:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PRINCE AVALANCHE
PRINCE AVALANCHE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-06-13
FILM
David Gordon Green, die in 2013 in Berlijn de Zilveren Beer voor Beste Regie wegkaapte, dat kan toch niet? Althans dat was de mening van bevooroordeelde critici omdat de Amerikaan ooit films als Pineapple Express en de Robin Hood-parodie Your Highness op de mensheid losliet. Met Paul Rudd en Emile Hirsch blijft Green wel zijn cast trouw, toch tapt hij met deze buddymovie uit een heel ander vaatje.

Prince Avalanche is een remake van de Ijslandse arthousefilm Either Way uit 2011. Er gebeurt tegelijkertijd veel en weinig. Als je op zoekt bent naar spannende plotwendingen, dan laat je deze indiefilm maar beter links liggen, want alles draait om de kracht van de dialoog. Je zal ook geen wijze woorden horen, het is gewoon het relaas van twee jonge mannen die ergens diep van binnen grote dromen hebben, maar die beseffen dat hun leven geen grote stempel op de wereldgeschiedenis zal drukken. Het verhaal situeert zich in een afgelegen bos in Texas tijdens de jaren 80. Een belangrijke periode voor dat gebied, want in 1987 werden 43.000 hectaren bos, alsook de omringende huizen door een brand vernield. Geen mens die nadien nog het gebied bezocht, maar toch hebben Alvin (Paul Rudd) en Lance (Emile Hirsch) de opdracht gekregen om de weg van de nodige werkmarkeringen te voorzien.

De twee kerels begrijpen ook wel dat hun job zo goed als volslagen nutteloos is, maar een mens moet iets doen in zijn leven. Het is zelfs de geschikte plek om na te denken over hoe het nu verder moet met hun leven. Alvin is de baas van het zaakje. Hij neemt voor alles zijn tijd, studeert tijdens zijn werk via bandjes Duits en droomt van een schitterend leven met de zus van Lance. Alvins toekomstige schoonbroer is van een heel ander kaliber. Hij neemt niets serieus en snapt niet waarom mensen zo'n groot belang aan waardes hechten. De twee zijn elkaars tegenpool en het is duidelijk dat hun "vriendschap" alleen maar is gebaseerd op het feit dat ze toevallig familie van elkaar zijn. Als de relatie van Lance op de klippen loopt, explodeert ook hun vriendschap.

Toen ik deze film tijdens de première op het Filmfestival van Gent zag was ik gecharmeerd door de eenvoud van het verhaal. Dat is een jaar na datum niet verandert. Op het einde vraagt iedereen zich wellicht met reden af waar hij precies naar heeft gekeken, maar het leven van een doorsnee mens is nu eenmaal minder spannend dan dat van Indiana Jones. Een film waarin niets gebeurt zou je normaal gezien moeten categoriseren als vervelend, maar dat is Prince Avalanche nu net niet! Dat is natuurlijk de verdienste van Green die dankzij zijn komedies zeer goed weet hoe de generatie van vandaag spreekt. Misschien is een Zilveren Beer net wat te hoog gegrepen, maar de film is zeker je aandacht waard. Voer voor zowel Apatow- als arthousefans. Kom dat tegen!

BEELD EN GELUID
Ik ken niet de precieze reden, maar blijkbaar heeft het Belgische (top)label Remain In Light ervoor gekozen om z'n releases alleen maar op dvd uit te brengen. Tja, jammer genoeg is de publieke belangstelling voor rommel nu eenmaal groter dan voor kwaliteit, dus dat zal wellicht wel de hoofdreden zijn. Maar niet getreurd, de transfer op deze dvd is zeker niet minderwaardig. De kleuren zijn natuurlijk, mooi afgelijnd en zelfs als de duisternis valt blijft alles mooi zichtbaar. Prince Avalanche mag dan misschien wel een dialoogfilm zijn, toch is de soundtrack gecomponeerd door de bombastische postrockband Explosion In The Sky en die zorgt geregeld (tja) voor explosies in de speakers.

EXTRA'S
Er staat geen extra materiaal op dit schijfje.

CONCLUSIE
Prince Avalanche is kleine, maar heerlijke cinema. Eigentijdse indie-arthouse van een man die ooit met (het evenwel heerlijke) Your Highness recensenten en andere wezens een hartaanval bezorgde!cover
Studio: Remain In Light

Regie: David Gordon Green
Met: Paul Rudd, Emile Hirsch, Lance LeGault

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461872104


Beeldformaat:
2.40:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij