:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUPERNATURAL - SEIZOEN 8
SUPERNATURAL - SEIZOEN 8
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2013-12-22
SERIE
Het zevende seizoen van Supernatural was een echte topper die zowat alle elementen combineerde die de serie zo goed maken en het was dan ook uitkijken wat de makers zouden bedenken om dit achtste nog beter te maken. Voordat we verder gaan willen we alvast dit zeggen: seizoen 8 is niet beter, je kan het wel omschrijven als "anders"!

De Leviathan zijn gestopt, maar de prijs daarvoor bleek wat hoger te zijn dan verwacht: Dean en Castiel werden het vagevuur ingezogen en na de dood van Bobby bleef Sam Winchester zowat in zijn eentje achter. Als ware Supernatural-fan denk je dan dat Sam alles op alles zal zetten om zijn broer te redden, maar niets is minder waar. Sam ontmoet een dierenarts en besluit om zijn leventje als jager achter zich te laten en “huisje, boompje, beestje” te spelen. Tot een jaar later Dean plots weer op de proppen komt…

Met de hulp van Castiel en een vampier genaamd Benny is Dean erin geslaagd om uit het vagevuur te ontsnappen en als hij erachter komt dat zijn kleine broer zich aan hun belofte gehouden heeft, nl. dat ze zouden proberen om een “normaal leven” op te bouwen, is hij toch niet echt in zijn nopjes. Sam beseft met de terugkeer van Dean echter wel waar zijn verantwoordelijkheden liggen en al snel zijn de twee weer op pad om het kwaad te bestrijden. Vooreerst slagen ze erin om profeet Kevin Tran uit de handen van Crowley te krijgen, en als ze dan ook nog te weten komen dat er een mogelijkheid is om de poorten van de hel voor eens en voor altijd te sluiten, lijkt het geluk voor een keer hun kant op te komen.

Echter, de hellepoorten sluiten is geen simpele taak en al helemaal niet als Crowley zijn uiterste best doet om de broers het leven zuur te maken. Ondertussen hebben de Engelen natuurlijk ook niet stilgezeten en nadat Castiel de hemel in een chaos heeft veranderd (zie seizoen 7), heeft een Engel genaamd Naomi (Amanda Tapping) de zaken in handen genomen en zij heeft haar eigen plannetjes en schrikt absoluut niet terug om enkele levens op te offeren om die tot een goed einde te brengen. Ook als dat het leven van de broers Winchester zou kosten...

Het zevende seizoen van Supernatural combineerde zowat alle goede elementen uit de serie en voegde daar in de vorm van de Leviathan een nieuwe vijand aan toe. In dezelfde lijn voortdoen en de zaken nog beter maken was dan ook zowat een onmogelijke opdracht waardoor de makers duidelijk besloten om het roer om te gooien en iets compleet anders te doen. Geen apocalyps deze keer en geen einde der tijden; de broers hebben zowaar een missie gekregen die het leven op aarde voor eens en voor altijd kan veranderen! Dat de Winchesters een queeste hebben gekregen is trouwens niet de enige verandering. De manier waarop het verhaal wordt gepresenteerd is ook serieus onder handen genomen. Zo zitten we direct in de huidige tijd met Dean die net terug is uit het vagevuur en die Sam op gaat zoeken, maar door middel van flashbacks krijgen we wel te zien wat de twee het laatste jaar zoal hebben meegemaakt. Op zich is deze manier van werken niet écht een probleem en krijgen we als dusdanig wel de nodige achtergrond om hun huidige manier van handelen te begrijpen, maar de liefdesperikelen van Sam beginnen na een tijdje toch écht wel op de zenuwen te werken.


Nog een grote verandering krijgen we in de aflevering As Time Goes By, waarin grootvader Winchester plots uit het verleden opduikt en we te weten komen dat jagers eigenlijk maar “domme krachten” waren in dienst van de “Men of Letters”, een geheime organisatie die het kwaad al eeuwen op intellectueel vlakbestrijdt, maar die ondertussen is uitgestorven. Dit nieuwe gegeven zorgt voor een complete verandering in de dynamiek, wat de fans wel even zal doen slikken, maar dat wel veel potentieel biedt voor de toekomst. We willen niet alles verklappen, dus vertellen we u niets over  nog andere veranderingen, maar laten we wel wezen: seizoen acht volgt een héél andere lijn dan de vorige seizoenen en komt heel erg over als een eerste deel van een (zeer lang) dubbelseizoen, waarbij de échte “clou” in seizoen negen naar boven moet komen.

BEELD EN GELUID

Warner levert Supernatural al sinds het begin met een goede beeld- en geluidskwaliteit en dat is met dit achtste seizoen niet veranderd. Nog steeds zouden we graag zien dat ook deze serie net zoals in andere landen op Blu-ray kan worden aangeschaft, maar daar heeft men bij Warner blijkbaar geen oren naar waardoor we het met deze release moeten doen. Niet dat die slecht is, verre van. Behalve de aflevering Bitten – die opzettelijk met goedkope camera’s is gefilmd – ziet alles er fatsoenlijk uit en exact zoals de makers het bedoelden. De delen in het vagevuur missen kleur en de flashbacks zijn wat aan de softe kant, maar dat ligt niet aan de transfer. Het geluid is eveneens goed, met sporadische effecten langs achter als de situatie zich ertoe leent.

EXTRA'S

Naast drie audiocommentaartracks is de langste extra die we bij het achtste seizoen vinden Finding Supernatural: Creating the Found Footage Episode, een zeer informatieve 26 minuten durende kijk achter de schermen van de aflevering “Bitten”, waarin onze geliefde helden naar de achtergrond worden gedreven om plaats te maken voor een “Paranormal Activity”-achtige episode waarin de acteurs van dienst veel van het eigenlijke filmwerk zelf hebben moeten doen. For the Defense of Mankind geeft gedurende 20 minuten wat meer informatie omtrent de tabletten en hoe relieken als deze in verschillende religies voorkomen. Even lang als de vorige extra is Angel Warrior: The Story of Castiel, waarin Castiel eindelijk zijn eigen retrospectieve krijgt. De extra’s worden afgesloten met 20 minuten verwijderde scènes en een 9 minuten durende gag reel.

CONCLUSIE

In series heb je soms dubbelafleveringen waarbij alle elementen in de eerste aflevering aangebracht worden om dan in de tweede naar een grote finale te werken. Het achtste seizoen van Supernatural is een beetje vergelijkbaar, maar dan met dien verstande dat het niet over een aflevering gaat maar over een heel seizoen. Er wordt heel wat aangepast en waar sommige fans dit een schitterende zet zullen vinden, zijn er zeker evenveel zijn die moeite zullen hebben met het tragere tempo en de stijlbreuk die er het gevolg van is. Op zichzelf is seizoen acht in onze opinie zeker niet een van de beste van Supernatural, maar als het volgende seizoen de opgestelde elementen ten volle gebruikt, dan kunnen 8 en 9 samen mogelijk de beste uit de serie worden.
cover
Studio: Warner

Regie: Verscheidene
Met: Amanda Tapping, Jared Padalecki, Jeffrey Dean Morgan, Jensen Ackles, Jim Beaver, Mark Sheppard, Misha Collins

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
920 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888161593


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0Ondertitels:
Deens, Engels, Fins, Frans, Nederlands, Noors, Zweeds
Extra's:
• 3 Episode Commentaries
• Angel Warrior: The Story of Castiel
• Finding Supernatural
• For the Defense of Mankind
• Gag Reel
• Verwijderde Scènes

Andere recente releases van deze maatschappij