:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PEOPLE UNDER THE STAIRS, THE
PEOPLE UNDER THE STAIRS, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-11-20
FILM
Met zo’n dertig horrorfilms op zak mag Wes Craven zich met trots de koning van dit genre noemen. Na het immense succes van Scream ging het met zijn carrière wel serieus de verkeerde kant op, gelukkig blijven er nog een heleboel pareltjes uit de oude doos over. Cravens twee interessantste films zijn die die hij voor Alive Pictures maakte: Shocker en natuurlijk The People Under The Stairs. Deze horrorprent was niet meteen een daverend succes aan de kassa, gelukkig kreeg ze later dankzij de videomarkt een welverdiende herwaardering. Tegenwoordig gaat men zelfs zo ver door te beweren dat The People Under The Stairs voor een totaal andere wending in het genre zorgde. Zo’n stelling is misschien wat van het goede te veel, toch is het zonder twijfel de allereerste keer dat er in een horrorprent plaats vrijkomt voor onderwerpen zoals racisme of sociale ongelijkheid.
 
De jonge Fool (Brandon Quintin Adams) is er het hart van in dat zijn zieke moeder haar medicijnkosten niet kan betalen. Alsof dat alles niet genoeg is dreigt de vrouw samen met haar gezin uit haar huis te worden gezet. Fool trekt samen met zijn maatje Spenser (Jeremy Roberts) naar de eigenaar, maar eens binnen raken ze niet meer buiten. De twee eigenaars (Wendy Robie en Everett McGill) van wie we de naam niet kennen, hebben immers de akelige gewoonte om hun bezoekers voorgoed in de kelder op te sluiten.
 
Craven is duidelijk in zijn nopjes in deze film. Hij pakt uit met de vreemdste creaturen (bijv. een losgeslagen gek in sm-pak) die er de meest bizarre gewoontes op na houden (tot incest toe!). Het verhaal is misschien bij momenten net iets te onnozel, desalniettemin blijft The People Under The Stairs bangelijk goed. De film is spannend, maar vooral ontzettend komisch. Zo jaagt bijv. Fool een agressieve hond weg door hem de woorden “Your mother sleeps with cats!” toe te roepen. Het houdt inderdaad geen steek, maar het is wel ontzettend plezant. De volledige cast ging later (op Ving Rhames en Everett McGill - Big Ed Hurley uit Twin Peaks - na) volledig de mist in.

Wie zin heeft om The People Under The Stairs te (her)ontdekken kan bij het Britse Arrow Film terecht omdat deze maatschappij onlangs deze (toch wel) extravagante nagelbijter op Blu-ray uitbracht. Waarschijnlijk blijft het een waarheid dat dit soort films alleen maar in de jaren 80 mogelijk was, toch oogt deze Craven-prent nog even fris (en vooral hilarisch!) als toen. Een aanrader voor iedereen dus en eigenlijk ook een prachtvoorbeeld van het feit dat de horrorwereld gerust zonder nutteloze remakes kan.

BEELD EN GELUID
Als je de situatie met die van pakweg twee jaar geleden vergelijkt, dan is het al heel wat beter, toch blijft het in België huilen met de pet op als we het over het Blu-ray-aanbod hebben. Essentiële releases worden hier vaak alleen maar op dvd uitgebracht. Gelukkig denken ze in onze buurlanden daar anders over en zijn dvd’s bijna een museumstuk geworden. Want jawel, het is niet dat we bekende reclameslogans willen herhalen, maar vandaag heeft bijna iedereen een hd-tv, dus laten we die ook gebruiken. The People Under The Stairs verscheen in de VS bij Universal op Blu-ray, maar in het Verenigd Koninkrijk is die door Arrow uitgebracht. Deze horrorfilm is niet meer van de jongste en bovendien gaat het om een vrij goedkope productie, toch merk je dat zelden op deze release. Er daagt wel geregeld wat filmgrain op, maar dat blijft al bij al beperkt. Ook over het geluid zijn we meer dan tevreden: duidelijke dialogen en schrikwekkende geluidseffecten.

EXTRA'S
De extra’s hebben wel allemaal mooie namen, in werkelijkheid gaat het om gewone (weliswaar vrij interessante) interviews. Het beste is natuurlijk dat met Wes Craven zelf. In Fear, Freud And Class Warfare vertelt de horrormeester hoe hij aan het bizarre verhaal kwam. Eigenlijk is alles geïnspireerd op een krantenartikel dat hij las. Daarin werd een schrijnende ontdekking van de politie gemeld. Na een routineonderzoek vonden de agenten bij een oud koppel twee kinderen die nog nooit het daglicht hadden gezien. Craven heeft het ook over zijn eigen ouders. Zijn moeder was streng gelovig en op basis van haar conservatieve levensstijl creëerde Craven een paar van zijn rare snuiters. In Behind Closed Doors kijkt A. J. Langer (de kleine Alice) terug op hoe het was om als kind aan zo’n bizarre bibberprent mee te werken. In Silent But Deadly doet Sean Whalen (de doofstomme Roach) dat. Ten slotte is er nog Underneath the Floorboards waarin Jeffrey Riddick (de bedenker van de Final Destination-franchise) het heeft over de impact heeft van The People Under The Stairs op het horrorgenre.

CONCLUSIE
The People Under The Stairs is een heerlijke horrorfilm uit de eighties die twintig jaar later nog even plezant en angstaanjagend is. Een Craven-klassieker die je moet zien en die vanaf nu dus ook op Blu-ray beschikbaar is, ten minste als je tevreden bent met een Engelse uitgave.cover
Studio: Arrow Films

Regie: Wes Craven
Met: Brandon Quintin Adams, Everett McGill, Wendy Robie, A.J. Langer, Ving Rhames

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
U.K.

Jaar:
1991

Leeftijd:
15

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Audio Commentary With Star Brandon Quintin Adams, Moderated By Calum Waddell
• Fear, Freud And Class Warfare: Wes Craven Discusses The People Under the Stairs (24 min.)
• Behind Closed Doors: Leading Lady A.J. Langer Remembers The People Under the Stairs (13 min.)
• Silent But Deadly: Co-Star Sean Whalen On The People Under the Stairs (14 min.)
• Underneath the Floorboards (9 min.)
•  Original Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij