:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NUMBERS STATION, THE
NUMBERS STATION, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-09-09

FILM
Het gaat niet al te goed met de carrière van John Cusack. De acteur die ooit met het heerlijke High Fidelity verwoede platenverzamelaars naar de bioscoop lokte is tegenwoordig alleen nog maar in goedkope gedrochten te zien. Eerder dit jaar speelde hij Edgar Allan Poe in de matige thriller The Raven,die gewoon op een flauwe kopie van de Sherlock Holmes-franchise van Guy Ritchie lijkt en binnenkort speelt hij samen met Nicolas Cage (vandaag de dag ook al een B-acteur) in The Fozen Ground. Ergens tussen die twee prenten zweeft The Numbers Station, een spionagethriller die niet eens de cinemazalen haalde. Cusack doet zijn job naar behoren, toch kunnen we ons niet inbeelden dat hij zelf ook maar één seconde in dit vehikel heeft geloofd.

Om een spionagefilm te doen slagen heb je een ijzersterk en geloofwaardig verhaal nodig en het zijn net die twee elementen die in The Numbers Station ontbreken. Ondanks de digitale revolutie wordt er volgens de makers van deze film nog volop gebruik gemaakt van cijfercodes. Regeringen ontkennen dat in alle talen, maar omdat een kortegolfbericht niet kan worden nagetrokken blijft deze spionagetechniek toch zeer geliefd.  Emerson Kent (John Cusack) is een CIA-agent die alles van die praktijken afweet. Dankzij de codes weet de huurmoordenaar precies wie hij moet doden. In zijn wereldje is er geen plaats voor medelijden, maar als hij tijdens zijn laatste opdracht een jong tienermeisje moet neerknallen slaat hij compleet door. Zijn bazen begrijpen dat zij geen psychopaten in dienst hebben en daarom mag Emerson het wat rustiger aan doen. Hij wordt naar het Engelse Suffolk gestuurd om er het radiostation Blackleg Miner te bewaken. Officieel bestaat deze oude basis niet meer, desalniettemin worden er vanuit dat gebouw dagelijks cijfers naar Europese agenten doorgestuurd. Kent moet niet alleen de kille bunker bewaken, ook wordt hij verondersteld om voor omroepster Katherine (Malin Akerman) te zorgen. Alles loopt gesmeerd tot op het ogenblik dat het radiostation wordt aangevallen. Emerson krijgt de opdracht om Katherine te doden.

De enige gouden tip die we de kijker kunnen geven is dat hij zich vooral niet te veel vragen stelt over de logica van dit verwarrend verhaal. Over de aanvallers komen we alleen maar te weten dat ze "van de andere kant" zijn. Wat normaal een zenuwslopende thriller moet worden (doodt Emerson de omroepster of niet?) is niet meer dan een saai boeltje. Meer zelfs, hoe meer de film vordert hoe minder het je kan schelen of de protagonisten in leven blijven of niet. Een ander zwak punt is het feit dat de Deense regisseur Kasper Barfoed (deze film is zijn Engelstalig debuut) ervoor kiest om bijna het hele verhaal in een donkere bunker te situeren. In sommige gevallen (denk maar aan Buried) kan zo'n aanpak aardig lukken, maar Barfoed heeft daar de gave niet voor. Neen, The Numbers Station valt eigenlijk best te omschrijven als het zwakke broertje van Phone Booth dat zich in een (veel te) donkere plaats afspeelt. De makers kiezen voor een onnodig ingewikkeld verhaal dat tegelijk té voorspelbaar is. Een film om zeer vlug te vergeten, net als de andere recente Cusack-prenten.

BEELD EN GELUID
De meeste lezers zullen het wellicht al lang weten, toch is het belangrijk om er nog eens op te hameren dat een Blu-ray niet noodzakelijk synoniem is voor een uitmuntende beeldkwaliteit. Het is niet het schijfje dat voor een betere kwaliteit zorgt, wel wat men erop gooit. Ik kan mij het gezicht van een consument inbeelden wiens eerste aankoop op Blu-ray The Numbers Station is. De kwaliteit is (en dan drukken we ons nog beleefd uit!) ronduit afgrijselijk. Het beeld is niet veel beter dan dat van een goedkope video. Alle kleuren zijn vaal, geen enkel detail is scherp en de lichtbronnen zijn niet meer dan wat vlekken. Als je rekening mee houdt dat de film bijna uitsluitend uit donkere scènes bestaat, kan je beslist raden wat een lelijk resultaat zoiets oplevert.

EXTRA'S

Er staat geen extra materiaal op deze disk.

CONCLUSIE
Omdat ik John Cusack nog steeds als een meer dan behoorlijke acteur beschouw, gaf ik The Numbers Station een kans. Een mens zou nochtans beter moeten weten! Vanaf het begin was het duidelijk dat deze spionagethriller er geen seconde in zou slagen om mij ook maar een beetje te boeien. Cusack verdient beter, nu nog de filmproducenten overtuigen!
coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Kasper Barfoed
Met: John Cusack, Malin Akerman ,Hannah Murray ,Liam Cunningham, Lucy Griffiths, Bryan Dick

Film:
3/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
3/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045237509


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij