:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AIRWOLF VOLUME 4
AIRWOLF VOLUME 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-10-30
ACHTERGROND
Het is altijd een beetje een raadsel wat de politiek van Universal Playback is achter het releasen van deze oude series uit de jaren '80. Neem nu Airwolf: Universal Playback geeft regelmatig koopvideo's en dvd's uit met afleveringen uit deze serie, alleen zijn de afleveringen op VHS absoluut niet dezelfde als die op dvd, waardoor ook dit vierde deel eerder als een artificiële selectie overkomt. Een paar maanden geleden bracht Universal een box uit met 3 video's met elk 3 afleveringen uit het tweede seizoen; om de één of andere bizarre reden is nu enkel de eerste band uit dit triopack ook op dvd verkrijgbaar. Begrijpen wie begrijpen kan.Ook in dit vierde deel volgen we de avonturen van Stringfellow Hawke (Jan Michael Vincent), een Viëtnamveteraan die, om de overheid onder druk te zetten om naar zijn broer Saint-John te blijven zoeken (hij is vermist in Vietnam,) zich een peperdure geavanceerde gevechtshelikopter heeft toegeëigend. Samen met zijn vriend en mentor Dominic Santini (Ernest Borgnine) en vrouwelijke co-pilote Caitlin O'Shanessey (Jean Bruce Scott) houden ze de supersonische helikopter, de Airwolf, op een geheime plaats in de Valley of the Gods in Texas verborgen en kruipen afwisselend occasioneel achter de stuurknuppel om het onrecht te bestrijden, hierbij gesteund door verbindingsofficier Michael Coldsmith-Briggs (Alex Cord), die als tussenpersoon tussen de CIA en Hawke fungeert, maar die in deze drie afleveringen opvallend afwezig is. De afleveringen op deze dvd, waar de koude oorlogssfeer telkens weer uitwasemt, komen allemaal uit het tweede seizoen. Zijn misschien niet de toppers uit de reeks, maar garanderen telkens weer drie kwartier spanning en actie.

AFLEVERINGEN
Dambreakers
Hawke begeleidt reporter Kelly Dayton die een reportage maakt over een christelijke commune die zich in een afgelegen vallei heeft teruggetrokken en die wars is van alle technologie. De leiding van de commune wordt vastgehouden door een bende ondergedoken Oostduitse terroristen die een jaar voordien een kleine stuwdam heeft opgeblazen. De commune is vlak bij een veel grotere stuwdam gelegen en zodra Hawke de ware bedoelingen van broeder Jebediah en zijn "volgelingen" door heeft, namelijk via Kelly hun eisen aan de wereld bekend maken terwijl ze een ramp veroorzaken door ook deze stuwdam op te blazen, vraagt Hawke aan een meisje uit de gemeenschap om te ontsnappen en Dominic en Airwolf erbij te halen.

Random Target
De met Dominic bevriende Sam Kowal, eigenaar van een helikopterservice, vraagt aan Hawke en Santini om een opdracht van hem over te nemen. Ze moeten grote stukken woestijn filmen voor een oliefirma. Kort daarop wordt Sam vermoord en heeft het er alle schijn naar dat de daders op zoek zijn naar de opnames. Wanneer ze vernemen dat niet Kowal maar Santini en Hawke de opdracht hebben uitgevoerd, wordt ook Santini Air het doelwit van verschillende aanslagen. De lokale politie, een vrouwelijke inspecteur die voor de charmes van Hawke schijnt te vallen, vindt op de film in kwestie niets bezwarends, maar toch schuilt er in de woestijn een geheim.The American Dream
Minh, een voormalige strijdmakker van Hawke uit Viëtnam, wordt op zijn huwelijksfeest bedreigd door een voormaliger krijgsheer die ook naar Amerika geëmigreerd is. De man laat zich de Zwarte Spin noemen en alle Viëtnamese boeren moeten aan hem een schatting betalen of er gebeuren, laten we zeggen, verschillende "ongelukken" tijdens het oogsten. Tijdens één van die "ongelukken" komen twee verwanten van Minh om; ondanks aandringen van Hawke en Santini kan de politie niets doen zo lang er niemand klacht neerlegt, want de druk van de "omerta" is groot. Minh besluit niet te betalen en tóch te trachten zijn oogst binnen te halen.

BEELD EN GELUID
Zoals alle televisiereeksen uit dit tijdperk is het originele 4:3-formaat behouden. Ook nu weer is de beeldkwaliteit verre van optimaal, met redelijk wat ruis, een handvol printbeschadigingen op elke aflevering en lichte telecinewobble. Toch blijft er wonder boven wonder nog genoeg detail in het beeld over, wat de release ten goede komt. Van haar op de lens, zoals bij deel 2 het geval was, blijven we deze keer gelukkig gespaard. Ook is deze keer opnieuw geen moeite gedaan om het geluid op te waarderen en dat is voor een actiereeks als Airwolf een schromelijk gebrek. De ouderdom van het bronmateriaal kan een mogelijke verontschuldiging voor de technische kwaliteit zijn, maar toch maar gedeeltelijk.

EXTRA'S
Ook nu vinden we geen extra's terug op deze disk, behalve dan de menuschermen waar je de afleveringen kan kiezen. Die zijn een beetje geanimeerd door het interieur van de Airwolf-cockpit tonen. Er is een Play All-optie aanwezig.CONCLUSIE
Wie de eerste drie Airwolf-disks in huis heeft, zal ook deze wel kunnen smaken, maar een beetje meer consistentie en/of volledigheid in de selectie van de afleveringen zou geen kwaad kunnen. En tegen dit tempo zijn alle Airwolf-afleveringen naar schatting in 2010 of zo op disk verschenen en dat is toch wel met érg lange tussenpozen.

Meer over deze reeks releases kan je vinden op http://www.universal-playback.com. Mailtjes om de studio tot wat meer tempo aan te moedigen zijn welkom op communicate@unistudios.com, kwestie van de producenten van deze dvd op tijd en stond wakker te schudden.


coverStudio: Universal

Regie: Virgil W. Vogel
Met: Jan Michael Vincent, Ernest Borgnine, Jean Bruce Scott

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
1984

Leeftijd:
PG

Speelduur:
139 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190519114


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij