:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRAM STOKER'S DRACULA
BRAM STOKER'S DRACULA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-12-06
FILM
Graaf Dracula (prachtprestatie van Gary Oldman) ziet zich noodgedwongen om zijn grote liefde Elisabetha achter te laten wanneer hij ten strijde trekt tegen een geplande Turkse invasie. Hij komt triomfantelijk als overwinnaar uit de strijd, maar de Turken hebben ondertussen aan Elisabetha een vals bericht overgemaakt waarin te lezen staat dat haar geliefde omgekomen is. Zij kan dit niet verkroppen en springt van een rots. Dracula keert halsoverkop terug naar zijn kasteel waar hij in woede uitbarst en God de rug toekeert. Vier eeuwen later. Londen 1897. De jonge advocaat Jonathan Harker (Keanu Reeves) krijgt de opdracht om enkele lopende zaken van een zieke collega over te nemen. Jonathan reist af naar Transsylvanië en maakt kennis met de exentrieke en bizare Dracula die een aantal huizen in Londen wil kopen. Al gauw blijkt dat Dracula veel interesse vertoont in Mina, de verloofde van Jonathan. Mina vertoont vele gelijkenissen met zijn vroegere liefde Elisabetha en Dracula is vastbesloten om haar in Londen op te zoeken. Jonathan wordt opgesloten in het kasteel waaruit hij na een tijdje weet te ontsnappen. Ondertussen hebben Mina en Dracula kennis gemaakt en raakt zij steeds meer in de ban van dit charmante heerschap. Echter komt een zekere Abraham Van Helsing (Anthony Hopkins) roet in eten strooien, hij geeft zich uit als vampierenjager- en doder. Wanneer ze Dracula op het spoor komen, gaat een groep mannen onder leiding van Van Helsing hem achterna in de hoop dit monster voorgoed uit te schakelen en Mina uit zijn handen te bevrijden…

BEELD EN GELUID
Superbit dvd’s pretenderen om de kwaliteit van beeld en geluid tot ongekend niveau te brengen door gebruik te maken van een veel hogere bitrate zodoende de volledige capaciteit van een dvd-schijfje benut wordt. “Tot een ongekend niveau” is nu wel lichtjes overdreven, maar dat de kwaliteit -en dan vooral het beeld- erop vooruitgaat, staat als een paal boven water. De verbeteringen zijn eerder miniem te noemen, maar toch wel zicht- en hoorbaar, bij de ene titel al wat meer dan bij de andere. Enkele maanden geleden schreven we reeds besprekingen over de eerste Superbit releases en daar viel op dat vooral het beeld meer detail bevatte, het contrast eveneens beter was en de kleuren (en gezichtskleuren) gesatureerder waren. Welnu, voor deze Superbit release van Bram Stoker’s Dracula gelden dezelfde verbeteringen. Om jullie een idee te geven, kan je hieronder enkele screenshots bekijken. Wat valt er zoal op? Tijdens de openingsscènes waar Graaf Dracula ten strijde trekt tegen de invasie van de Turken, merk je duidelijk dat de zwarttinten dieper en solider zijn, de rode kleur van zijn harnas ook voller en warmer is, en zijn gezichtskleuren natuurlijker ogen. Tevens bevat de originele release een lichte waas die het beeld een doffe aanblik geeft en die is hier nu niet meer zichtbaar. Het geheel ziet er ook helderder uit dan voordien. Minpunten zijn er jammer genoeg ook. Grain en printbeschadigingen blijven zich voordoen. Een goed voorbeeld zijn opnieuw de gevechten tijdens de openingsscènes van de film waar je bij de originele release nogal wat grain en printbeschadigingen opmerkt, zijn deze bij de Superbit wel minder talrijk aanwezig, maar toch nog steeds zichtbaar. Heel frappant was wel de vertikale dunne zwarte streep die heel even door het beeld loopt, eveneens zichtbaar bij de originele release! En juist om die redenen is de score voor het beeld “niet zo heel hoog”, de originele release zou van ons ergens 7 of 7,5/10 waard zijn, deze Superbit kennen we 8,5/10 toe.


originele versie


Superbit


originele versie


Superbit


originele versie


Superbit

Bij Columbia Tristar hebben ze duidelijk geleerd uit hun fouten. Daar waar de eerste Superbit releases naast een Engelse DTS en Dolby Surround-track enkel een Franse Dolby Digital 5.1-track meekreeg, werd dit nu rechtgezet. Zowel een Engelse Dolby Digital 5.1 (448 kbps) als een DTS 5.1 (754 kbps) zijn voorhanden, en zo hoort het ook. Desondanks het feit dat het Dolby geluidsspoor op een hogere bitrate werd gezet ten opzichte van de eerste release is het verschil haast onbestaande. De DTS track daarentegen biedt een duidelijk hoorbaar verschil, klinkt gedetailleerder en heeft meer spreiding. De beschikbare kanalen worden zo optimaal mogelijk gebruikt waarbij de magistrale en duistere soundtrack mooi doorheen de speakers weerklinkt.

EXTRA’S
Een Superbit dvd bevat geen extra's, vandaar dat we ook geen score toekennen.

VERPAKKING
Gelukkig worden we deze keer gespaard van het plastieken en uiterst kwetsbare hoesje waarin de eerste Superbit releases verschenen. De nieuwe releases krijgen een kartonnen omhulsel met daarin een grijs Amaray-doosje en dat is uiteraard al heel wat steviger. Volgens de laatste berichten zou Columbia nu ook de eerste Superbits voorzien van dergelijke verpakking.

CONCLUSIE
Zijn Superbit dvd’s de prijs van 30 euro waard? Tja, eigenlijk niet echt, zeker niet als je rekening houdt dat je voor diezelfde prijs een dubbeldvd boordevol extra’s kan kopen waarvan de beeld- en geluidskwaliteit minstens even goed kunnen zijn (denk maar aan Spider-Man, Pearl Harbor, Star Wars Episode II of LOTR). Okee, Bram Stoker’s Dracula is ondertussen 10 jaar oud, maar een opknapbeurt van het beeld had zeker op zijn plaats geweest om de stempel Superbit echt waardig te zijn. In vergelijking met de eerste dvd-release van deze film is er wel een verbetering hoor- en zichtbaar, niet zo heel opvallend maar toch aanwezig. Het is nu aan de filmliefhebber om te beslissen welke versie hij/zij verkiest: eentje met een mindere technische kwaliteit en met een handvol extra’s, of eentje met een verbeterde technische kwaliteit zonder extra’s én een hogere prijs.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Francis Ford Coppola
Met: Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves, Richard E. Grant

Film:
7/10

Extra's:
-/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
16

Speelduur:
123 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609032680


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Hindoestaans
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij