:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MANDELA
MANDELA
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2013-12-16
DOCUMENTAIRE
Ter gelegenheid van het overlijden van Nelson Mandela in december 2013, brengt JustBridge één van de vele documentaires op de markt die aan z’n leven en werk zijn gewijd. Het is een informatieve film waarin alle hoogtepunten uit het leven van de voormalige Zuid-Afrikaanse president aan bod komen en waarin uiteraard heel veel aandacht wordt besteed voor zijn levenslange strijd tegen het Apartheidssysteem in z’n land. Die strijd kostte hem een veroordeling tot levenslange gevangenisstraf op het beruchte Robbeneiland. Na 10.000 dagen of zo’n 27 jaar werd Nelson Mandela uiteindelijk in 1991 zonder voorwaarden vrijgelaten, maar dat betekende niet dat hij de strijd opgaf, want de doelstellingen waren niet bereikt en het gehate Apartheidssysteem was niet afgeschaft. Drie jaar later werd hij president en Zuid-Afrika een democratie waarin zwart en blank dezelfde rechten gegarandeerd werden.

 

De familie Mandela was verwant met de Koninklijke familie in Transkei (Oost-Kaap) en Nelsons vader was stamhoofd én adviseur aan het hof. De jonge Nelson was de eerste Mandela die naar school ging. Hij zou advocaat worden en in 1944 sloot hij zich aan bij het ANC, het African National Congres, dat zich verzette tegen de segregatiepolitiek van de blanke regering. Geïnspireerd door de geweldloze aanpak van Mahatma Gandhi in India, koos Mandela voor een gelijksoortige tactiek, maar na het Sharpeville-incident (1960) – een geweldloze manifestatie van zwarten werd er door de politie uiteengeslagen met 65 doden tot gevolg – kondigde hij in een opzienbarend BBC-interview aan dat het ANC voor gewapend verzet koos. Dat was een regelrechte oorlogsverklaring aan het adres van de blanke regering. Mandela dook onder, werd twee jaar later opgepakt, veroordeeld en met z’n medestanders op Robbeneiland opgesloten. Meer dan 25 jaar werd hij monddood gemaakt, maar niet vergeten en mede onder druk van een internationale economische boycot, een totaal nieuwe rassensituatie in de Verenigde Staten en nieuwe bloedige confrontaties tussen zwarte tegenstanders en blanke ordediensten, zag het Zuid-Afrikaanse Apartheidsregime zich gedwongen om een referendum onder de blanke ingezetenen uit te schrijven. Die kozen verrassend genoeg massaal vóór verandering waardoor de weg openlag voor de vrijlating van Nelson Mandela en democratische hervormingen waardoor de politieke kaarten in Zuid-Afrika grondig dooreen zouden worden geschud.

 
 

In de documentaire Mandela krijgt u een overzicht van de levensloop van Nelson Mandela tegen de achtergrond van de politieke gebeurtenissen in Zuid-Afrika sinds het begin van de jaren 40 tot en met z’n aftreden als president in 1998 aan de hand van foto’s, oude footage en journaalfilmpjes. Uit z’n gevangenis tijd bestaat er precies 1 kort videofragment waarop hij nauwelijks herkenbaar is en het materiaal vóór de jaren 60 is schaars en meestal in zwart-wit. Uiteraard zijn er beelden in de documentaire gemonteerd over het Sharpeville-incident en andere confrontaties met de blanke politie en korrelig zwart-witbeeldmateriaal over de gescheiden bussen, parken en andere openbare plekken na de afkondiging van de Apartheidswet in 1948, waarmee een systeem dat al ruim drie eeuwen bestond voor het eerst bij wet werd opgelegd.

 
 

Nelson Mandela behoort samen met Mahatma Gandhi en Martin Luther King tot de kleine kring van internationale politieke figuren met een ongeschonden reputatie. Tot ieders verbazing was er na een gevangenisstraf van 27 jaar geen sprake van wraakgevoelens bij Mandela jegens de blanken die z’n rasgenoten decennialang hadden onderdrukt en gediscrimineerd. Hij predikte verzoening tussen zwart en blank, maar ook tussen de zwarten onderling, want de belangrijke Zoeloe-minderheid, verzameld rond de Inkatha Vrijheidspartij van Mangosuthu Buthelesi, verzette zich tegen een mogelijke dominantie van het ANC na de eerste vrije verkiezingen en bracht het land tussen 1990 en 1994 op de rand van een burgeroorlog. Het ANC won de verkiezingen van 1994 met 60 procent van de stemmen, goed voor 252 zetels in het parlement. Inkatha kwam niet verder dan 48 zetels. In de loop der jaren verloor de partij aan belang en hield na de verkiezingen van 2009 nog 18 zetels over, terwijl het ANC doorstootte naar 264 zetels.

 
 

Ook het post-Mandela-tijdperk komt in de documentaire aan bod en het is de voormalige president zelf die antwoordt op de vraag of z’n erfenis door het ANC en de nieuwe leiders gerespecteerd en verder uitgewerkt wordt. Het is tekenend voor een man die altijd eenvoudig en eerlijk is gebleven dat hij de netelige vraag niet uit de weg gaat, maar de vinger gewoon op de wond legt, zonder rancune en zonder bitterheid, want meer dan wie ook beseft hij dat de erfenis zwaar is, mede wegens de loodzware buitenlandse schuld waardoor heel veel zuur verdiend geld voor rente en schuldaflossing moet worden gereserveerd.

 
BEELD EN GELUID
Van documentaires verwacht je niet dat ze perfect beeldmateriaal bevatten, want ze zijn meestal samengesteld met oude footage, vergeelde foto’s en beeldmateriaal dat nooit is gedraaid met de bedoeling het meer dan een halve eeuw in perfecte staat te bewaren. Gelukkig is het recente materiaal mooi van kleur en bevat het geen ongerechtigheden. Het geluid staat in 5.1 en dat is heel veel moeite voor een documentaire waarin nauwelijks materiaal gebruikt wordt dat oorspronkelijk in die vorm is opgenomen.
 
EXTRA’S
Geen

 
 
CONCLUSIE
In Mandela verneemt u alles wat u over het leven en de carrière van de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidstrijder en politicus wil weten en het verhaal is geïllustreerd met interessant en veelzeggend beeldmateriaal. Deze documentaire is één van de vele waarin het belang van Nelson Mandela voor z’n land én voor de wereld op een overzichtelijke en logische manier gepresenteerd wordt. De kwaliteit is zo goed als mogelijk gezien de grote hoeveelheid ouder materiaal. Mandela is een eerlijk eerbetoon.



cover




Studio: JustBridge

Regie: Peter Ewence
Met: Nelson Mandela

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
6

Speelduur:
51 min.

Type DVD:
DS-DL

Barcode:
8717344750998


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
-


Andere recente releases van deze maatschappij