:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIGHTSEERS
SIGHTSEERS (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-05-15
FILM
In amper vier jaar tijd slaagde de Britse regisseur Ben Wheatley erin om drie prenten te maken die verdiend het etiket cultfilm kregen opgeplakt. In 2009 debuteerde de Brit met Down Terrrance, een jaartje later draaide hij de misdaadfilm Kill List en nu is er de komedie Sightseers. Nu ja, Wheatley noemt het wel een komedie, maar toch is het een film die bepaalde kijkers naar de richting van de wc-pot zal doen kruipen. Noem het een roadmovie of zo je wilt een zwarte komedie: feit is dat Sightseers een film is die je niet gauw zal vergeten.

De gruwel van deze film is angstaanjagend realistisch. De kans dat je ooit op een psychopaat als Freddy Krueger of Jason Voorhees zal botsen is tamelijk klein, maar typetjes zoals Tina (Alice Low) en Chris (Steve Oram) vind je overal. Tina is het leven met haar zeurende moeder meer dan beu. Ze gaat een weekje op stap met haar nieuwbakken vriendje Chris. Met een caravan willen de twee de mooiste plekjes van Yorkshire en Derbyshire verkennen. Ze zien wel een stukje van de (Britse) wereld, doch zorgt de trip er in de eerste plaats voor dat ze elkaar wat beter leren kennen. Vanaf de eerste dag wordt het duidelijk dat de timide Chris in werkelijkheid een krankzinnige psychopaat is. Een toerist die nonchalant op een tram een papiertje weggooit, wordt door Chris genadeloos met de caravan overreden. Het zal de sluikstorter leren, denkt Chris. En daar blijft het niet bij, iedereen die het pad van dit monster kruist en zo dom is om een misplaatste opmerking te maken, wordt zonder pardon op de meest gruwelijke wijze koud gemaakt. Het duurt dan ook niet lang vooraleer Tina erachter komt dat haar droomprins een losgeslagen sadistische gek is. Dat betekent geenszins het einde van de romance. Tina is immers uit hetzelfde hout gesneden als haar vriendje. Meer zelfs, het vrouwtje is zelfs nog gekker waardoor de martelpret ongehinderd z'n gang kan gaan!

Het scenario is door de twee hoofdrolspelers Alice Low en Steve Oram geschreven. Ze deden daar wel meer dan tien jaar over, toch mag het resultaat meer dan gezien worden. Op het eerste gezicht haalt Sightseers zijn inspiratie louter uit de eerste de beste slasherfilm, toch is Wheatleys aanpak volledig anders. Er is niet alleen het verrassende scenario met enkele onvergetelijke oneliners, ook is deze prent op en top Brits. De personages hebben geen enkel moreel besef en hun vreemde karakters passen ideaal in een Mike Leigh-film. Omdat Wheatley er eveneens een roadfilm van maakte, kan hij ook volop van de adembenemende landschappen profiteren. In thuisland England werd Sightseers een gigantische hit waardoor Wheatley nu al bezig is aan een vierde prent (A Field In England). Over het Kanaal zijn Wheatleys films zo goed als onbekend, alhoewel de Brise cineast terecht op de steun van de filmcritici kan rekenen. Het blijft moeilijk om Sightseers in een hokje te plaatsen (of zelfs om er een geschikt doelpubliek voor te vinden), doch mag er geen twijfel over bestaan dat het een film is die je moet hebben gezien.

BEELD EN GELUID
Het beeld is uiterst verzorgd waardoor zowel de gruwelscènes als de natuurlijke pracht mooi in beeld worden gebracht. Zoals dat hoort bij een recente release is er op geen enkel moment sprake van ook maar enige storing. De kleuren zijn natuurlijk. Technisch is het geluid ook in orde, ofschoon er maar weinig special effects aanwezig zijn (dat moet ook zo volgens Wheatley, want de sleutel van zijn succes is dat hij zijn films zo goedkoop mogelijk wil maken en aldus gemakkelijk geldschieters kan vinden). Er is tevens een geniale soundtrack waarin klassiekers als The Power Of Love van Frankie Goes To Hollywood en Tainted Love van Soft Cell plots een heel ander leven gaan leiden.

EXTRA’S
De kijker moet het stellen met een interview dat door de Nederlandse televisie is opgenomen naar aanleiding van de vertoning van Sightseers op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam. Een gezellige babbel die leuk is om te zien, alhoewel dat als extra toch eerder een mager beestje is.

CONCLUSIE
Wie zin heeft in een horrorkomedie waarin zowel elementen uit traditionele slasherfilms als de sociale drama’s van Mike Leigh (of zo je wil, Ken Loach) verwerkt zitten, zal in de wolken zijn over de derde film van Wheatley. De Britse pers hemelde deze release al gauw op tot de beste Britse film van de afgelopen tien jaar. Alhoewel dat ongetwijfeld een brug te ver is, blijft hij zonder meer een absolute aanrader. Kijken dus!cover
Studio: Twin Pics

Regie: Ben Wheatley
Met: Alice Lowe, Steve Oram, Monica Dolan, Jonathan Aris, Richard Lumsden, Tony Way

Film:
7,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5414939403019


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Interview met de regisseur (22 min.)Andere recente releases van deze maatschappij