:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BULLET TO THE HEAD
BULLET TO THE HEAD
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-09-22
FILM
Nadat het tweede luik van The Expendables een monstersucces werd, dachten heel wat producenten dat het bioscooppubliek rijp was voor een nieuwe storm films waarin de actiehelden van de jaren 80 nog eens hun vuisten boven konden halen. Bruce Willis maakte op Looper de ene misser na de andere, Schwarzenegger liep wat verloren in de matige actiefilm The Last Stand en met Stallone liep het helemaal mis. Van het duo Waltter Hill/Stallone verwacht men (zeker topproducer Joel Silver) niks anders dan spetterend vuurwerk. Helaas voor hen lieten de fans het massaal afweten en verdween de film na één week uit de bioscoopzalen. Het is dan ook geen wonder dat men vandaag de film in de winkelrekken aantreft met als bonus de flikkenprent Copland. Is Bullet To The Head dan zo slecht? Ik vrees van wel.


James Bonomo (Sylvester Stallone) is een huurmoordenaar die ondertussen al 26 keer is gearresteerd, toch heeft men hem nooit kunnen veroordelen. Dat dankt hij aan zijn eigen gedragscode die bepaalt dat je geen vrouwen of kinderen mag vermoorden. Tevens moet het geld vooraf worden betaald, maar het belangrijkste is vooral dat je niemand (behalve jezelf) mag vertrouwen. Als hij op een dag samen met zijn partner Louis (Jon Seda) een zekere Ronnie Earl moet uitschakelen loopt alles fout. De opdrachtgever vertrouwt de twee huurmoordenaars niet en stuurt daarom een mannetje op ze af om ze op hun beurt een kopje kleiner te maken.

Zelfs de meest trouwe Sly-fan zal tegen zijn zin moeten toegeven dat deze film één van zijn flauwste in jaren is. De schuld ligt niet aan de spierbundel, want hij blijft met oneliners als "guns don't kill people, bullets do" of "are you gonna fight or are you gonna bore me to death?" de koning van de droge humor. Wel ligt de oorzaak aan het onnozele script en (begrijpe wie begrijpen kan) de ondermaatse regie van Walter Hill. Deze regisseur mag in het verleden dan wel de mooiste actiefilms uit zijn mouw hebben geschud, toch zie je in Bullet To The Head op geen enkel moment dat er een cineast van zo'n kaliber achter de camera staat. De regie van Hill is gewoon slaapwekkend en bovendien gebruikt de Amerikaan te veel gedateerde trucs. Het is alleen het verouderde gezicht van Stallone dat ervoor zorgt dat we de indruk hebben dat het wel degelijk om een recente film gaat. Hill beweert dat Bullet To The Head een ode is aan de actiefilms uit de jaren 80, in werkelijkheid is zijn laatste wapenfeit niet meer dan een prent van een uitgeblust regisseur (voor wie we desalniettemin eeuwig respect zullen hebben). Ook de korte (maar magnifieke) rol van Christian Slater kan de pijn niet verzachten. Bullet To The Head lijkt meer op een doorsneeaflevering van C.S.I. dan op een Sly-prent en dat kan toch nooit de bedoeling geweest zijn!


BEELD EN GELUID
Terwijl collega Stephan te spreken is over de kwaliteit van de Blu-ray, zijn we dat over die van de dvd helemaal niet. Ik weet niet of het nu echt de bedoeling is om mensen tot de aankoop van een Blu-ray te dwingen, maar het kleurenpakket is karakterloos waardoor alles grijs en mat is. Soms lijkt het resultaat op dat van een slechte foto die uitvergroot is met als gevolg dat er een massa storend filmgrain aanwezig is. Het geluid is niet meer dan standaard, want de speakers knallen net iets te weinig. Bovendien vond Hill het nodig om irriterende bluesrock als soundtrack te gebruiken. Als je kan kiezen, neem dan de Blu-ray, ofschoon we zoiets verre van consumentvriendelijk kunnen noemen.

EXTRA'S
Het bonusmateriaal is zeer mager, maar omdat de koper er meteen Copland (zonder twijfel één van de beste Sly-films) bovenop krijgt geven we toch een vijf op tien. De documentaire Bullet To The Head: Mayhem inc is een flauw samenraapsel van zeer korte interviews. Iedereen heeft tonnen respect voor de ondertussen 56-jarige Sylvester Stallone en alhoewel we dat alleen maar kunnen beamen levert dit statement nog geen goede televisie op. Je krijgt de obligate blik achter de schermen en mocht je er ooit aan twijfelen, alle medewerkers vinden Bullet To The Head de beste actiefilm sinds jaren!


CONCLUSIE
Binnenkort komt de derde Expendables-film in de bioscoop en we kunnen alleen maar hopen dat deze film sterker is dan Bullet To The Head. Stallone doet zijn best, maar veteraan Walter Hill blijkt zijn regietalent verleerd te hebben. Echt jammer, want twintig jaar geleden zou het duo Stallone/Hill echt voor vuurwerk gezorgd hebben, vandaag is het niet meer dan een (bijna verwaarloosbaar) waakvlammetje.
cover
Studio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Walter Hill
Met: Sylvester Stallone, Jason Momoa, Sarah Shahi, Christian Slater, Adewale Akinnuoye-Agbaje

Film:
5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045239176


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bullet To The Head: Mayhem inc (8 min.)
• Extra Film Copland

Andere recente releases van deze maatschappij