:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PARANOIA
PARANOIA (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-03-07
FILM
Fans van knapperd Liam Hemsworth zullen het behoorlijk moeilijk hebben om ook maar één positief woord over deze thriller op het net te vinden. Terecht, de film pakt uit met een indrukwekkende sterrencast, toch benutten de makers in geen enkele scène hun vakmanschap. Hoofdrolspeler Harrison Ford (met kaalkop!) zal het wellicht allemaal worst wezen. Voor hem is Paranoia niet meer dan een routineuze klus die hem wat extra poen oplevert, wel zit de filmfan met een gedrocht opgezadeld.

Maar ja, wat wil je als de regisseur van dienst ene Robert Luketic is? Neen, we wisten het ook niet meteen uit het hoofd, maar via wat opzoekingwerk kwamen we er vrij snel achter dat deze mijnheer de maker is van missers als Legally Blonde, Win A Date With Tad Hamilton en Monster-in-Law. Op een zeker moment meende deze regisseur dat hij ook een thriller in elkaar kon boksen en kwam met de oersaaie 21 op de proppen. Met zijn nieuwste vehikel bewijst Luketic opnieuw dat hij maar beter achter de camera's wegblijft.
 
Het verhaal dat op een schrijfsel van Joseph Finder is gebaseerd, begint nochtans aardig. De huidige maatschappij is bikkelhard en in het bedrijfsleven is het dan ook pompen of verzuipen. Dat heeft carrièrejager Adam Cassidy (Liam Hemsworth) maar al te goed begrepen. De jonge knaap werkt voor een bedrijf dat ingenieuze smartphones op de markt brengt. Als hij de presentatie van zijn nieuwste project naar de haaien helpt, wordt hij samen met zijn medewerkers door de arrogante bedrijfsleider Nicholas Wyatt (Gary Oldman) de laan uitgestuurd. Adam zint op wraak en dezelfde avond spendeert hij in de disco tonnen geld met creditcards van het bedrijf. De sluwe Nicholas komt daar natuurlijk achter en stelt Adam voor de keuze: of hij licht het FBI in of Adam gaat voortaan spioneren bij het concurrerende bedrijf van Jock Goddard (Harrison Ford).

Een verhaaltje dat je inderdaad al eens eerder hebt gehoord. Nochtans zou iedere cineast met zo'n gegeven op zijn minst een routineuze klus uit zijn mouw kunnen toveren, maar zelfs daar slaagt Robert Luketic niet in. De regie is houterig en vooral oersaai. Luketic probeert wel een paar hippe trucs in dit lichtgewicht te lassen, alleen werken ze niet. Dat is jammer voor zowel Harrison Ford als (en vooral) voor Gary Oldman, die echt wel beter verdient dan dat! Het enige talent dat Amber Heard bezit is haar knappe snoetje. En wat Liam Hemsworth betreft, tja, die kan net als zijn broer Chris (Thor) niet acteren. Kortom, een prent waar geen zinnig mens op zit te wachten.

BEELD EN GELUID
Deze disk heeft een goede transfer. De kleuren ogen helder en in de donkere scènes heb je nooit last van filmgrain. Het geluid is ook een meevaller, maar we onthouden vooral de opwindende soundtrack van de Nederlandse electrorockgroep Junkie XL.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op dit schijfje. Hoera!

CONCLUSIE
Paranoia pakt uit met grote namen. Die doen wat ze moeten doen (Oldman zelfs beter dan dat!), toch lost de film door zijn ongeïnspireerde regie en slappe script geen enkele verwachting in.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Robert Luketic
Met: Liam Hemsworth, Gary Oldman, Harrison Ford, Harrison Ford, Richard Dreyfuss, Amber Heard

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045240660


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1 

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij