:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PRODIGAL SON, THE
PRODIGAL SON, THE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2002-10-21
FILM
Leung Chang (Yuen Biao) is ervan overtuigd dat hij een echte kung fu expert is. Om ervoor te zorgen dat hij niet gewond raakt tijdens zijn gevechten koopt zijn vader echter steeds de tegenstanders van Leung om. Wanneer hij na een gevecht met Leung Yee Tai (Lam Ching Ying), een lid van de Peking Opera, de waarheid te weten komt, besluit hij om de echte Wing Chun kung fu aan te leren. Wanneer Leung Yee Tai weigert om de meester te worden van Leung Chang besluit deze laatste om lid te worden van het rondtrekkende gezelschap en zo de nodige martial arts kennis op te doen. Enkele maanden later ontmoet het gezelschap een jonge Ming prins (Frankie Chan) die het land afreist op zoeken naar tegenstanders voor zijn gevechten. De lijfwachten van de Ming prins besluiten echter om het Peking opera gezelschap uit de weg te ruimen omdat Leung Yee Tai een gevaar kan vormen voor de prins. Tijdens een nachtelijke slachtpartij wordt het grootste deel van het gezelschap op bloederige wijze vermoord door een bende ninja’s en enkel Leung Chan en Leung Yee tai weten te ontsnappen en onderdak te vinden bij de broer van Leung Yee Yai (Sammo Hung) waar ze zich voorbereiden op het gevecht met de Ming prins.

Volgens vele martial arts liefhebbers is The Prodigal Son één van de beste klassieke kung fu films ooit. Hong Kong expert Bey Logan (toch niet van de minsten) vernoemde deze film tijdens verschillende artikels/interviews als zijn favoriete kung fu film ooit. Hij deed dit ondermeer in het boek “Hollywood Eeast”, waarin hij een top 10 samenstelde: Ten Great Kung Fu Movies (for those who don’t like kung fu). Met andere woorden een top tien van kung fu films die ook niet-genre-fans zouden moeten bekoren, en waarin hij The Prodigal Son op nummer 1 plaatste. Het lijstje bestond verder ook uit The Magnificent Butcher (ook met Yuen Biao en Sammo Hung), 36th Chamber of Shaolin, Warriors two, Martial Club, Iron Monkey, Dreadnaught, Drunken Master, Fist of Fury en Once Upon a Time in China. We kunnen de lezers bevestigen dat deze film inderdaad leuk is om te bekijken maar om deze nu te gaan beschouwen als één van de martial arts must see’s is weer een andere zaak. De martial arts scènes zijn in ieder geval prachtig en in ruime mate aanwezig. Jammer genoeg zijn het scenario/verhaal, dialogen en de rest van het acteerwerk niet van hetzelfde niveau. Dat de martial arts scènes dik in orde zijn zal wel niemand verbazen als men de namen ziet van de betrokken acteurs: Yuen Biao, Lam Ching-Ying en Frankie Chan leveren hier prestaties die tot de beste van heel hun carrière behoren. The Prodgical Son was één van de eerste kung fu films waarin de meeste gevechten gebruikt maakten van de Whing Chun stijl, tijdens de Shaw Brothers era ging het vooral om de Hung Gar stijl, waarbij dit vernieuwende aspect extra toeschouwers met zich meebracht. De film heeft zeker zijn verdiensten en de toeschouwers die het eerder zwakke verhaal kunnen overstijgen zullen zeker het nodige plezier beleven aan de fantastische actie.

BEELD EN GELUID
Over het algemeen is het beeld van deze dvd van een goed niveau: contrast en kleurendiepte zijn bevredigend. Jammer genoeg konden wij vanaf chapter 18 (ongeveer rond 1u01) wat foutjes in het beeld vinden. Gedurende een aantal minuten verschenen er twee lijnen aan de rechterkant, ongeveer in het midden, van het scherm. Een paar chapters verder zijn deze lijnen niet meer te zien. De Cantonese Dolby Digital 2.0 klinkt niet slecht voor een film van bijna 20 jaar oud al is het hier natuurlijk aan te raden om niet hetzelfde te verwachten als bij recente blockbusters. De track is vrij van fouten en de dialogen zijn goed verstaanbaar, alhoewel soms wat schel. De Engelse dub versie is zo verschrikkelijk cheesy en slecht dat het op zijn beurt weer hilarisch wordt. Om de de eerste keer de hele film zo te bekijken dient men prettig gestoord te zijn maar wie eens wil goed lachen (na reeds de film in de originele Cantonese versie gezien te hebben) kan hier zeker iets mee aanvangen.

EXTRA’S
* We krijgen op deze dvd weer een erg goede audiocommentaar door Bey Logan.
* A tribute to Lam Ching-Ying (Engelse tekst)
* 2 trailers: de originele bioscooptrailer en UK promotrailer
* The Heroic Trio: an interview with Sammo Hung, Yuen Biao en Frankie Chan (26.53 min). Een boeiend interview met drie hoofdrolspelers gecombineerd met archieffragmenten uit verschillende van hun films. De klank tijdens het interview komt soms wat metaal-achtig over maar het weerhoudt er de kijker niet van het hele interview uit te kijken.
* An interview with Sify Guy Lai. Met Wing Chun demonstratie door Sifu Austin Goh (27.49 min)
* The Art of Wing Chun (een aantal pagina’s met uitleg in het Engels)
* Trailers voor diverse andere HKL dvd’s

CONCLUSIE
Een interessante klassieke martial arts film krijgt een fijne dvd release mee. We kunnen ons een aantal kung fu films voor de geest halen die ons nog meer wisten te bekoren maar dit neemt niet weg dat ook deze film zeker zijn verdiensten en plaatsje in de kung fu film geschiedenis heeft.


cover
Studio: Hong Kong Legends

Regie: Sammo Hung
Met: Yuen Biao, Lam Ching-Ying, Frankie Chan, Sammo Hung

Film:
7,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
U.K.

Jaar:
1983

Leeftijd:
18

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5032438506


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Surround 2.0
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Trailer
• Audiocommentaar
• Interviews
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij