:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GINGER & ROSA
GINGER & ROSA (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-11-28

FILM
Onlangs werd in België Remain In Light opgericht. Dit nieuwe label dat zijn naam aan de legendarische Talking Heads-lp te danken heeft, probeert op een frisse manier alternatieve cinema een kans te bieden. Op het afgelopen Filmfestival van Gent liep dit label al volop in de kijker omdat Short Term 12 de felbegeerde Publieksprijs won (vorig jaar was dat Jagten). Naast bioscoopreleases brengt Remain In Light de films ook op dvd en Blu-ray uit. Een van de eerste producties is meteen de terugkeer van regisseuse Sally Potter. De Britse cineaste had in de jaren 90 veel succes met haar verfilming van Virginia Woolfs Orlando met Tilda Swinton in de hoofdrol, toch werd het nadien stil. Niet dat Potter er de brui aangaf, wel omdat haar films festivallievelingen waren die amper de bioscoopzalen haalden. Haar nieuwste film Ginger & Rosa werd wel geen goudmijn, toch waren de meeste reviews vrij positief. Nu de film op zowel dvd als Blu-ray verschijnt, is dat misschien ook het ideale moment om deze opmerkelijke coming-of-age-film een kans te gunnen. Al was het maar voor de uitmuntende vertolkingen.
 
Londen 1962. De roodharige Ginger (Elle Fanning) is net als haar vriendin Rosa (Alice Englert) geboren op de dag waarop de Amerikanen de atoombom op Hiroshima dropten. Blijkbaar zit de schrik er bij Ginger goed in, want door de dreigende Cubacrisis is de tiener er rotsvast van overtuigd dat de Russen weldra een kernoorlog zullen ontketenen. Met zo’n somber toekomstbeeld heeft het maar weinig zin om zich aan de wetten van haar gescheiden ouders Roland en Natalie te houden, denkt Ginger. Het enige waarvoor de jonge Ginger nog wat interesse toont is het beluisteren van jazzplaatjes. Op de tonen van Charlie Parker en Miles Davis vlucht zij in haar eigen wereldje. De enige mensen die haar echt begrijpen, zijn haar vrienden uit het actiecomité dat atoomwapens uit de wereld wil (schitterende bijrollen van veteranen Timothy Spall en Annette Bening) en natuurlijk ook haar vriendin Rosa. Maar toch, Ginger en Rosa hebben elkaar ooit beloofd dat ze voor eeuwig vriendinnen zullen blijven, toch distantieert Rosa zich meer en meer van de wereldvreemde Ginger. Maar het ergste moet nog komen: ze verneemt dat Rosa in bed duikt met haar vader.
 
Het duurt wel een tijdje vooraleer de film echt op gang komt, maar gelukkig zorgt de ijzersterke prestatie van Elle Fanning ervoor dat je aan het scherm gekluisterd blijft. Eens Ginger ontdekt dat haar beste vriendin haar vader achternaloopt, komt de kijker in een carrousel van verbijsterende onthullingen terecht. Potter veroordeelt niemand, ze toont gewoon het oude zeer dat vriendschap meestal slechts een illusie is. De cineaste neemt op cinematografisch vlak geen enkel risico. Het is dan ook geen verrassing dat deze productie uit de BBC-stal komt. Alhoewel sommige mensen bij de release van Ginger & Rosa de conservatieve aanpak van Potter hekelden, is de film net daardoor uiteindelijk zo'n sterke prent geworden. Het einde is trouwens uiterst onthutsend met pakkende beelden die je niet gauw zal vergeten.

BEELD EN GELUID
Ofschoon regisseuse Sally Potter voor een zeer grijs kleurenpalet koos, oogt deze transfer ronduit schitterend. Alles is tot in de puntjes verzorgd zonder de minste storing. Ook het geluid is dik in orde, met vooral een soundtrack die vol hippe beatnik- en jazznummers staat.

EXTRA'S
Er staat geen extra materiaal op deze disk.

CONCLUSIE
Ginger & Rosa is een fijne film die over mensen gaat. Geen superhelden met buitengewone gaven, maar mensen van vlees en bloed die idealen, maar ook fouten hebben. Deze comeback van Sally Potter schetst op prachtige wijze het relaas van een tienermeisje dat langzaam aan beseft dat vriendschap niet eeuwig is. Imponerende vertolkingen, een interessante scenario en een traditionele (maar degelijke!) regie maken van Ginger & Rosa dan ook een kleine tip.
cover
Studio: Remain In Light

Regie: Sally Potter
Met: Elle Fanning, Alice Englert, Alessandro Nivola, Christina Hendricks, Annette Bening, Timothy Spall

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
6

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461872371


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij