:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JAMES BOND - THUNDERBALL
JAMES BOND - THUNDERBALL
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-09-08
FILM
Thunderball is de vierde Bond-film uit de reeks en nog steeds geeft Sean Connery op een onnavolgbare wijze gestalte aan geheim agent 007 die het deze keer opneemt tegen de misdaadorganisatie SPECTRE (Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion). Dankzij Emilio Largo (Adolfo Celi) slaagt de groep erin om een Brits gevechtsvliegtuig RAF Vulcan te bemachtigen met twee atoombommen aan boord. Ze eist 100 miljoen pond losgeld en als hun eis niet ingewilligd wordt, zullen de bommen dedropt worden boven een grote stad. "M" (Bernard Lee) stuurt 007 naar Nassau waar hij met de hulp van Felix Leitner (Rik Van Nutter) op zoek gaat naar de gestolen atoombommen. Bond onderzoekt de zaak en maakt kennis met Largo's minnares Domino (Claudine Auger) en hoopt zo meer te weten te komen.

Thunderball biedt je de gebruikelijke ingrediënten: een spectaculaire onderwatergevechtscène, verleidelijke vrouwen, gadgets, etc. Er is ook een grappige dialoog tussen "Q" en Bond waaruit we leren dat "Q" absoluut niet onder de indruk is van Bonds reputatie. De keuze voor de Bond-song viel deze keer op Tom Jones en dat was een terechte beslissing. Enig minpuntje hier is dat sommige scènes iets te lang duren wat het geheel soms afremt. De film had gerust iets korter mogen zijn. Maar al bij al een geslaagde Bond-film.

BEELD EN GELUID
Thunderball heeft een beeldformaat van 2.35:1 en kreeg een anamorfe transfer wat resulteert in een geslaagde beeldkwaliteit. Topkwaliteit zoals in meer recente films moet je niet verwachten natuurlijk, je merkt wel dat er sleet op de master zit waardoor er ook bij deze dvd-transfer wat krassen en ruis zichtbaar zijn. Sommige donkere scènes hebben te kampen met een gebrek aan contrast waardoor ze er een beetje flets uitzien. Al bij al een meer dan bevredigende transfer, een betere kwaliteit zal je niet vinden.
De dvd heeft een geremixte Engelse Dolby Digital 5.1-audiotrack die op de hoes foutief vermeld staat als zijnde een monotrack. De dialogen kunnen niet profiteren van deze remix en klinken met momenten een beetje ruw. John Barrys soundtrack en de speciale effecten maken echter wel gebruik van de remix, alhoewel je daarvan ook niet teveel mag verwachten.

EXTRA'S
MGM heeft nog geen gas teruggenomen awat betreft extra's en maar goed ook. Het gaat hier tenslotte om een special edition en daar mogen wel wat extra's opstaan. Ze worden zoals gewoonlijk bij de Bond-films gepresenteerd in drietalige geanimeerde menu's. Wens je ondertitels bij de extra's, dan kan je eveneens kiezen uit Engels, Frans en Italiaans.

Om te beginnen zijn er twee audiocommentaren door regisseur Terence Young, auteur John Hopkins, editor Peter Hunt en anderen. "Inside Thunderball" is een korte 5 minuten durende featurette die de verschillende versies van de film belicht. "The Thunderball Phenomenon" is een documentaire van 30 minuten die dieper ingaat op de hype die deze film teweegbracht tijdens de jaren zestig. De documentaire "The Making Of Thunderball" gunt ons een blik op de productie van de film. Voorts zijn er 3 orginele trailers, 5 tv-spots, 10 radiospots, een fotogalerij en een boekje van 8 pag.

CONCLUSIE
Mooie film deze Thunderball met Sean Connery zoals gwoonlijk op z'n best. Technisch niet volmaakt deze release, maar acceptabel en met heel veel extra's.


cover
Studio: MGM

Regie: Terence Young
Met: Sean Connery, Claudine Auger, Rik Van Nutter, Bernard Lee, Adolfo Celi, Desmond Llewelyn

Film:
6/10

Extra's:
8/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1965

Leeftijd:
AL

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626005155


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Hongaars, Grieks
Extra's:
• Audiocommentaar van de regisseur
• Audiocommentaar van cast en crew
• Documentaire "The Making of Thunderball"
• Documentaire "The Thunderball Phenomenon"
• Featurette "Inside Thunderball"
• Originele bioscooptrailers
• Originele tv- en radiospots
• Fotogalerij
• Boekje van 8 pag.

Andere recente releases van deze maatschappij