:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JAMES BOND - ON HER MAJESTY'S SECRET SERVICE
JAMES BOND - ON HER MAJESTY'S SECRET SERVICE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-05-14
FILM
On Her Majesty's Secret Service is de zesde officiële Bond-film uit de reeks, echter zonder Sean Connery. De rol van geheim agent 007 wordt ingevuld door de onbekende George Lazenby, tevens zijn eerste en laatste Bond-vertolking. In OHMSS krijgen we enerzijds een romantische confrontatie tussen Bond en Tracey (Diana Rigg) en anderzijds een uiteraard vijandige confrontatie tussen Bond en slechterik Blofeld (Telly Savalas). Die laatste heeft een "buitenverblijf" in de Zwitserse Alpen, een zogenaamde "allergiekliniek", die vermoedelijk dienst doet als dekmantel voor zijn snode plannen. Bond wil er op onderzoek uitgaan, maar dat loopt niet van een leien dakje. Blofeld steekt onverwacht een handje toe als blijkt dat hij een adelijke titel als baron wil opeisen. Vermomd als genealoog weet Bond in de zwaar bewaakte vestiging binnen te dringen. Al gauw raakt hij achter de plannen van Blofeld, maar dat is echter zonder Blofeld en zijn secretaresse Irma Bunt gerekend...

Zoals vermeld, is de onbekende George Lazenby gecast voor de rol van 007. Hij was een model en de weinige acteerervaring waarover hij beschikt, haalde hij uit de commercials waarin hij optrad. Hij wordt tot op heden beschouwd als de "forgotten Bond", wat je hoegenaamd niet kan zeggen van Connery, Moore en zelfs Brosnan. Lazenby heeft niet de présence, het charisma of de klasse van pakweg Connery of Moore. Ondanks het feit dat zijn imago wat saai is en de dialogen bij momenten stroef klinken, zet Lazenby toch een geslaagde vertolking neer. Regisseur Peter Hunt leidt alles in goede banen en blijft bijna volledig trouw aan het originele verhaal van Ian Fleming. OHMSS wordt door vele Bond-fans beschouwd als één van de beste films uit de reeks, mede dankzij de vertolkingen van de hoofdacteurs, het verhaal, de decors, de vele actiescène en de soundtrack.

BEELD EN GELUID
De film heeft een anamorf 2.35:1-beeldformaat dat er heel erg goed uitziet. Het beeld is scherp, gedetailleerd en de kleuren ogen mooi en natuurlijk. Hier en daar merk je echter wel een beetje ruis en wat kleine beschadigingen, maar dat is eerder te wijten aan de kwaliteit van de master dan aan deze transfer. Gedurende de film hebben we nergens enige vorm van compressiefouten ontdekt. Voor een film van meer dan dertig jaar oud is dit een puike transfer naar dvd.
De geluidstrack is zoals verwacht Dolby Digital Mono. Ondanks het feit dat dit geen 5.1-track is, klinkt het mono-geluidsspoor behoorlijk goed. Op enkele plekken na, waar de actie iets te luid en te scherp klinkt, hebben we geen noemenswaardige klachten over deze track.

EXTRA'S
On Her Majesty's Secret Service mag dan een minder bekend Bond-film zijn, de dvd moet zeker niet onderdoen voor de andere releases uit deze reeks. MGM heeft opnieuw een heleboel extra materiaal opgesnord. Audiocommentaar van regisseur, cast en filmploeg is een montage van onscreen- en offscreencommentaar, aan elkaar gepraat door John Cork van de Ian Fleming Foundation. Naast regisseur Peter Hunt, komen tal van andere cast- en crewleden aan bod waaronder Michael Reed, John Barry, George Leech, en Lois Maxwell. De commentaartrack verveelt nooit, mede dankzij de speciale montage waardoor er zich nergens noemenswaardige pauzes voordoen. In de documentaire "Inside On her Majesty's Secret Service" (42 min.) komt elk detail van de productie, casting en filmen aan bod, en wordt toegelicht aan de hand van interviews met cast en crewleden. De documentaire "Inside Q's Laboratory" (10 min.) is een ode aan 'Q' (Desmond Llewelyn) en zijn wereldberoemde gadgets

De featurette "Above It All" (5 min. 30) is een kort filmpje dat gemaakt is ten tijde van de release van de film met materiaal over de luchtopnames (wat uitgebreider aan bod komt in de documentaire). Voorts is er  de originele bioscooptrailer en zijn er nog 5 tv-spots, 3 Radio spots en 4 Interviewclips., gevolgd door 8 fotogalerijen, telkens kort ingeleid met tekst. Het Boekje (8 p.) bevat beknopt- achter-de-schermeninformatie. en de documentaires, de featurette, de bioscooptrailer en de tv-spots zijn in het Engelse ondertiteld.

CONCLUSIE
Een geslaagde, maar onderschatte Bond-film, gepresenteerd op een uitstekende dvd met de nodige extra's. Niet alleen een Bond-liefhebber, maar ook de doorsneefilmliefhebber mag dergelijke film niet links laten liggen.


cover
Studio: MGM

Regie: Peter Hunt
Met: George Lazenby, Diana Rigg, Telly Savalas, Gabriele Ferzetti, Ilse Steppat, Lois Maxwell, George Baker, Bernard Lee, Bernard Horsfall, Desmond Llewelyn

Film:
8/10

Extra's:
9/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1969

Leeftijd:
12

Speelduur:
144 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626005131


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Portugees, Fins, Noors, Zweeds, Hongaars, Grieks,
Extra's:
• Audiocommentaar van regisseur, cast en filmploeg
• Documentaire "Inside On Her Majesty's Secret Service"
• Documentaire "Inside Q's Laboratory"
• Featurette "Above It All"
• Originele bioscooptrailer
• 5 tv-spots
• 3 Radio-spots
• 4 Interviewclips
• 8 fotogalerijen
• Boekje (8 p.)

Andere recente releases van deze maatschappij