:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TABLOID
TABLOID (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-01-05
FILM 
Dat de Britse boulevardpers zeer ver durft te gaan om z'n bladen vol te kladden, weten we ondertussen al. De roddeljournalisten zijn er zelfs in geslaagd om de mooiste prinses ter wereld in een Franse tunnel te pletter te laten rijden. Een ander slachtoffer van deze wanpraktijken is Joyce McKinney. Of is ze dat nu net niet? Was ze er gewoon niet op uit om via een sluwe manier haar fifteen minutes of fame te krijgen? De befaamde documentairemaker Errol Morris trok op onderzoek en schetste in Tabloid het mysterieuze levensverhaal van deze gewezen schoonheidskoningin uit Wyoming. Wellicht een beslissing die hij vandaag betreurt, want ondertussen heeft McKinney een rechtszaak tegen de filmer ingespannen omdat hij volgens haar de waarheid serieus zou hebben verdraaid.
 
Morris is inderdaad een documentairemaker met een grote mond. Hij slaagde er zelfs in om met The Thin Blue Line een tot de dood veroordeelde man te laten vrijkomen en ook bijv. Mr. Death, een portret over een Holocaustrevisionist, deed het nodige stof opwaaien. Wie gelijk heeft zullen we wellicht nooit te weten komen. Wel is het zeker dat Tabloid een aangename documentaire is die aantoont hoe ver mensen kunnen gaan om hun droom te verwezenlijken.
 
Een van de eerste dingen die Joyce McKinney ons verklapt is dat ze een IQ heeft van 168. Een cijfer om van te duizelen, maar ook eentje waaraan je twijfelt eens de blondine het relaas van haar levensverhaal start. Joyce was altijd de eerste van de klas, toch wilde ze ook haar pleziertjes. Niets beter dan zich te laten inschrijven voor een missverkiezing, dacht de Amerikaanse. En jawel, een paar maanden later had Wyoming een nieuwe beauty queen. Net zoals alle andere meisjes van haar leeftijd had ook McKinney een droomjongen in gedachten. De keuze viel op Kirk Anderson. De twee tortelduifjes leken onafscheidelijk, tot op de dag dat Kirk op de vooravond van hun huwelijk met de noorderzon verdween. Kirk bleek Mormoon te zijn en de regels van die religie verbieden zo’n relatie. Joyce gaf zich echter niet zo maar gewonnen en trok samen met drie spierbundels naar Engeland om haar geliefde uit "de sekte" te bevrijden. Wat nadien volgt is gewoonweg koffiedik kijken. De ene meent dat McKinney haar geliefde ontvoerde (naar het schijnt zelfs verkrachtte zodat ze van hem zwanger kon worden), volgens andere bronnen was het dan weer Kirk zelf die de Mormoonse Kerk vaarwel wilde zeggen. 
 
Toegegeven, het is een fait divers dat nauwelijks tot de verbeelding spreekt. Ten minste als je de Britse pers niet meerekent!  The Case of the Manacled Mormon haalde maandenlang de voorpagina's van zowel de Daily Express als The Mirror waardoor McKinney een megaster werd. Het ging zelfs zo ver dat zij als gaste de eerste pagina van de krant haalde tijdens de première van The Stud, en niet hoofdrolspeelster Joan Collins. Het is natuurlijk niet al goud wat blinkt. Perslievelingen zijn ook vaak offers en dus duurde het niet lang vooraleer "journalisten" de ware McKinney ontdekten: een prostituee die alles voor het geld doet.
 
Als je het puur op entertainment houdt dan is Tabloid zeker geslaagd. Het blijft immers altijd fascinerend om te zien waartoe een mens in de naam van religie (of in McKinneys geval, geld of liefde) in staat is. Als je de documentaire bekijkt om een standpunt te vormen dan is dat heel wat moeilijker. Hoe dom McKinneys argumenten ook zijn, heb je toch het gevoel dat deze vrouw het slachtoffer is van haar drang naar media-aandacht. Morris draaft steeds maar door om haar te beschuldigen, tot op het moment dat je als kijker hem wil toeroepen dat het allemaal welletjes is. De vrouw heeft misschien wel de camera's gehaald waarnaar ze verlangde, ook de portie ellende die ze ervoor terugkreeg is niet te onderschatten. Trouwens, is het niet zo dat Morris zichzelf schuldig maakt aan het soort roddeljournalistiek dat hij veroordeelt? Maar wie weet is zoiets typisch voor populaire documentairemakers, denk maar aan Michael Moore!
 
BEELD EN GELUID
Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen het oude en het nieuwe materiaal dat je op deze Blu-ray terugvindt. De recente interviews zijn loepzuiver (ook al zal het wel niet veel verschil uitmaken met die van de gewone dvd), terwijl het archiefmateriaal is aangetast. Bovendien is Errol Morris een regisseur die graag zijn verhaaltjes illustreert met opnames uit de oude doos. 
 
EXTRA'S
Het enige wat je op dit schijfje terugvindt zijn een aantal ultrakorte interviews die samen zo'n 4 minuten duren en die om de één of andere reden de definitieve versie niet hebben gehaald. Zoiets noemen we bij DVDInfo geen bonusmateriaal, hoor!
 
CONCLUSIE
In Tabloid vertelt Errol Morris het vreemde verhaal over Joyce McKinney, een gewezen schoonheidskoningin die haar geliefde uit de klauwen van de Mormonen wil redden en vervolgens (tegen of met haar wil?) tot ster van de Britse roddelpers wordt gebombardeerd. Een allesbehalve opmerkelijk feit, toch is Morris erin geslaagd om met dit sobere gegeven een onderhoudende documentaire te maken, ook al zal je nooit weten wie de waarheid spreekt.coverStudio: Remain In Light

Regie: Errol Morris
Met: Joyce McKinney, Peter Tory, Troy Williams

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2010

Leeftijd:
AL

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461872517


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Interviews (4 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij