:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EXPATRIATE, THE
EXPATRIATE, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-09-05
FILM
Tegenwoordig zakken heel wat grote namen naar België af om er een film op te nemen. Fervente nationalisten zullen misschien geloven dat die heren dat doen wegens de pracht en praal van ons land, maar natuurlijk is het voordelige taxsheltersysteem de reden. Bedrijven die wat minder geld aan de fiscus willen geven, investeren gewoon in cultuur. Zeer simpel en wat mij betreft een meer dan lovenswaardig initiatief, alleen kun je niet beweren dat dit tot dusver goede cinema heeft opgeleverd. Misschien brengt Lars Von Trier (hij maakte onlangs de opnames voor zijn nieuwe film in Gent!) daar verandering in. The Expatriate lost in ieder geval geen enkele verwachting in. Meer zelfs, je merkt van bij het begin dat men gewoon een Hollywoodiaanse film wil maken en het is alleen maar omdat het financieel gunstiger is dat men de actie naar de straten van Brussel en Antwerpen heeft verplaatst. Toegegeven, het heeft zo zijn charme om topsterren als Aaron Eckhart en Olga Kurylenko hun ding in Antwerpen Centraal te zien doen, alleen bezit cineast Philipp Stölzl geen beetje talent om dat in goede banen te leiden.

Eigenlijk loopt er zeer veel mis in dit misbaksel. Allereerst is er het domme verhaal dat niet alleen van de hak op de tak springt, ook is het scenario inhoudloos. Ben Logan (Aaron Eckhart) is een CIA-agent die noodgedwongen in Brussel werkt, wat zeer tegen de zin is van zijn rebellerende tienerdochter Amy (Liana Liberato). Logan krijgt van de CIA de opdracht om in de beveiligingsfirma Halgate te infiltreren, maar op een dag loopt alles fout. Als hij op kantoor arriveert blijkt het gebouw plots leeg te staan. Alle systemen waaraan hij ooit werkte én zijn collega's zijn allemaal verdwenen. Na een poos ontdekt Logan dat men de firma heeft willen elimineren, alleen is men vergeten om de CIA-agent eveneens uit te schakelen. Tijd dus voor negentig minuten achtervolging.

Het scenario is zo dom dat wellicht zelfs Steven Seagal er zijn neus voor zou ophalen. Het verhaal heeft zulke vreemde plotwendingen dat het soms aanvoelt alsof je een kwartier hebt liggen slapen en ofschoon ik meer dan eens de neiging had om dit toch te doen, was ik wel degelijk negentig minuten wakker! Neen, zelfs Aaron Eckhart (Harvey Dent uit The Dark Knight en de man die Catharina Zeta-Jones in No Reservations leerde koken) voelt zich niet goed in zijn vel. Eckhart is wel een aardige acteur, maar niet bepaald het soort man dat geschikt is om in een ordinaire actiefilm te glunderen. Het Bondmeisje Olga Kurylenko kan evenmin de pijn verzachten, want haar verschijning is op zijn zachtst uitgedrukt volslagen nutteloos.

Ook met de regie loopt het grondig fout. Misschien was het toch beter geweest mocht maker Philipp Stölzl zich wat beter hebben laten informeren over de Belgische geografie, The Expatriate is namelijk een hilarische opeenstapeling van geografische blunders. Zo is de Brusselse Beurs blijkbaar het justitiepaleis geworden, zijn de verkeersborden in Antwerpen Franstalig (wat zou hun burgemeester daar van vinden?) en terwijl Eckhart over de Anspachlaan paradeert vertelt hij vrolijk dat hij waarschijnlijk binnen een uurtje in Brussel zal arriveren!  Zo kunnen we nog wel een poos doorgaan en eigenlijk is dat het grappigste gedeelte van deze film. Geen enkele Amerikaan die het zal merken, maar voor de Belgische kijker duidt zoiets op verregaande slordigheid en je vraagt je toch af of er nu geen enkele investeerder rondliep die Stölzl op deze fouten kon wijzen.

Neen, The Expatriate faalt op alle vlakken. Slappe regie, slaapwekkende acteerprestaties, een verwarrend en totaal oninteressant scenario. Doorspoelen naar de volgende film graag!

BEELD EN GELUID
Ook de beeldkwaliteit is niet altijd een voltreffer. De omlijningen zijn allesbehalve fraai en de kleuren zo artificieel dat ze gewoon lelijk worden. Storingen zijn er niet, maar geen mens die dat op een Blu-ray anno 2013 verwacht. Het geluid is in orde, alhoewel je op enkele spectaculaire scènes na, zoals het ongeluk op de Brusselse Ring, niet vaak uit je stoel zal schieten.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze Blu-ray.

CONCLUSIE
The Expatriate is één van de vreemdste films uit 2012. Gefinancierd met Belgisch geld en bijna volledig in de straten van Antwerpen en Brussel gedraaid, is er toch weinig of geen promotie voor deze actiefilm gemaakt. Het gevolg is dan ook dat de film het amper één week in de bioscoop uitgehouden heeft. Meer verdient hij eigenlijk niet. Aaron Eckhart heeft voor één keer de memorabele woorden "en, speelt Anderlecht weer slecht?" op het scherm mogen mompelen, toch denken we dat de acteur het liefst van al dit Belgische avontuur zo vlug mogelijk zal willen vergeten.


coverStudio: A-Film

Regie: Philipp Stölzl
Met: Aaron Eckhart, Olga Kurylenko, Liana Liberato, Katelijne Verbeke, Garrick Hagon, Yassine Fadel

Film:
2/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777944912


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij