:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NIKITA - SEIZOEN 3
NIKITA - SEIZOEN 3
Bespreking door: Stijn - Geplaatst op: 2014-06-04
SERIE
Bij Nikita denken we nog steeds aan de film van Luc Besson en de erdoor geïnspireerde serie La Femme Nikita, met Peta Wilson in de hoofdrol. Puur jeugdsentiment. We huiveren nog steeds bij het horen van de naam Madeline of Operations. De reeks met Wilson dateert uit 97 en was daarom aan een nieuwe bewerking toe, dacht men in Hollywood. En daar zijn we niet rouwig om. Ondertussen verschijnt al het derde seizoen van het prettig entertainende Nikita in de dvd-rekken. Hoofdrolspeelster, en dus Nikita van dienst, Maggie Q (goede castingkeuze) voert de leuke cast aan, waarin we ook nog Shane West (E.R.) herkennen als koele kikker/hartenbreker Michael en de mooie Lyndsy Fonseca (How I Met Your Mother, Kick-Ass) als Nikita’s protegé (een nieuwigheidje in deze versie).

In de eerste twee seizoenen waren we er getuige van hoe de nieuwe Nikita weer het beproefde recept hanteerde. Met andere woorden: veel missies, een hoop gehack in computers, enkele knappe actiescènes, een doen-ze-het-of-doen-ze-het-niet-spanning tussen Michael en Nikita en een bataljon plotwendingen om duizelig van te worden. De goede bleek uiteindelijk de slechte te zijn. De slechte was eigenlijk een goede. En er werd van kamp gewisseld dat het een lieve lust was. Een serie waarbij je je hoofd moet houden, maar aan de andere kant ook niet te veel om de suspension of disbelief in stand te houden. Klinkt op papier behoorlijk idioot maar in Nikita kwamen de makers er doorgaans in stijl mee weg.

Bij de start van het derde seizoen zijn de verhoudingen alweer stevig door elkaar geschud. Nikita is niet langer de outcast van Division, de geheime overheidsdienst die terroristen en ander groot gevaar opspoort en liquideert. Samen met het haar geliefde Michael (die in seizoen twee van kamp wisselde) en onder het bewind van Ryan Fletcher moet ze Division een nieuw gezicht geven. Weg met de meedogenloosheid en onmenselijkheid waarmee Percy en Amanda over Division heersten. Welkom mededogen, transparantie en ethiek. Dat is toch de bedoeling. Dat opent voor de scenarioschrijvers mogelijkheden voor dit nieuwe seizoen. Maar slaagt Nikita daar ook in? Division heeft immers heel wat krediet verloren en het wordt snel duidelijk dat het weinig evident is om niet in oude fouten te hervallen. Een organisatie waarvan het personeel bestaat uit spionnen en getrainde moordenaars draait immers om geheimzinnigheid. Bovendien moeten Nikita en Michael enkele losgeslagen Division-agents (de dirty thirty) tot de orde roepen en loopt ook Amanda nog rond, belust op wraak.

Hoewel de reeks verhalend een andere richting inslaat, blijven de makers het beproefde recept van de twee vorige seizoenen trouw. Niets nieuws onder de zon dus. Daardoor zal de reeks geen nieuwe zieltjes meer winnen, maar voor de fans is er geen reden om af te haken. Het blijft vaardig in elkaar gestampt entertainment. Deze Nikita doet wat denken aan Person Of Interest, een serie waarin de missie van de dag, undercoverspionage, hacken en actiescènes de dienst uitmaken. Eveneens vaardig gemaakt en bovendien met dezelfde zwakheden . Zo is het supermangehalte van Nikita en Michael erg groot. Hoe groot, sterk of gewapend de tegenstand ook is, ze slaan er zich wel doorheen. Soms met fluitend gemak. Daardoor raakt de diepgang en emotionaliteit soms wat zoek. De romantiek tussen Michael en Nikita is weinig verrassend meer. Zodat het emotionele gewicht voor een deel terechtkomt op de schouders van Alex Udinov (Fonseca), die vanwege haar achtergrond als getraumatiseerde rijkeluiswees meer potentiële diepgang bevat. Alleen opereert ze bijna letterlijk in de schaduw van Nikita en Michael. En dat is een gemiste kans. Je zou kunnen beweren dat de gebrekkige uitdieping van de karakters past bij een serie die bulkt van aliassen en valse namen. Maar daardoor blijft de serie glad entertainment. Te glad om tot de top in serieland te behoren. Maar het is wel nooit minder dat prettig en de afleveringen behouden een constant niveau terwijl ze door de dvd-speler denderen. De liefhebbers kunnen alvast aftellen tot wanneer de finale van de reeks bij ons uitkomt. Seizoen vier is het laatste seizoen van deze Nikita en zal het verhaal afronden in amper zes afleveringen.

BEELD EN GELUID
In deze Blu-raytijden kijken we goedkeurend naar de kwalitatief sterke transfer van Nikita op dvd. De beeldkwaliteit is immers prima. Veel afleveringen spelen zich ’s nachts of op donkere plaatsen af. Maar het contrast is uitstekend en de vele felle overgangen komen vloeiend in beeld. Het gebruikte kleurenpalet is even stijlvol als glad, wat bij deze reeks past en op dvd goed tot zijn recht komt. Ook de audio brengt het er goed vanaf. Naast de dialogen bevat seizoen drie ook talloze actiescènes met schietpartijen en ontploffingen. En qua impact doet de audio daarbij weinig onder voor de gemiddelde Blu-ray.

EXTRA’S
Deze box bevat deleted scènes bij verschillende afleveringen. Daarnaast is er alleen nog een gag reel (6:30). Een beetje weinig dus.

CONCLUSIE
Ook het derde seizoen van Nikita - nieuwe versie - ontgoochelt niet. Maggie Q charmeert nog steeds en de afleveringen zitten op enkele uitzonderingen na prima ineen. Glad maar vaardig entertainment dat het niveau van de eerste twee seizoenen probleemloos aanhoudt en de fans tevreden zal stellen.


cover
Studio: Warner

Regie: Eagle Egilsson, Nick Copus, Danny Canon
Met: Maggie Q, Shane West, Lyndsy Fonseca, Aaron Stanford, Melinda Clarke

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
902 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5051888154823


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Deens,Noors, Zweeds, Fins
Extra's:
• Deleted scenes
• Gag reel

Andere recente releases van deze maatschappij