:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HANSEL & GRETEL - WITCH HUNTERS
HANSEL & GRETEL - WITCH HUNTERS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-08-07
FILM
Hansje en Grietje werden door hun vader achtergelaten in het bos. Daar stoot het tweetal op een peperkoekenhuisje. De heks die er woont neemt hen gevangen, en probeert hen vet te mesten. Door een list weet het tweetal de heks in de oven te duwen...

... en ze hebben de smaak te pakken gekregen. De volwassen Hansel (Jeremy Renner) en Gretel (Gemma Arterton) verhuren hun diensten als heksenjagers, en zijn vooral gespecialiseerd in het terugbrengen van ontvoerde kinderen. Ook het stadje Augsburg kreunt onder een plaag van heksen. De ietwat voortvarende sheriff Berringer (Peter Stormare) heeft zelfs een heks, Mina (Pihla Viitala), gevangen genomen, maar met zijn allesomvattende expertise besluit Hansel dat de man de verkeerde vast heeft. Mina blijkt uiteindelijk wel degelijk een heks, maar dan één van de zeldzame exemplaren die de witte magie aanhangen. Diegene die ze feitelijk moeten hebben is Muriel (Famke Janssen), een kol die binnen drie dagen, bij een maansverduistering, door gebruik van kinderoffers meent een middel te kunnen brouwen waardoor de heksen ongevoelig worden voor vuur, en daardoor onkwetsbaar. Het dynamische duo krijgt daarbij de kans om eindelijk het mysterie te ontsluieren waarom hun vader hen in het bos heeft achtergelaten.
 


 

Bij gebrek aan originele scenario's zijn sprookjesverfilmingen weer helemaal in. Na Snow White And The Huntsman en ongeveer tegelijkertijd met Jack The Giant Slayer is het tijd om Hansje en Grietje eens van onder het stof te halen. Onder het kinderverhaaltje zit er in dergelijke sprookjes veelal een seksuele moraal, in het geval van het sprookje van Grimm een pleidooi voor seksuele onthouding tegen de vleselijke verlokkingen, die gesymboliseerd worden door het snoepen van het peperkoeken huisje. Regisseur Tommy Wirkola heeft er echter een andere volwassen draai aan gegeven en gebruikt het sprookje als een kapstok om een splatterfestijn zonder weerga aan op te hangen. Ik heb de film niet in de bioscoop gezien, en de theatrical cut is op deze Blu-ray niet aanwezig, maar liefhebbers van gratuit geweld, kopstoten, verminkingen allerlei en hectoliters nepbloed komen met de extended edition van deze prent ruimschoots aan hun trekken. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er van enige vorm van diepgang of karakterontwikkeling in deze film niet het minste sprake is. De regisseur twijfelt te zeer of hij expliciet de kaart van de horror gaat trekken of eerder een breder toegankelijke fantasy-pic gaat afleveren, en daardoor valt het geheel wat tussen de twee stoelen, als vis noch vlees. Met de keuze voor een R-rating worden de meubelen van deze compleet pretentieloze B-film met A-acteurs toch enigszins gered, want als je de gore uit de film zou halen, blijft er alleen een mager skelet over. De komedie-elementen zoals de potsierlijke vertolking van Peter Stormare vallen plat op hun gezicht - vooraleer hij de kans krijgt om iets aan de film bij te dragen is hij al getransformeerd tot een hoopje pulp - en Famke Janssen kan toch niet dadelijk griezelig genoeg voor de dag komen onder de centimeters dikke laag plamuur. Ook het personage van Edward de trol is onvoldoende uitgewerkt, en met de moderne computertechnologie is het verwonderlijk dat hij er anno 2013  uitziet als een afgewezen lot uit The Dark Crystal. Op het talent van Renner en Arterton valt er evenwel niets aan te merken, maar ook zij kunnen met hun bloedloze karakters het matte spookhuisscenario niet transformeren tot een existentieel Shakespeare-drama.

BEELD EN GELUID
De presentatie van deze film scoort zoals vanouds goede punten, zoals alle recente presentaties van een major als Paramount. Ondanks de duistere sfeer zijn de kleuren voldoende geprononceerd, en zaken zoals vuur en rook worden verfijnd weergegeven. Het beeld is niet haarscherp, maar toch zijn details rijkelijk aanwezig, en dat komt vooral ten goede aan onder meer het gebladerte, de stenen huizen en de details op de kleding. Ook het contrast is aanvaardbaar en de diepe zwarttonen zien er geprononceerd genoeg uit. De huidskleuren zijn adequaat, en als er één ding kan worden opgemerkt is het dat het fake bloed er redelijk goedkoop uitziet. De Dolby TrueHD 5.1-track laat de dialogen in ere, voor zover er iemand bij deze film behoefte aan zou hebben, en laat de slagen, het anachronistische machinegeweergeratel en bloedspetters in alle richtingen vliegen. De diepste instanties van subwoofergerommel hadden evenwel nog iets meer op punt gesteld mogen worden.


 

EXTRA'S

Drie korte, weinig relevante documentaires. In Reinventing Hansel & Gretel (15:41) komen we te weten wie er zodanig van de pot gerukt was om een dergelijk project in de steigers te zetten. The witching hours (9:01) bekommert zich om het design van de diverse heksen uit de film, en Meet Edward the Troll (5:25) toont ons het ontwerp van het mijns inziens niet zo geslaagde trollenfiguurtje uit de film - met personen als Peter Jackson die over deze aardkloot rondstruinen zijn we uiteraard verwend, maar dan nog ziet Edward er soms redelijk amateuristisch uit.
 
CONCLUSIE
Wie een complexe verhaallijn met gelikte speciale effecten verwacht, is bij Hansel & Gretel aan het verkeerde adres. Wie daarentegen Gemma Arterton eens van top tot teen in bloed gedrenkt wil zien, is meer dan welkom.



cover



Studio: Paramount

Regie: Tommy Wirkola
Met: Jeremy Renner, Gemma Arterton, Famke Janssen, Peter Stormare, Thomas Mann, Pihla Viitala, Derek Mears, Robin Atkin Downes

Film:
6/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582887112


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Japans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Reinventing Hansel & Gretel"
Documentaire "The witching hours"
Documentaire "Meet Edward the Troll"

Andere recente releases van deze maatschappij