:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WHILE YOU WERE SLEEPING
WHILE YOU WERE SLEEPING
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-12-18
FILM
Het leven is niet mals geweest voor Lucy Moderatz (Sandra Bullock). Ze heeft haar studies moeten afbreken om haar terminale vader te verzorgen en doordat ze geen familie meer heeft, is ze jaar na jaar de pineut als loketbediende tijdens de kerstshift. Het enige lichtpuntje op haar strontvervelende dag is het moment waarop de knappe jongeling Peter Callaghan (Peter Gallagher) elke dag een ticketje koopt. Als haar droomprins door een paar schoftjes in elkaar wordt geslagen en op de rails terechtkomt, redt Lucy zijn leven door hem voor een voorbijrijdende trein weg te trekken. De man ligt echter in coma; door een paar misverstanden in het ziekenhuis meent het personeel dat Lucy Peters verloofde is, wat Lucy ook niet ontkent, omdat ze anders niet binnen mag op de afdeling intensieve zorgen. Wat begint als een leugentje om bestwil, gaat al vlug een eigen leven leiden: Peters familie is ervan overtuigd dat hun vervreemde zoon eindelijk een lief meisje heeft gevonden. Omdat Lucy wegkwijnt van eenzaamheid, stemt ze toe om kerstavond met uitstel bij de hartelijke familie Callaghan te vieren.

Maar er is één persoon die niet gelooft dat Lucy Peters nieuwe vriendin is en dat is Peters broer Jack (Bill Pullman), die zijn broer beter kent dan wie ook. Lucy wil de waarheid opbiechten, maar Saul (Jack Warden), een vriend van de familie die toevallig de waarheid heeft vernomen, raadt Lucy dat ten stelligste af omdat Peters grootmoeder Elsie (Glynis Johns) hartpatiënte is en waarschijnlijk zoveel stress niet aankan. Saul belooft dat hij als vriend van de familie en peetoom van Peter het best geplaatst is om de waarheid te vertellen, maar de brave man krijgt het niet over zijn hart. De poppen gaan pas echt aan het dansen als Peter kort na nieuwjaar uit zijn coma ontwaakt en uiteraard geen enkele herinnering aan Lucy heeft (waarom zou hij?). De familie denkt dat Peter aan posttraumatische amnesie lijdt en gaat daar zover in dat hij het op de duur zelf begint te geloven. Maar dat is buiten Jack gerekend: er is intussen iets moois opgebloeid tussen hemzelf en Lucy, maar hun liefde maakt geen kans zo lang iedereen gelooft dat zij Peters verloofde is...

 


Van de zeldzame romantische komedies waarin overacting eens niét het ordewoord van de dag is, is Jon Turteltaubs While You Were Sleeping een pareltje dat het genre overstijgt, al is het alleen maar omdat de film op een zeer delicate manier het probleem van vereenzaming tijdens de feestdagen durft aan te raken. De film weet een gevoelige snaar te raken op exact het goede ogenblik en is in deze feestdagenperiode de ideale prent om onder de kerstboom van te genieten met een beker glühwein. Sandra Bullock, die in deze romcom haar succes in Speed tracht te verzilveren, is in deze film op haar schattigst en we vergeven het haar bijna dat ze in een latere fase haar carrière ei zo na om zeep heeft geholpen met drollen als Miss Congeniality, The Heat en het terecht voor een hele vrachtwagen Razzies genomineerde All About Steve. Ze vormt een mooi koppel met Bill Pullman en alhoewel de rest van de familie een paar excentrieke trekjes vertoont, worden de rollen door Peter Boyle en de zijnen charmant vertolkt. In de nevenplot zien we de man overigens geweldig acteren als de vader die, nadat zijn eerste zoon rechten is gaan studeren, lijdzaam moet toekijken als ook zijn tweede zoon niet in de familiezaak wil stappen - Callaghan and Sons, pardon, Son, koopt inboedels op - en zich eerder wil toeleggen op de meubelmakerij. Kortom, de film slaagt erin om de kleffe clichés achter zich te laten ondanks de redelijk rare premisse. Turteltaub komt ermee weg en hij heeft van de film een gezellige prent gemaakt die tijdens deze koude dagen een beetje aandacht verdient.

BEELD EN GELUID
Van een oude release gesproken! While You Were Sleeping moet bij de eerste reeks dvd's zitten die ik me op het eind van de jaren 90 heb aangeschaft en die zo af en toe nog eens uit mijn kast springt rond Kerstmis. Een nieuwe release dringt zich al jaren op en de film schijnt in Australië al op Blu-ray te zijn uitgebracht, maar de enige manier om er voorlopig met Nederlandse ondertitels van te genieten is deze oude schijf die je soms nog in een grabbelbak vindt. De transfer is aan de softe kant en de alles behalve vibrante kleuren kunnen niet concurreren met films van recentere datum. Desondanks is het schaduwniveau best wel in orde en de sepiakleurige inleiding van de film ziet er ook solide genoeg uit. Artefacts zijn gelukkig niet aanwezig. De film wordt gepresenteerd in een ultramoderne, hippe Dolby Surround 2.0-track (voor wie het niet mocht begrijpen: dat noemt men sarcasme), waarin de dialogen duidelijk verstaanbaar zijn, maar waarmee voor de rest alles gezegd is. Tenminste een Dolby Digital 5.1-track met wat ambiënte geluiden was mooi geweest. Quid non.

 

 
EXTRA'S
In de periode dat deze dvd werd uitgebracht, was de extra nog niet uitgevonden. En de dieren spraken nog.
 
CONCLUSIE
While You Were Sleeping is een schattig filmpje zonder franjes, dat helaas op abominabele manier op een oude schijf is geperst. Een niewe uitgave dringt zich dringend op.cover
Studio: Warner

Regie: Jon Turteltaub
Met: Sandra Bullock, Bill Pullman, Peter Gallagher, Peter Boyle, Glynis Johns, Jack Warden

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Romantische
komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
AL

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931345088


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Portugees
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij