:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ZAMBEZIA
ZAMBEZIA (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-05-29
FILM
De jonge valk Kai (Jeremy Suarez) ontmoet op een dag twee vogels die op de vlucht zijn voor een paar hongerige maraboes. Ze trekken naar het mythische vogelrijk Zambezia, een gigantische vogelstad in een boom, praktisch onbereikbaar voor roofdieren. Kai, die door zijn vader, weduwnaar Tendai (Samuel L. Jackson) nogal dicht bij het nest gehouden wordt, ziet er een kans in om zijn droom na te jagen en toe te treden tot de legendarische wachters van Zambezia, de Hurricanes. Tendai, die eigenlijk vooraleer hij koos voor het kluizenaarsschap, de stichter van de Hurricanes was, maar dat altijd voor zijn zoon heeft verzwegen, luistert een gesprek af tussen de maraboes en de dikke salamander Budzo (Jim Cummings), die een brug wil bouwen en zodoende Zambezia kan aanvallen om er alle eieren op te eten. Tendai wordt echter gevangengenomen voor hij zijn zoon kan waarschuwen voor het nakende onheil. Kai is inmiddels in Zambezia gearriveerd en met behulp van de straatwijze Ezee (Jamal Mixon) leert hij het stadsleven kennen, én valt hij voor de charmes van Zoe (Abigail Breslin), dochter van de leider van Zambezia, de arend Sekhuru (Leonard Nimoy) die een vleugel heeft opgeofferd aan de verdediging van de stad. Kai moet echter nog bewijzen dat hij uit het juiste hout is gesneden om bij de Hurricanes te gaan. Hij overleeft weliswaar de selectieproef, maar de militaire kadaverdiscipline en vooral het aspect "gehoorzamen" zijn niet echt zijn specialiteit.

Zambezia is een nobele poging van de Zuidafrikaanse tekenfilmmaatschappij Triggerfish om voet aan wal te krijgen in de ruime en overbeviste wateren van de CGI-animatie. Voor haar eerstgeborene heeft ze redelijk wat bekende namen weten te strikken. Het idee is zeker niet origineel; men combineert de plot van Finding Nemo met de visuele vogelpracht van Rio en met een soundtrack die verdacht veel op die van The Lion King lijkt. Als de firma daar wat aan toevoegt, dan is het een zeker positief te interpreteren Afrikaans chauvinisme, waarbij onder meer de watervallen van Victoria Falls in Zimbabwe langs de Zambezi-rivier (vandaar de naam van de film) prominent als een stukje ongerept natuurschoon naar voren worden geschoven. De animatie is wat aan de stroeve kant en zou nog iets vlotter mogen, maar voor een eersteling lijkt het met Triggerfish alvast de goede kant op de gaan. Ook worden de gebruikelijke levenslessen als samenwerken en groepsdenken er op ongegeneerde manier en bijzonder weinig subtiel ingelepeld. Daarnaast bevat de misschien wat licht uitgevallen plot toch geen substantiële gaten en krijgen we uiteindelijk een hoogst genietbare prent, wat mede te danken is aan geïnspireerde vertolkingen van de stemacteurs, met daarbij een speciale vermelding voor Leonard Nimoy.

BEELD EN GELUID
Met een computeranimatiefilm zoals Zambezia kan er weinig tot niets verkeerd gaan. Wellicht zit er een klein beetje banding in de openingsshot als de zon boven de Afrikaanse wildernis opgaat en het is er bij momenten aan te zien dat Triggerfish niet over dezelfde high-endapparatuur beschikt als Pixar of Dreamworks. Zo ontbreekt er wat textuur op de veren van de vogels of zelfs op de geschubde huid van Budzo. De veelkleurige vogels zijn echter helder en vibrant, en het kleurenpalet vertoont geen oneffenheden. Verwonderlijk, want de 2D- en 3D-versie van de film zijn op één single layer disk geramd. Daarnaast doet de hogedefinitietransfer de film zeker recht. De DTS-HD MA 5.1-track kan bogen op een mooie spreiding, veel dynamiek en fijne details, zoals de zich uitspreidende wevervogeltjes en de drukte die om de "aankomsthal" van Zambezia in alle hoeken van de kamer woedt. De dialogen zijn uitstekend verstaanbaar en de soundtrack van de mij volslagen onbekende Bruce Retief klinkt aardig door.

EXTRA'S
Voor extra's moet u op de Amerikaanse versie wezen, waar de film herdoopt is tot Adventures In Zambezia. De ergerlijke tendens van bare-bonesreleases op single layer disks blijft zich jammer genoeg doorzetten. Als u geen taalkeuze had moeten maken bij het opstarten, dan had men op deze disk waarschijnlijk ook het menu achterwege gelaten.
 
CONCLUSIE
Liefhebbers van animatiefilms, laat vallen waar u mee bezig bent en boek een ticket voor de eerste vlucht naar Zambezia.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Wayne Thornley
Met: Jeremy Suarez, Abigail Breslin, Samuel L. Jackson, Jeff Goldblum, Leonard Nimoy, Jenifer Lewis, Jim Cummings, Jamal Mixon

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
6

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045231958


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Vlaams DTS-HD MA 5.1
Nederlands DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij