:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STUFF, THE
STUFF, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-03-05

FILM
Wie niet vertrouwd is met de wondere wereld van de B-film zal beslist de wenkbrauwen fronsen bij het horen van het onderwerp van deze prent. The Stuff gaat immers over een vreemd soort yoghurt die afkomstig is uit de ruimte. Het product smaakt heerlijk, bevat weinig calorieën en maakt zelfs geen vlekken op het tapijt. Het enige dat je er moet bijnemen is dat dit heerlijk dessert uit levende organismen bestaat die zich meester van je maken.

De bedenker van deze heerlijke onzin is Larry Cohen en volgens sommige pulpliefhebbers een waar genie. En eigenlijk is hij dat ook wel een beetje, alleen wilde geen kat naar zijn ideeën luisteren. Zo waren Cohens marketingplannen enorm innoverend, maar zijn ze nooit uitgevoerd. Hij wilde bijv. de yoghurt effectief in de winkelrekken brengen. Voor de bioscooprelease zou hij op televisie de Amerikanen met yoghurtcommercials overdonderen die hun nieuwsgierig moesten maken. De studiobonzen verklaarden Cohen voor gek waardoor de ontworpen promotiefilmpjes achteraf gewoonweg ergens in de film zijn gestopt. En tja, jaren na datum klinkt zoiets als een gemiste kans van jewelste met als resultaat dat The Stuff vandaag alleen maar in de hoofden van fervente cultliefhebbers zit. The Stuff is allesbehalve een goede film, hij is wel zeer grappig. Cohen die de horrorwereld o.a. de It's Alive-trilogie en Q, The Winged Serpent schonk, bewees in deze cultprent hoe je met eenvoudige middelen als schuim uit brandenblussers ook je mannetje in de filmwereld kon staan.

David "Mo" Rutherford (Michael Moriarty) is een gewezen FBI-agent die door de concurrerende yoghurtbedrijven wordt ingehuurd om te onderzoeken waarom iedereen alleen maar The Stuff op tafel wil. Hij komt vrij vlug in contact met de pientere knaap Jason (Scott Bloom) die heeft ontdekt dat deze yoghurt leeft. Samen met de hulp van het promotiemeisje Nicole (Andrea Marcovicci) gaan de drie op zoek naar de waarheid.

Een vrij onnozel verhaal dus en dan drukken we ons eigenlijk nog beleefd uit. Toch is The Stuff zeer genietbaar en dat komt vooral door de gedrevenheid van de crew. Iedereen besefte dat hij of zij aan de grootste denkbare onzin bezig is, maar iedereen speelt alsof z'n leven ervan afhangt. Niet dat er, op Andrea Marcovicci en Paul Sorvino na, ook maar één iemand uit de cast kan acteren. Wel is het jammer dat Cohen het laatste halfuur naar de haaien helpt door er een ordinaire actiefilm van te maken, zelfs een doorsneeaflevering van MacGyver oogt beter!

BEELD EN GELUID
Als pulpliefhebber van het eerste uur ben ik stilaan fan van het Britse Arrow-label geworden. Niet alleen worden hun releases in wondermooie edities uitgebracht, ook de beeld- en geluidskwaliteit is van een enorm hoog niveau. Je ziet wel geregeld wat filmgrain of een soort van witte mist in sommige scènes, desalniettemin mag je niet vergeten dat het vaak om spotgoedkope producties gaat die heloemaal zijn gerestaureerd en die vroeger alleen maar op niet te bekijken videotapes te vinden waren.

EXTRA'S
Een andere reden waarom deze Arrow-releases zo'n hebbedingen zijn ligt in het feit dat er ook steeds interessant bonusmateriaal op aanwezig is. Geen onnodige bloopers of verwijderde scènes waar geen mens boodschap aan heeft, wel interessante documentaires die een uniek licht werpen op de beweegredenen van de makers. Can’t Get Enough of The Stuff: Making Larry Cohen’s Classic Creature Feature is een documentaire van zo maar eventjes 52 minuten! We ontdekken bijv. dat Cohen zich gewoon liet inspireren door een scène uit A Royal Wedding, waarin Fred Astaire op het plafond danst. Cohen blikt samen met Andrea Marcovicci terug op zowel zijn carrière als op het belang van The Stuff in de griezelwereld. Ook horrorspecialisten komen aan het woord en die hebben het natuurlijk over de gelijkenissen met The Blob.

CONCLUSIE
The Stuff is geen goede cinema, wel een prachtvoorbeeld van hoe vindingrijk filmmakers waren in tijden toen er van CG-effecten geen sprake was. Een film als deze is vandaag ondenkbaar en dat is jammer. Wie zin heeft om deze bizarre, maar hilarische film te (her)ontdekken kan zich laven met deze schitterende uitgave. Wedden dat je je potje yoghurt deze keer in de ijskast laat staan?
cover
Studio: Arrow Films

Regie: Larry Cohen
Met: Michael Moriarty, Andrea Marcovicci, Garrett Morris, Paul Sorvino, Scott Bloom, Danny Aiello

Film:
5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
U.K.

Jaar:
1985

Leeftijd:

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:

• Can’t Get Enough of The Stuff: Making Larry Cohen’s Classic Creature Feature
• Introduction and trailer commentary by director and The Stuff fan Darren Bousman (Saw II, Saw III)
• Original Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij