:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMART PEOPLE
SMART PEOPLE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-08-27
FILM
In de jaren 70 had Woody Allen bijna een monopolie op films waarin "normale mensen met hun dagelijkse problemen" de hoofdrol spelen, maar dat is de laatste jaren sterk verandert. Niet alleen is er de triomf van het Sundance-festival en de niet te stoppen boom van indiefilms, ook bemoeien grote filmstudio's zich meer en meer met dit soort cinema. Er is namelijk niks beters dan met beperkte investeringen tonnen geld te verdienen, niet waar? In het kielzog van het succes van mensen zoals Jason Reitman (Juno) en Noah Baumbach (The Squid And The Whale) regisseerde ook Noam Murro zo'n film. Het resultaat is meer dan verdienstelijk en Smart People kan gerust wedijveren met films als Thirteen of Little Miss Sunshine, alhoewel het vooral de Amerikaanse markt was die dit opmerkelijke debuut in zijn armen sloot.


Het is niet altijd prettig om vast te stellen, doch intelligente mensen zijn niet altijd de leukste. Dat is ook het geval met Lawrence Wetherhold (Dennis Quaid). Hij doceert Victoriaanse literatuur op de universiteit en ofschoon hij zich met recht en reden een genie mag noemen, ziet iedereen hem in de eerste plaats als een arrogante windbuil. De studenten hebben weinig of geen respect voor het verwaande warhoofd. Nadat zijn vrouw is overleden kan Lawrence maar op weinig begrip van zijn kinderen rekenen. Dochter Vanessa (Ellen Page) denkt dat ze het middelpunt van de aarde is, alleen heeft ze een grondig gebrek aan mensenkennis waardoor ze het buitenbeentje wordt dat medestudenten het liefst vermijden. Zij vindt haar vader een mislukkeling, een mening die ook door zijn zoon (Ashton Holmes) wordt gedeeld. Als Lawrence op een dag noodgedwongen over een hek moet klauteren komt hij door een ongelukkige val in het ziekenhuis terecht. Het eerste beeld dat hij bij het ontwaken ziet is dat van dokter Janet (Sarah Jessica Parker), over echte nachtmerries gesproken!  Het toeval wil dat de veel jongere arts destijds les kreeg van Lawrence. In haar studentenjaren was ze totaal verkikkerd op de prof en blijkbaar is de liefde nog niet volledig verdwenen, want binnen een mum van tijd vormen de twee een koppel wat tegen de zin van de rebellerende kinderen is.


Het verhaal stelt inderdaad niet zo veel voor, toch bevat het scenario van Mark Poirier heel wat amusante dialogen en knotsgekke situaties waardoor de kijker in feite niet merkt dat het om wel zeer platgetreden clichés gaat. Er zijn heel wat grappige scènes die ons doen glimlachen en dat ligt niet alleen aan het schrijverstalent van Poirier, maar ook aan de cast. Dennis Quaid is nog maar eens briljant, net als de sterk onderschatte Thomas Haden Church die zijn krankzinnige broer vertolkt. Ellen Page schittert als harteloze feeks, alhoewel ze in feite niet meer doet dan haar rolletje uit Hard Candy opnieuw uit de kast halen. Sarah Jessica Parker is zoals te verwachten was de zwakke schakel. Alhoewel deze vertolking onbetwistbaar haar beste rol ooit is, blijft de Sex And The City-ster een te verwaarlozen lichtgewicht. Parker kreeg de rol trouwens heel toevallig; aanvankelijk was het immers de bedoeling om Rachel Weisz te strikken, helaas ging dat feestje niet door.


Smart People
is geen klassieker om te onthouden, wel een aangename eigentijdse film met een regelmatige knipoog naar moderne klassiekers als Hannah And Her Sisters of Sideways. Zeker een kans geven dus!

BEELD EN GELUID
De transfer van deze film is vrij matig. Soms zijn de achtergrondbeelden wat wazig of is niet alles voldoende scherp omlijnd waardoor we soms de indruk krijgen dat het om een vrij goedkope productie gaat. Echte storingen zijn er niet, maar van een recente dvd-release verwacht je toch wel beter. Het geluid is goed, alhoewel het bijna louter om dialogen gaat. Mensen die gek zijn op alternatieve folkpop zullen beslist opgetogen zijn over de knappe soundtrack van Nuno Bettencourt. Deze keuze zal ook wel niet toevallig zijn, want de muziek herinnert ons aan de grote hit Juno.

EXTRA'S
Er is geen extra materiaal op deze disk te vinden.


CONCLUSIE
Bij ons is Smart People een beetje vergeten en dat is eigenlijk onterecht. Een leuk verhaal, een schitterende cast (op één mens na) en heel wat grappige dialogen vormen de ingrediënten van een aangename prent die je aandacht waard is. Noam Murro tovert wel niks nieuws uit zijn hoed, maar wie van intelligente indiecinema houdt mag Smart People met een gerust hart aan zijn filmcollectie toevoegen.


cover
Studio: A-Film

Regie: Noam Murro
Met: Dennis Quaid, Sarah Jessica Parker, Ellen Page, Thomas Haden Church, Ashton Holmes, Christine Lahti

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
AL

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777925409


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij