:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THINK LIKE A MAN
THINK LIKE A MAN (BLU-RAY)
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2013-04-14
FILM
Hollywood zit nooit verlegen om commerciële opportuniteiten uit te buiten. Aangezien door de demografische evolutie in Amerika het percentage latino's en Afro-Amerikanen al enkele decennia exponentieel groeit, worden er heel wat films gedraaid die zich specifiek tot deze minderheden richten. Het overgrote deel van deze prenten haalt niet de bioscoop in Europa en ook dvd- of Blu-rayreleases zijn zeldzaam. Het mag dus al een overwinning op zich heten dat Think Like A Man, dat in de Verenigde Staten strandde op een zuchtje van de 100 miljoen dollar opbrengst aan de bioscoopkassa's, nu toch beschikbaar is voor de thuiskijkers. Aan zijn  (weliswaar stevig gepolijste) blaxploitatieroots ontsnapt de film nooit, maar de film blijkt toch een aangename verrassing die de vergelijking met 'blanke' romantische komedies zeker kan doorstaan.

De plot volgt de door elkaar lopende verhaallijnen van een zestal goede vrienden die elk hun romantische besognes hebben. Dominic probeert het te maken als kok in Los Angeles, maar wordt verliefd op een carrièrevrouw die enkel mannen met een hoog salaris ziet zitten. Jeremy is al bijna tien jaar samen met zijn vriendin maar negeert haar vraag om te trouwen. Michael loopt dan weer tegen problemen aan bij zijn nieuwe vriendin wegens zijn innige band met zijn moeder en Zeke - die het gewoon is om al na de eerste date in bed te belanden - stuit op een vrouw die pas na negentig dagen 'haar koekje wil prijsgeven' (sic). En dan zijn er nog de pas gescheiden Cedric wiens haat-haatrelatie met zijn ex gecounterd wordt door het ogenschijnlijk perfecte huwelijk van het zesde lid van de vriendenbende: Bennett.

Niet echt wereldschokkende situaties voor een romcom, hoor ik je zeggen. En daarom voegt Think Like A Man er een twist aan toe: de vrouwen in het verhaal zijn allemaal devote volgelingen van een zelfhulpboek van de Amerikaanse komiek en talkshowpresentator Steve Harvey, waarin hij in detail uitlegt hoe de vrouwen de gedachtegang van de man kunnen doorgronden om zo alsnog van een playboy een romanticus te maken, van iemand die geen verbintenis wil aangaan een toegewijde echtgenoot, etc. Dat is een degelijke, relatief originele insteek die de film meteen extra cachet geeft. Maar het opent ook de deur voor een bijkomend probleem: de prent komt bijwijlen over als een lang uitgesponnen reclamespot voor het boek, vooral in scènes waarin Steve Harvey zelf enkele kernbegrippen van zijn bestseller uit de doeken doet. Gelukkig beperken deze scènes zich tot de eerste helft van de film, maar de slechte smaak ervan blijft deels nazinderen in de tweede helft.

Gelukkig zijn er op dat moment acteurs van een uitstekend kaliber om het negativisme te counteren. Vooral de verhaallijn tussen de kok en de carrièrevrouw is mooi uitgewerkt dankzij geloofwaardige vertolkingen van Michael Ealy en Taraji P. Henson. Eveneens intrigerend is de relationele evolutie tussen player Romany Malco en alleenstaande moeder Regina Hall. Hoewel de andere personages ook hun momenten hebben, worden de acteurs die hen vertolken niet geholpen door een script dat al te gemakkelijk in stereotypes vervalt. Met name de luide Kevin Hart, die ook de vertelstem voor zijn rekening neemt, werkt meermaals op de zenuwen met zijn kinderlijke gedrag. Door de bank genomen kan je ook zeggen dat de vrouwelijke personages beter tot hun rect komen dan de mannelijke, wat zowel op het conto van het script als dat van de actrices geschreven kan worden.

Dat zorgt voor een romantische komedie die, mede dankzij uitermate professioneel werk van production designer, cameraman en regisseur, anderhalf uur lang moeiteloos entertaint, ook al val je niet van je stoel van de originaliteit. In het laatste halfuur doet de prent er echter alles aan om zichzelf in de voet te schieten dankzij een moraliserend, melige en voorspelbare ontknoping die alle nuances uit de vertelling haalt. Ook het samenvoegen van de verschillende plots tot één overkoepelende 'wijze levensles' heeft niet het verhoopte resultaat. En dat heeft niet te maken met het feit dat ik niet tot de 'beoogde doelgroep' van de film behoor. Want hoewel uit cast en setting duidelijk blijkt dat Afro-Amerikanen bereikt moeten worden, is Think Like A Man wegens het gebrek aan innovatie en de ultieme bezwijking voor suikerzoete omstandigheden niet zo verschillend van de gemiddelde doordeweekse romantische komedie.

BEELD EN GELUID
Er is amper iets aan te merken op de beeld- en geluidskwaliteit van deze release. De kleurenweergave is nagenoeg perfect, de scherpte is kristalhelder en in de nachtelijke scènes blijkt hoe goed het contrast en de zwartniveaus zijn. De soundtrack focust voornamelijk op de dialogen en gebruikt de achterste boxen dus vooral om de muziek te laten horen, maar de kwaliteit van de audiomix is uitstekend.

EXTRA'S
Er zitten geen meesterlijke scènes tussen de zes Deleted Scenes (7 min.), maar ze zijn amusant genoeg. Hetzelfde kan je zeggen over het Gag Reel (6 min.). In The Guy Code (6 min.) staan het boek en de adaptatie ervan naar het witte doek centraal en Men vs. Women (11 min.) neemt de kameraadschap van de cast onder de loep. In He Said She Said (5 min.) krijgen we relatieadvies van cast en crew en Comedy Behind the Scenes (7 min.) geeft hen een vrijgeleide om elkaar steken onder water te geven.

CONCLUSIE
Think Like A Man zal geen prijzen winnen voor originaliteit, maar deze relatiekomedie laat zich amusant bekijken, tot in het laatste halfuur de moraal iets te nadrukkelijk komt bovendrijven. Beeld en geluid scoren een stuk boven het gemiddelde qua kwaliteit en ook de bonussectie bevat een aantal leuke extra's.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Tim Story
Met: Michael Ealy, Jerry Ferrara, Meagan Good, Regina Hall, Kevin Hart, Taraji P. Henson, Terrence J, Romany Malco, Gabrielle Union

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Romantische
komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
AL

Speelduur:
122 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609656220


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels DTS-HD Master Audio 5.1
Frans DTS-HD Master Audio 5.1
Duits DTS-HD Master Audio 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels,
Extra's:
• Verwijderde scènes
• Bloopers
• 4 Featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij