:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EVIL DEAD (2013)
EVIL DEAD (2013) (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-01-26
FILM
David, Olivia, Eric en Natalie komen samen met Mia in een afgelegen blokhut waar ze de komende tijd zullen verblijven. Mia heeft immers een probleem met drugs en niets is immers beter voor een “cold Turkey” dan je compleet af te zonderen van de bewoonde wereld, omringd door je beste vrienden die je door dik en dun willen steunen. Wat de vijf echter niet weten is dat de blokhut enige tijd geleden gebruikt is voor een duivelsuitdrijving en als een van hen een “book of the dead” vindt en erin begint te lezen gaan de poppen aan het dansen...

The Evil Dead
is een culthit uit 1981 die in 1987 nog eens vlotjes overgedaan werd om dan in 1992 uit te monden in Army Of Darkness, de film die niet alleen regisseur Sam Raimi finaal op de kaart van Hollywood zou zetten, maar die eveneens de carrière van acteur Bruce Campbell zou lanceren. Dat laatste lukte door omstandigheden jammer genoeg echter niet, maar Army Of Darkness wordt tot op heden door velen gezien als een van de beste in zijn genre, en fans van de trilogie zitten al jaren te wachten op een vervolg. Een vervolg dat deze reboot duidelijk niet is.

Raimi en Campbell traden op als producers voor deze nieuwe Evil Dead maar daar houdt het dan ook op. Het personage Ash is nergens meer te bekennen, humor is onbestaande, in plaats van een groepje jongeren die willen gaan fuiven zitten we met jongeren die een vriendin willen helpen bij het afkicken en het Necronomicon wordt plots luidop gelezen in plaats van via een tape afgespeeld. Het is duidelijk dat men niet voor een rechttoe- rechtaanremake is gegaan van de originele film, maar meestal hoop je dan dat men de goede punten nog wat aanscherpt en de slechtere afzwakt. Niet in dit geval dus, wat leuk was wordt geschrapt en men voegt nog wat zwaarmoedig gezeur toe waardoor het enige positieve de schrikmomenten zijn.

Die momenten zijn op zich niet slecht en de gore wordt eveneens goed in beeld gebracht, maar met een iconische titel als Evil Dead verwacht je wel wat meer dan een flauw afkooksel van zowat elke generische horrorfilm die in navolging van de originele Evil Dead een groepje jongeren in het bos zet. Deze Evil Dead-remake is een middelmatige horrorfilm die alle vertrouwde vakjes afvinkt, maar die zijn titel gewoon op geen enkel moment waardig is. Hadden Sam Raimi en Bruce Campbell dringend geld nodig waardoor ze hun naam aan deze miskleun hebben laten linken?

BEELD EN GELUID

Evil Dead wordt geleverd in het nogal ongebruikelijke 2.39:1-beeldformaat, maar we kunnen gelukkig melden dat dat geen problemen oplevert qua kwaliteit. Er is een klein beetje posterisatie aanwezig alsook een kort moment waarop we wat aliasing zagen, maar voor de rest is er relatief weinig om over te klagen. Het beeld is zeer scherp en ook in de vele donkere scènes is alles goed te volgen, maar de zwartwaarden zijn niet altijd even perfect. Het contrast is zoals het behoort te zijn en terwijl het kleurenbereik wat ingetogen is, worden de primaire tinten toch accuraat weergegeven met vooral rood dat er uiteraard uitspringt. De Blu-ray krijgt een soundtrack die zowat van referentiekwaliteit is en die alle kanalen ten volle benut om de schrikeffecten zo goed mogelijk te presenteren. De positionering van de vele effecten is perfect en de dialogen zijn te allen tijde perfect verstaanbaar. Een track die een voorbeeld is voor alle horrorfilms.

EXTRA'S

De extra’s beginnen met een audiocommentaar waarin cast en crew meer info geven over de opnames, casting en uitdagingentijdens het filmen, waarna regisseur Alvarez en enkele castleden in Directing the Dead gedurende 7 minuten wat meer vertellen over het maken van de film. Evil Dead: the Reboot is een 10 minuten durende feature over de uitdagingen en valkuilen bij het maken van een reboot van de cultklassieker, waaronder de reden waarom het personage Ash niet meer aanwezig is. Actrice Jane Levy en de regisseur bespreken gedurende 8 minuten de fysieke en emotionele uitdagingen van de opnames in Making Life Difficult. Unleashing the Evil Force is een 5 minuten durende featurette over het “Book of the Dead”. Finaal krijgen we dan nog een videodagboek, genaamd Being Mia, waarin we zien hoe actrice Jane Levy zich klaarmaakt voor de rol van Mia.

CONCLUSIE

The Evil Dead uit 1981 was een culthit die de carriëres van zowel regisseur Sam Raimi als Bruce Campbell opstartte dankzij goede schrikeffecten en bloederige actie, gecombineerd met fatsoenlijke humor op de juiste momenten. Deze reboot – waarvoor beide heren als producer optraden – laat alle humor echter vallen en wordt daardoor een wel zéér generische horrorfilm die op het “Book of the Dead” na eigenlijk weinig met het origineel gemeen heeft. Slappe kost dus die teert op een bekende titel om te verkopen en dat is niet echt iets waar we naar uitkijken.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Fede Alvarez
Met: Elizabeth Blackmore, Jane Levy, Jessica Lucas, Lou Taylor Pucci, Shiloh Fernandez

Film:
5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609602135


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Italiaans DTS-HD MA 5.1
Spaans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans
Extra's:
• Audiocommentaar
• Being Mia
• Directing the dead
• Evil Dead the reboot
• Making life difficult
• Unleashing the Evil Force

Andere recente releases van deze maatschappij