. Jenny Calender weet hoe ze de vloek moet stoppen waardoor Angel zijn ziel zal terugkrijgen. Echter, dat is buiten de sluwheid van Angel gerekend.

18. Killed By Death
Een hoge koorts zorgt ervoor dat Buffy in het ziekenhuis belandt waar ze getuige is van enkele onduidelijke praktijken met kinderen. Ze is vastbesloten om met haar vrienden de situatie op te helderen.

19. I Only Have Eyes For You
De gekwelde geest van een oud-student dwaalt door de gangen van Sunnydale High School, waarbij de moord en zelfmoord die hij gepleegd heeft, opnieuw worden geënsceneerd.

20. Go Fish
Het zwemteam van Sunnydale maakt kans om kampioen te worden. Twee topzwemmers verdwijnen evenwel op mysterieuze wijze en Xander besluit undercover te gaan.

21. Becoming, Part I
Angel bereidt een ritueel voor waarbij een demoon tot leven zal worden gewekt die de aarde naar de hel zal zuigen. Buffy is van plan om Angel om te brengen maar twijfelt als blijkt dat Willow een remedie gevonden heeft om de vloek te breken waardoor Angel zijn ziel zal terugkrijgen.

22. Becoming, Part II
Buffy is helemaal van streek als blijkt dat haar moeder haar geheim ontdekt heeft. Bovendien wordt ze ook van school gestuurd. Ondertussen slaagt Willow erin de vloek over Angel te breken met als gevolg dat Buffy voor een hartverscheurende keuze staat.

BEELD EN GELUID
Ten opzichte van het eerste seizoen is het geluid hier opmerkelijk verbeterd, in die zin dat de surrounds meer worden aangesproken voor geluidseffecten, muziek en andere achtergrondgeluiden. Dialogen blijven zoals steeds duidelijk verstaanbaar en helder. Nergens worden ze overstemd. De serie heeft zoals verwacht een 4:3-beeldformaat waarbij het beeld net ietsje beter van kwaliteit is dan seizoen 1, maar niet in die mate dat we het de hemel in zullen prijzen. Tijdens de eerste paar afleveringen merk je heel duidelijk grain en is het contrastniveau niet zo optimaal geregeld, wat geleidelijk verbetert naarmate het seizoen vordert. Op enkele momenten na, waarop het beeld heel even wat scherpte mist, biedt het veel detail en ogen de kleuren mooi en stabiel.

EXTRA'S
Het voordeel van zo'n boxset is dat je alle afleveringen desgewenst in één trek kan bekijken (in ons geval op één weekend, want voor Buffy hebben we alles over) en dit zonder storende reclameblokken. Een ander voordeel is dat een volledig seizoen telkens in zo'n mooie verzamelbox terechtkomt en dat staat toch netjes in je dvd-opbergrek. Fox heeft net als bij het eerste seizoen het onderste uit de kan gehaald wat betreft vormgeving. Niet alleen de box maar ook de mooie geanimeerde menu's mogen gezien worden. Trouwens, deze menu's hebben een 16:9-beeldformaat.

Deze release komt tevens met een heleboel extra's, en daar stonden we toch even versteld van. Vier afleveringen van het tweede seizoen komen met het volledige script en een audiocommentaarReptile Boy Script + audiocommentaar door scenarist en regisseur David Greenwalt; What's My Line part 1 Script + audiocommentaar door co-scenarist Marti Noxon; What's My Line part 2 Script + audiocommentaar door co-scenarist Marti Noxon; lnnocence Script + audiocommentaar door scenarist en regisseur Joss Whedon.

De overige extra's bevinden zich op de laatste schijf van deze set: Promotietrailers voor "Angel seizoen 1" en "Buffy the Vampire Slayer seizoen 2 dvd"  en enkele U.K. en Amerikaanse tv-spots. Vier fotogalerijen: "still gallery" (59 foto's), "set designs" (12 foto's), "monsters sketches" (12 foto's) en "set designs blueprints" (38 foto's). Om te eindigen kan je drie korte documentaires bekijken die telkens verschillende aspecten van de serie toelichten: "Designing Buffy" (14 min.) is een rondleiding door de decors met interviews van de cast- en crewleden."A Buffy Bestairy" (30 min.) is een uiteenzetting over de monsters en vampiers uit seizoen 2, opnieuw met interviews met de cast- en crewleden. "Beauty & The Beast" (20 min.) biedt een kijkje achter de schermen en toont hoe de monsters gecreëerd zijn (make-up). Alleen de korte documentaires krijgen Nederlandse ondertitels, de overige extra's zijn niet ondertiteld.

CONCLUSIE
Een leuke en onderhoudende serie, mooi gepresenteerd op dvd, met een heleboel extra's en uiteraard een sexy Buffy. Wat wil een mens nog meer?


coverStudio: Fox

Regie: Diversen
Met: Sarah Michelle Gellar, Alyson Hannigan, David Boreanaz, Nicholas Brendon, Charisma Carpenter, Anthony Stewart Head

Film:
7/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
AL

Speelduur:
1000 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626017707


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Reptile Boy Script
• Reptile Boy Commentary
• What's My Line part 1 Script
• What's My Line part 1 Commentary
• What's My Line part 2 Script
• What's My Line part 2 Commentary
• lnnocence Script
• lnnocence Commentary
• Trailers: Angel Season 1, Buffy the Vampire Slayer Season 2
• UK & US tv-spots
• 3 mini-films: Designing Buffy, A Buffy Bestairy, Beauty & The Beast
• Vier fotogalerijen

Andere recente releases van deze maatschappij