:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OTHERS, THE
OTHERS, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-11-11
FILM
The Others is het Amerikaanse filmdebuut van de Spaanse regisseur Alejandro Amenábar (Tesis, Luna, Abre Los Ojos). Een debuut dat kan tellen overigens. Amenábar baseerde zijn film losjes op de haast onbekende prent Haunted en de gelijknamige horrorroman van James Herberts. Het verhaal speelt zich af in Jersey, anno 1945. In een groot en afgelegen landhuis woont de mooie en jonge Grace Stewart (Nicole Kidman) met haar twee kinderen Anne (Alakina Mann) en Nicolas (James Bentley). Haar man Charles vertrok enige tijd geleden naar het front en keerde nooit meer terug. De twee kinderen lijden aan een zeldzame en ongeneeslijke ziekte: ze verdragen geen licht. Dus blijven alle gordijnen in huis gesloten en gaan de deuren uit veiligheidsoverwegingen telkens op slot. Op een dag verdwijnt plotseling het personeel, Grace en de kinderen hebben geen idee wat er aan de hand is. Maar dan staan er drie nieuwe dienstbodes aan de deur: de gedienstige Mrs. Mills (Fionnula Flanagan), de doofstomme Lydia en de tuinman Mr. Tuttle.


De manier waarop Amenábar het verhaal en de spanning opbouwt is meesterlijk en tegelijkertijd tergend traag. Maar storen doet dat laatste zeker niet. Elk beeld, elke handeling is belangrijk en Amenábar beseft dat maar al te goed. Hij laat de kijker geleidelijk aan kennis maken met het grote huis. Zelfs na meerdere kijkbeurten staan je nekharen gegarandeerd telkens weer overeind. Hoe minder je als kijker van de film weet, hoe beter trouwens, het komt de spanning alleen maar ten goede. Deze film heeft alles in huis om je een onvergetelijke avond te bezorgen: dreigende sfeer, ondraaglijke spanning, beklemmende soundtrack en een ijzersterke rol voor Nicole Kidman.


BEELD EN GELUID
De anamorfische beeldtransfer op deze dvd is behoorlijk goed, zonder echt uit te blinken. De film heeft een donker en duister karakter waardoor het beeld in sommige donkere scènes wel wat te kampen heeft met ruis. Daardoor gaat er soms wat detail verloren. Over het algemeen zijn het contrast en de scherpte voldoende. Compressiefoutjes hebben we wel opgemerkt, jammer, maar door het gebruik van een SS-SL is de capaciteit beperkt waardoor de bitrate omlaag is geschroefd. Over de Dolby Digital 5.1-track niets dan lof. Alle kanalen worden perfect gebruikt en de sfeervolle geluidstrack houdt je als kijker op het puntje van je stoel.


EXTRA’S
RCV heeft deze release zonder extra’s op de markt gebracht. Enkele cross-promotional trailers voor Revelation, Tomorrow Man en Destert Saints kunnen we bezwaarlijk extra’s noemen. Of een special edition in de maak is, is onduidelijk. Komt zo’n editie er niet, dan moet de meerwaardezoeker alweer buiten de Benelux-grenzen zijn heil zoeken omdat de buitenlandse dvd-release meer te bieden heeft.

CONCLUSIE
The Others is een uitstekende thriller die van begin tot einde weet te boeien. De technische presentatie op dvd kon op vlak van de beeldkwaliteit wel beter, het geluid scoort wel hoge punten. Extra’s zijn er niet en dat is jammer.


cover
Studio: RCV

Regie: Alejandro Amenábar
Met: Nicole Kidman, Fionnula Flanagan, Alakina Mann, James Bentley

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045202248


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij