:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KALIFORNIA
KALIFORNIA (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-07-24
FILM
In 1990 was ik net zoals vele andere generatiegenoten ondersteboven van Twin Peaks. Niemand begreep er een snars van, zelfs David Lynch niet. Desalniettemin kan ik het vandaag nog steeds niet uitleggen hoe het komt dat de meestercineast ervoor zorgde dat ik (en vele andere filmfans) cinema op een andere manier ging bekijken, maar hij deed het toch. Als Joy Division de band is die het doemdenken in de muziekwereld introduceerde, dan zorgde Lynch daar in de filmwereld voor. Alhoewel slechteriken altijd wel een beetje de helden in film zijn geweest (gewoonweg omdat ze doorgaans over meer charisma beschikken dan hun goede tegenstanders), ging je bij Lynch zelfs soms hopen dat de duivel zou winnen. Het is misschien mijn eigen interpretatie, maar toch blijf ik erbij dat cinema wat extra magie kreeg vanaf het moment dat Lynch op het filmfront verscheen. Vanaf  mijn Twin Peaks-ontdekking ging ik op zoek naar prenten die hetzelfde niveau haalden. Dat was niet eens moeilijk, want door het immense succes waren er plots heel wat kopieën van dit surrealistische meesterwerk te vinden. Jaren later (een mens wordt nu eenmaal wat wijzer, of ten minste soms toch!) begrijp ik nog steeds niet wat me in bepaalde films aantrok, maar ik kan minstens evenveel titels opnoemen die ik vandaag de dag wel nog steeds koester. En wat is er mooier voor een filmfan dan dat hij ze op Blu-ray in hun pracht en glorie kan bewonderen? Kalifornia van Dominic Sena is er zo eentje. Deze roadmovie die door de maker van Swordfish (en ook videoclips van Janet Jackson) is geregisseerd, is zo'n typische film die zijn succes vooral aan de videomarkt te danken heeft. Twee decennia later bekeek ik de prent opnieuw op een blauw schijfje en na afloop was ik nog steeds diep onder de indruk.

We kunnen het ons vandaag misschien moeilijk voorstellen, maar in 1993 was Brad Pitt nog volslagen onbekend. Wist je bijv. dat hij in die tijd in enkele episodes van Dallas heeft gespeeld? Nu goed, een mens moet ergens beginnen. In die tijd beschikte de blonde acteur over het ideale smoeltje om de slechterik uit te hangen, zo was zijn allereerste grote rol die van een dief in Thelma & Louise . In Kalifornia ging regisseur Sena nog een stapje verder en maakte van Pitt een genadeloze seriemoordenaar. Het is een rol die Pitt op het lijf is geschreven en het is en blijft een raadsel waarom deze film door het grote publiek onbemind is gebleven.

Brain Kessler (David Duchovny) is niet echt een durfal, doch is hij gefascineerd door seriemoordenaars. Hij wil alles over ze weten en voor het schrijven van zijn boek wil hij de verschillende plaatsen bezoeken waar boosdoeners hun slachtoffers hebben vermoord. Zijn vriendin Carrie Laughlin (Michelle Forbes) denkt dat Californië daarvoor de ideale bestemming is, maar omdat zo'n trip heel wat geld kost, willen ze de tocht met een ander stel ondernemen. Early Grace (Brad Pitt) en Adele Corners (Juliette Lewis) bieden zich aan, maar na enkele kilometers bemerken de twee dat hun metgezellen levensgevaarlijk zijn. Early Grace heeft een brutale moord op zijn geweten en de labiele (zeg maar oerdomme) Adele volgt hondstrouw de bevelen op van haar gewelddadig vriendje.

Sena doet wel niks nieuws, het is namelijk duidelijk dat hij zijn inspiratie uit 70s-klassiekers als Badlands of The Sugarland Express haalt, toch is Kalifornia uniek. Dat komt in de eerste plaats door de fantastische prestaties van het viertal. Het is een beetje jammer dat Pitt sinds zijn bekendheid steeds de rol van schone jongen kreeg, want als slechterik wordt zijn acteertalent nog meer in de verf gezet. Pitt is nu eenmaal één van de weinige supersterren die daadwerkelijk karakter aan zijn rol kan geven en dat wordt in Kalifornia nog maar eens bewezen. Minstens even subliem is de vertolking die Juliette Lewis neerzet. Deze fantastische actrice die tegenwoordig jammer genoeg wat op de achtergrond is verdwenen is de ideale persoon om een psychotisch wicht te vertolken. Trouwens wie haar als muzikante kent, weet meteen ook dat die woede niet eens zo gespeeld is. Adele is het soort mens waarvan Jambers zou likkebaarden, want enerzijds heb je wel wat medelijden met haar (haar intelligentie is niet bepaald groot), anderzijds zijn haar daden zo walgelijk dat je haar toch de kogel toewenst. Dat rolletje mocht ze trouwens een jaartje later als Mallory Knox in Natural Born Killers overdoen. Early Grace is gewoon een krankzinnige wapengek die je maar beter op straat vermijdt. Wie zijn pad kruist riskeert zijn leven. Zijn personage staat in schril contrast tot dat van David Duchovny.  "How can you write about serial killers when you haven't killed somebody?", vraagt Grace. En alhoewel dit wat simplistisch klinkt, weet je eigenlijk ook dat daar veel waarheid inzit. Brain bestudeert graag het gevaar, maar bij de minste vonk loopt hij als een bange haas weg. Michelle Forbes speelt het vrouwtje dat maar laat begaan. Deze actrice uit Texas is nooit een grote naam geworden en dat is jammer. Ze was wel te zien in heel wat grote series zoals 24, Prison Break, Durham Country, In Treatment of True Blood,  toch brak ze in de filmwereld niet echt potten. Gelukkig onthouden echte filmfans haar natuurlijk uit Kalifornia.

BEELD EN GELUID
Het is en blijft fantastisch om te zien hoe oudere films dankzij Blu-ray een compleet nieuw jasje krijgen. Alles ziet er splinternieuw uit, de kleuren zijn prachtig, de beelden haarscherp. En tja, hoe onnozel haar woorden ook zijn, nog nooit zag Juliette Lewis er zo sexy uit! Natuurlijk heeft deze transfer niet de kwaliteiten van een dure Fox-productie, doch mag je hem gerust als geslaagd omschrijven. Het geluid is tevens goed. Naast de vele kogels hoor je ook enkele knappe nummers van Sheryll Crow, Asleep At The Wheel (de groep die met Route 66 een wereldhit scoorde) en zelfs Pere Ubu.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze disk.

CONCLUSIE
Kalifornia is één van de eerste films waarin Brad Pitt nog niet de superster is zoals we hem vandaag kennen. In deze roadmovie van Dominic Sena speelt hij op voortreffelijke wijze de rol  van een koelbloedige seriemoordenaar. Hij wordt geholpen door een hysterische Juliette Lewis en wordt tegengehouden door een schuchtere David Duchovny. Tip voor zij die kicken op prenten als Badlands of Henry, Portrait Of A Serial Killer.


coverStudio: Fox

Regie: Dominic Sena
Met: Brad Pitt, David Duchovny, Juliette Lewis, Michelle Forbes

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1993

Leeftijd:
16

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626044789


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Engels CC
Extra's:
• GeenAndere recente releases van deze maatschappij