:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KORN - LIVE AT THE HAMMERSTEIN
KORN - LIVE AT THE HAMMERSTEIN
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2002-12-08
CONCERT
Een ongebruikelijke en opmerkelijke benadering tot ons favoriete medium, dat is het minste wat we kunnen zeggen van deze 'Korn live from the Hammerstein Ballroom'. De release van Korn's vijfde album 'Untouchables' werd op 10 juni jongstleden met stijl ingezet door dit concert dat in realtime op verscheidene plaatsen integraal werd uitgezonden. Vanaf het moment dat je de eerste schijf met de registratie van het concert in je speler schuift, word je onmiddellijk vergast op een fantastisch geanimeerd menu (met even opmerkelijk geluid) welk je onmiddellijk in de sfeer brengt van wat komen zal. Voor je het weet gaat het concert van start met de fantastische opener 'Here to Stay', eveneens de debuuttrack op 'Untouchables'. Héél verfrissende aanpak van de concertweergave hier, want het beeld geeft niet enkel de registratie van het concert weer maar werd eveneens zodanig gemonteerd dat het sombere, getormenteerde en psychedelische universum van deze groep je vanaf de eerste minuut naar de keel grijpt. De beelden op het gigantische scherm achter de groep lopen vanaf de eerste toon gesynchroniseerd met de keiharde muziek terwijl we het overenthousiaste publiek uit de bol zien gaan. Dit reusachtige scherm bracht de makers van deze dvd op een fantastisch idee, mede daarom dat deze schijf opmerkelijk verfrissend is in het genre. Echter meer hierover bij de extra's. Nog een opmerkelijk feit is dat bij 'Trash' de camera de bandleden stuk voor stuk afloopt, zodanig dicht op hen inzoomt om vervolgens hun lichaam binnen te dringen om daar de meest waanzinnige getormenteerde taferelen te spuien! Het enige minpuntje is het ontbreken van een ondertiteling en een paar songs met keuze van camerastandpunt.

height="225">


TRACK LISTING
01. Here To Say
02. Twist
03. A.D.I.D.A.S
04. Trash
05. Blind
06. Embrace
07. Faget
08. Falling away from me
09. Blame
10. Make me bad
11. One
12. Freak on a leash
13. Somebody someone
14. Thoughtless
15. Shoots and ladders
16. Got The Life

height="225">


BEELD EN GELUID
Je zal eindelijk geweten hebben waarom je investeerde in zo'n kostelijke baskast. Kornliefhebbers moet je dit niet meer vertellen: Korn is bas, veel bas! Zowel de basgitaar van Fieldy als de basdrum van Silveria vormen de hoekstenen van deze grensverleggende band en klinken op elk album even indrukwekkend. Even indrukwekkend is de registratie van dit concert op deze dvd en vanaf de openingssong voel je je aanwezig in de Hammerstein Ballroom. Perfecte spreiding van het geluid, gedoseerde weergave van het publiek en ook het opnamevolume ligt gevoelig hoger dan wat je gewoon bent. Klein minpuntje misschien is dat de stem van Davis niet altijd even goed doorkomt, maar dat heeft alles te maken met het keiharde concert zelf, en niks met de geluidsmix op deze dvd. Met soms meer dan 3 beelden per seconde kan je moeilijk een oordeel geven over de scherpte van het beeld. Wat ons opviel was dat er soms enorm veel opzettelijke grain aanwezig was, alsook storingen en onscherpe momenten overgenomen van het scherm achter de muzikanten. Al deze beeldwaanzin draagt bij tot de psychedelische weergave van de show zodat we onmogelijk kunnen spreken van een slechte transfert. Integendeel, details zijn volop aanwezig (cfr. de vele close-ups in trash) en zelfs bij de zware framerate blijft het beeld voldoende stabiel.

height="225">


EXTRA'S
Bij de concertbespreking bleek dat het reuzachtige scherm achter de band een verdere rol speelt op deze dvd. Als je dit onderdeel van de schijf als een extra zal beschouwen, moet je voor jezelf uitmaken, maar wat blijkt? Het volledige concert wordt nogmaals overgedaan op de tweede disc maar dan wel met de beelden die geprojecteerd werden op het reuzenscherm achter de band tijdens de show. We kunnen ons hier gemakkelijk voorstellen dat sommige personen, die niet familiair zijn met de door Korn gehanteerde stijl, na 5 minuten met wijdopengesperde ogen uit hun zetel vallen en gedurende 3 weken moeten bekomen in een rehabiltatiecentrum. Voor echte Korn-fans is dit echter de hemel op aarde: treedt binnen in de getormenteerde, sombere, kinderlijke, psychedelische en sexueel georiënteerde wereld van Korn en laat je meeslepen door de waanzinnige beelden die zich in ijltempo opvolgen en perfect gecombineerd zijn met de loeiharde muziek van deze band. Indien je na deze waanzinnige trip nog adem overhebt is er een behind-the-scenes van zo'n 7 minuten die je een betere kijk geeft op welke manier deze grensverleggende release-show in elkaar gestoken werd.

height="300">


CONCLUSIE
Waanzin! Het is de enige manier om deze dvd te beschrijven. We zagen al verscheidene muziekdvd's de revue passeren maar aan weinigen werd er zoveel aandacht besteed als aan deze Korn Live. Het concert is fantastisch en de montage ervan is al even briljant. De technische kant krijgt ook goeie punten met een puik beeld en een uitermate goeie Dolby Digital 5.1-track.


cover
Studio: Sony Music

Regie: Jim Gable
Met: Jonathan Davis, Fieldy Arvizu, James Shaffer, David Silveria, Brian Welch

Film:
9/10

Extra's:
9/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2002

Leeftijd:
E

Speelduur:
150 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5099720178194


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• Behind the scenes documentary
• Alterate angle of Korn Live