:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HUMMINGBIRD
HUMMINGBIRD (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-12-10
FILM
Wie de cast van The Expendables onder de loep neemt zal wellicht merken dat Jason Statham zowat de enige is die nog niet de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Desalniettemin verdient hij absoluut zijn plaatsje in deze spierbundelgroep, gewoon omdat de Britse kaalkop zich met recht en rede de huidige koning van de actiefilm mag noemen. De ene Statham-film is misschien wat beter dan de andere, al is het maar omdat we voorzichtig willen aanhalen dat je in zijn palmares eveneens heel wat rommel aantreft. Hummingbird is evenwel van het betere kaliber, waarin de actieheld naar het concept van de traditionele Britse misdaadfilm teruggrijpt.

Joey (Jason Statham) was ooit een vechtmachine bij de Special Forces. Na een bloedige oorlogsdaad in Afghanistan die hij nooit te boven is gekomen, slaat de elitesoldaat op de vlucht. Hij lijdt aan een poststress-syndroom waardoor hij niet alleen last heeft van visioenen, maar waardoor hij ook met de regelmaat van een klok uiterst agressief uit de hoek kan komen. Omdat hij iedere minuut kan worden opgepakt (hij moet immers voor de krijgsraad verschijnen) leeft Joey met zijn vriendin Isabel (Victoria Bewick) in de straten van Soho als zwerver. Op een dag wordt hij uit zijn kartonnen doos geschopt door een bende amokmakers die voor de plaatselijke maffia werkt. Joey kan tijdig wegrennen, doch zijn liefje valt in de handen van de maffia als prostituee. De dakloze militair kan tijdens zijn vlucht het appartement van ene Damon binnendringen, een rijke luis die voor enkele maanden naar New York is vertrokken. In zijn achtergelaten post vindt Joey een gloednieuwe bankkaart met de daarbij behorende pincode. Over toeval gesproken! Joey haalt gretig geld uit de muur, toch houdt hij de poen niet voor zichzelf, maar verdeelt die als een moderne Robin Hood onder de Londense daklozen. Ondertussen verovert hij meer en meer het hart van Cristina (Agata Buzek), die zich als vrijwilligster van de Sisters Of Redemption (vandaar de Britse titel Redemption) voor de minderbedeelden inzet. Als Joey verneemt dat zijn ex-vriendinnetje op een brutale manier is vermoord, zint hij op wraak. Wel is hij ondertussen verzot op Cristina.

Jason Statham die verliefd wordt op een non? Ja dus, maar toch is Hummingbird een onderhoudende actiefilm met een meer dan prima Statham in de hoofdrol. Je weet wel wat je krijgt (subtiele dialogen moet je dus niet zoeken!), toch blijft deze misdaadprent één van zijn betere prenten. De zwakke schakel in de keten is die verdomde non, gewoonweg omdat Agata Buzek voor geen meter kan acteren. Maker Steve Knight, die in het verleden heel wat knappe scenario’s schreef (waaronder Eastern Promises van David Cronenberg), weet zeer goed hoe hij aan een misdaadfilm de nodige adrenaline moet toevoegen en uiteraard zorgen zowel Soho als Chinatown voor de ideale decors.

BEELD EN GELUID
Hummingbird is niet echt met een groot budget gedraaid. Af en toe merk je dat ook wel in bijv. achtergronden die net iets te wazig zijn, toch heeft deze Blu-ray een goede transfer. De vele nachtopnames in Soho en Chinatown zorgen dankzij het felle neonlicht op Blu-ray voor prachtige taferelen. Het geluid is ook meer dan goed, waardoor je de nodige vuisten doorheen je speakers hoort knallen.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op dit schijfje.

CONCLUSIE
Liefhebbers van de betere knokfilms zullen zich ongetwijfeld anderhalf uur vermaken met deze Hummingbird . Echte cinemakunst is het niet, maar van Jason Statham verwacht je dat ook niet. Steven Seagal zou er een lesje kunnen uit trekken!


coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Steven Knight
Met: Jason Statham, Agata Buzek, Vicky McClure

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664106068


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij