:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ABOUT LAST NIGHT...
ABOUT LAST NIGHT... (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-09-02
FILM
Misschien beeld ik het mij allemaal in, maar wat leken die jaren 80 toch onschuldig! De Russen stonden wel klaar om hun Europese medemens met kernraketten te bestoken, maar toch zag alles er toen (bijna kinderachtig) simpel uit uit en dat merk je ook aan de films van toen. Momenteel is men bezig aan de remake van About Last Night, toch weet iedereen al dat het resultaat nooit zo imponerend kan zijn als de originele prent. Wie daaraan twijfelt moet gewoon maar eens de nieuwe versie van Footloose bovenhalen. En neen hoor, puur cinematografisch bekeken zijn die Brat Pack-films helemaal geen hoogvliegers, wel zo onweerstaanbaar dat je de onvolmaaktheden ervan vergee(f)t. 

Regisseur Edward Zwick die later met Glory en The Siege een grote mijnheer in Hollywood zou worden, had ook zo'n John Hughes-moment en wel met zijn debuutfilm. Het lijkt misschien raar, maar dit simpel relatiedrama is gebaseerd op een toneelstuk van David Mamet (Sexual Perversity In Chicago). Behalve het feit dat deze film het startschot was voor de carrière van Demi Moore, onthouden we als filmliefhebber vooral dat About Last Night een grandioos niemendalletje is dat in één adem met bijv. Pretty In Pink mag worden vernoemd. Veel inhoud moet je in het verhaal niet zoeken, Zwick portretteert gewoon vier twintigers uit Chicago. Ze hebben elk hun eigen leven, het enige dat ze met elkaar gemeen hebben is bindingsangst. Hun leven bestaat uit niet meer dan wat zuipen, fuiven en af en toe een beetje werken. Danny Martin (Rob Lowe) is er net als zijn goede vriend Bernie (James Belushi) van overtuigd dat je een liefje niet langer dan één nacht moet houden, toch is dat zonder Debbie (Demi Moore) gerekend, want de honkballer geraakt geheel onverwachts tot over zijn verliefd op zijn nieuwe verovering. De twee besluiten om de grote stap te wagen en samen te wonen, een plan dat Bernie en Debbies kamergenote Joan (Elisabeth Perkins) niet echt zint. De rest van het verhaal kun je wellicht zelf raden. En toch, hoe eenvoudig het verhaaltje ook is, raak je gaandeweg toch meer en meer in de ban van de vier protagonisten.

Zwick heeft duidelijk zijn inspiratie uit de beroemde tienerkomedies van de jaren 80 gehaald, maar toch is About Last Night op zijn manier origineel. De acteerprestaties zijn meer dan behoorlijk, alhoewel James Belushi geregeld in het straatje van overacting belandt. Rob Lowe speelt zoals we hem altijd hebben gekend. Eigenlijk kon hij dezelfde status van Tom Cruise bereiken mocht hij wat meer interessante titels hebben uitgekozen. Wat er daarna met Demi Moore (destijds de vriendin van Emilio Estevez die op zijn beurt de beste vriend van Lowe was) gebeurde, weet ondertussen iedereen. About Last Night heeft zeker zijn gebreken en is zelfs geen grootse film, toch is het een prent die (op de gedateerde soundtrack na) vandaag overeind blijft.

BEELD EN GELUID
Een film als About Last Night is niet meteen het soort dat bij Sony bovenaan de stapel ligt om grondig gerestaureerd te worden, want mensen die deze film kopen zijn meestal fans die verslaafd zijn aan de eighties (of wellicht nog meer aan Demi Moore). Dat merk je meteen als je het schijfje in de lader duwt, want ook al zijn er geen echte storingen, toch is er filmgrain op de dvd zichtbaar. Sommige scènes zijn net iets te donker opgenomen en de neonverlichting (die net als in vele andere eightiesfilms in overvloed aanwezig is) durft wel eens buiten de lijntjes te gaan. Het geluid is technisch in orde met duidelijke dialogen, alleen zal niet iedereen in zijn nopjes zijn met nummers van Jermaine Jackson of Sheena Easton (nochtans briljante pop hoor!)

EXTRA'S
De originele making-of-documentaire laat je maar beter links liggen, ook al was die niet te vinden op de vroegere Europese dvd-release. Wel interessant is het gesprek dat Rob Lowe voert met regisseur Edward Zwick. Het interview staat bol met interessante filmweetjes. Demi Moore was helemaal niet de eerste keuze, zelf gaf Zwick eerder de voorkeur aan Mariel Hemingway, Diane Lane of zelfs Melissa Gilbert (in die tijd de vriendin van Lowe). Er worden herinneringen opgehaald aan de Zoetrope-studio's van Coppola en aan het feit dat zowel Lowe en Moore onderkoeld waren tijdens de nachtopnames in het centrum van Chicago. Lowe vertelt ook zonder blozen dat hij tijdens een vrijscène met Demi Moore zijn knie ontwrichtte. Volgens Zwick is About Last Night een zeer aparte film omdat het de laatste film is die gemaakt is voordat aids zijn intrede deed. Wegens zijn onschuld kan volgens de cineast vandaag geen film als deze worden gemaakt, ofschoon hij Judd Apatow de hemel inprijst omdat hij vandaag opnieuw probeert om de sekskomedie nieuw leven in te blazen. Voorts praten de twee over andere medewerkers, onder meer over Elizabeth Perkins (nu een ster in Weeds) en over Deborah Scott, die later voor haar kostuums in Titanic  een Oscar kreeg.

CONCLUSIE
About Last Night is één van de vele eightieskomedies die decennia later nog met gemak op zijn benen staat. De debuutfilm van Zwick is wel geen onvergetelijke cinema, maar dankzij het frisse scenario en de leuke vertolkingen blijft deze film het bekijken waard. Jammer genoeg kreeg de film geen verfijnde restauratie waardoor de aanschaf op Blu-ray niet echt nodig is.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Edward Zwick
Met: Rob Lowe, Demi Moore, James Belushi, Elizabeth Perkins, George DiCenzo, Patricia Duff, Donna Gibbons

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1986

Leeftijd:
AL

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609660562


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1
Duits Dolby TrueHD 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Arabisch, Chinees, Thais, Indonesisch, Turks
Extra's:
• Edward Zwick And Rob Lowe In Conversation (42 min.)
• The Making Of About Last Night (6 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij