:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ENDER'S GAME
ENDER'S GAME (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-06-05
FILM
We zijn 2136 en de mensheid is nog maar net bekomen van een vijandelijke aanval door het buitenaardse ras genaamd Formics. Dankzij een heroïsche zelfmoordactie van piloot Mazer Rackham heeft men een invasie op aarde kunnen voorkomen, maar de schrik dat de Formics mogelijk terugkeren met nog meer slagkracht dan voorheen, zit er diep in. Omdat tot op heden niemand erin geslaagd is om de militaire strategie van de buitenaardsen te begrijpen, heeft de leiding van de Aardkrachten besloten om jongeren in te lijven en op te leiden voor een aanval die de dreiging van een nieuwe invasie voor eens en voor altijd een halt toeroept. Immers, het is duidelijk dat jongeren een veel flexibelere manier van denken hebben en dus meer kans maken om succesvol uit de strijd te komen.

Een van die jongeren is Ender Wiggin (Asa Butterfield). Nadat zowel zijn oudere broer als zijn zus er niet in slaagden om op de militaire academie af te studeren is hij de laatste in het gezin die kans maakt om door te groeien tot de hoogste regionen binnen het leger en zijn kansen zien er goed uit. Hij wordt opgemerkt door Kolonel Graff die in Ender de redder ziet van het menselijke ras, maar de vraag is of Ender nog genoeg tijd heeft om zijn opleiding af te maken voordat de Formics een nieuwe aanval lanceren…

Ender’s Game is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Orson Scott Card, maar aangezien we dat boek niet gelezen hebben kunnen we niet echt vertellen hoe getrouw het originele verhaal gevolgd wordt. Wel kunnen we zeggen dat we deze Ender’s Game als film zeker konden appreciëren. Anders dan in de meeste sciencefictionspektakelfilms wordt er veel tijd gestoken in de personages en hun gevoelens waardoor het verhaal stukken dieper gaat dan je zou verwachten. Laat het duidelijk zijn: de trailer doet de film geen eer aan!

Harrison Fords bedenkelijke frons is nog steeds goud waard en Ben Kingsley mag dan wel heel zijn hoofd beschilderd hebben, zijn serieux maakt meteen duidelijk dat hij geen Jar Jar Binks-achtige rol invult. Het is echter Asa Butterfield die met de prijzen gaat lopen als het op acteren aankomt, het is gewoonweg schitterend om te zien hoe hij constant op een fijne lijn balanceert tussen de karaktertrekken van zowel zijn oudere broer (sterke persoonlijkheid, agressief) als zijn zus (mededogen, empathie) en zodoende zijn opleiding en alle bijkomende uitdagingen trotseert. De meeste sciencefictionfilms focussen op het visuele spektakel, maar in Ender’s Game is dat niet het primaire doel. De effecten en de actie zijn nog steeds fantastisch om naar te kijken (die aanval op de Formics!), maar vooral de gedachten en gevoelens van het hoofdpersonage in relatie tot wat er om hem heen gebeurt zorgen ervoor dat je meegezogen wordt in de wereld die Orson Scott Card creëert en dat is een trip die je niet wil missen.

BEELD EN GELUID
Ender’s Game is nog eens een spektakelfilm waarvan je hoopt dat de transfer op Blu-ray de actie perfect in beeld brengt. En ja hoor, Entertainment One heeft het goed gedaan en de Blu-ray ziet er gewoonweg schitterend uit. Compressiefouten zijn compleet afwezig, zwartwaarden zijn zoals je ze zou verwachten en voor een sciencefictionfilm die zich vooral in de ruimte afspeelt is er toch veel kleur gebruikt en ook dat aspect wordt perfect in beeld gebracht. De huidtinten zijn natuurlijk maar lichtjes gemanipuleerd door de makers zodat ze wat afwijken, afhankelijk van de omgeving, een leuke toevoeging die de sfeer ten goede komt. We krijgen geen 7.1-geluid zoals op de Amerikaanse release, maar de 5.1 DTS-HD MA-track doet zeer goed zijn werk met veel gebruik van de surround speakers voor effecten en de subwoofer voor support bij lage tonen en ontploffingen terwijl de dialogen perfect hoorbaar zijn. Werkelijk niets negatiefs te melden op het audiovisuele gebied!

EXTRA'S

Er zijn twee audiocommentaartracks, de eerste met regisseur Gavin Hood die nogal saai is, en een tweede met producers Gigi Pritzker en Robert Orici die wél wat interessantere informatie verschaffen. Naast enkele verwijderde scènes is er dan ook nog een interessante Making-of die de belangrijkste stukken uit de film onder de loep neemt.

CONCLUSIE
Het is weer even geleden, maar met Ender’s Game hebben we nog eens een volbloed topper in het sciencefictiongenre.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Gavin Hood
Met: Abigail Breslin, Asa Butterfield, Ben Kingsley, Hailee Steinfeld, Harrison Ford, Viola Davis

Film:
9/10

Extra's:
4/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
114 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045237820


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Making Of Ender's Game
• Verwijderde Scènes

Andere recente releases van deze maatschappij